Antena Meniu Search
x

Video Un poliţist dezvăluie cum deosebeşti o bancnotă reală de una contrafăcută

Banii falşi din filme sau din clipurile de pe social media au început să circule pe piaţă ca bani adevăraţi. Aşa că mare atenţie când primiţi de la cineva o bancnotă de 100 de lei, pentru că ar putea fi contrafăcută. O vânzătoare din Capitală şi-a dat seama târziu că a fost înşelată cu aceşti bani, iar acum cel care a păcălit-o este căutat de poliţişti. Reporterii Observator au filmat bancnotele şi vă arată cum să vă feriţi de aceste falsuri.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 02.02.2024, 20:07

Vezi și

Bancnota de 100 de lei falsă a fost descoperită de administratorul unui supermarket din Bucureşti când făcea monetarul zilei. Bărbatul spune că un client a cumpărat mai multe produse cu banii contrafăcuţi, profitând de coada de la casa de marcat şi de neatenţia vânzătoarei.

Bancnota are aceleaşi dimensiuni, culoare şi textură cu una adevărată. Doar că în mai multe părţi, pe ea scrie mic Prop Money şi Play Money - în traducere: bani de recuzită - bani de joacă! Poliţiştii de la Crimă Organizată spun că au identificat mai multe cazuri asemănătoare în ultima perioadă.

Un poliţist dezvăluie cum deosebeşti o bancnotă reală de una contrafăcută

Ofiţer DCCO: Avem o bancnotă reală şi două bancnote contrafăcute. Pe una dintre ele, se observă menţiuni suplimentare, respectiv Prop Money, Play Money. Plasatorii, pentru a induce în eroare persoanele de bună credinţă, îndepărtează mecanic, artizanal, prin răzuire, aceste menţiuni suplimentare. 

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: Cazul este anchetat de polițiștii Oficiului Națională Central pt Combaterea Falsului de Moneda care monitorizează atent toate anunturile care apar pe internet cu bani de recuzita. Din acest motiv, falsificatorii s-au mutat pe grupuri private de whatsapp sau telegram, unde cauta clienți cărora sa le vândă bancnotele false.

Astfel de bani sunt folosiţi pe reţelele de socializare. Iar falsificatorii se folosesc de aceste pretexte pentru a încerca să păcălească legea.

Ofiţer DCCO: Este o invenție a falsificatorilor pentru a induce în eroare populația și pentru a scăpa de pedepsele prevăzute la infracțiunea de fals de monedă, crezând că pot rămâne cu pedeapsa de înșelaciune.

Cei care nimeresc bancnote false sunt sfătuiţi să anunţe poliţia imediat ce-şi dau seama de înşelăciune. Iar dacă încearcă să folosească banii la magazine, riscă să fie anchetaţi penal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Un poliţist dezvăluie cum deosebeşti o bancnotă reală de una contrafăcută