Video Cât costă pe internet bancnotele de 50 de euro false. Experţii dezvăluie cum pot fi deosebite de cele reale
Bani falşi, fără număr. Maradona, schema prin care valutiştii anilor 90 reuşeau să păcălească oamenii în faţa caselor de schimb, revine. Dar nu cu bucaţi de ziar sau bancnote de 1 dolar strecurate printre cele de 100, ci cu bani de recuzită. Bani folosiţi de regulă în filme sau, mai nou, de oricine vrea să se laude pe tik-tok. Poliţiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la anumite indicii şi să predăm imediat banii falşi.
Bani de recuzită, folosiți pentru filme sau reclame, ajung din ce în ce mai des în economia reală.
Victimă: Când mi-a dat fata aia banii, mi-a dat o bancnotă de 100 de lei. A doua zi când m-am dus la magazin să îmi cumpăr ceva, mi-au zis fetele de la magazin. vezi că nu e bună. Dar dacă au fost împăturiți, eu nu mi-am dat seama.
Bancnotele se vând pe internet, dar sunt marcate special pentru a evita confuzia cu inscripții precum Prop Money sau Play Money. Escrocii acoperă marcajele cu vopsea de aceeași culoare. Iar hârtiile sunt plasate în piețe sau târguri, pentru ca vânzătorul să nu fie atent la detalii.
O bancnotă falsă de 50 de euro costă doar 3 lei
- Cine face şi cine pierde bani de pe urma războiului Israel-Hamas. Christian Năsulea, despre ţara-cheie care ar...
- Cu salarii mari, încasate la oraş, şi-au luat case ieftine la ţară. Românii care s-au mutat fără regrete, cu...
- Judeţul cu cel mai mare salariu din ţară. Domeniul care promite angajaţilor minim 1.000 de euro pe lună
Ofițer Combaterea Falsului de Monedă: Ele sunt importate în România și apoi vândute pe diferite site-uri. Falsificatorii le comercializează pentru a scăpa de pedepsele prevăzute.
O bancnotă falsă de 50 de euro costă doar 3 lei. Iar internetul este plin de astfel de anunțuri.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Când vine vorba de lei, bancnota de 100 este preferată de falsificatori. Și bancnotele euro sunt, însă, des contrafăcute, mai ales cea de 50 de euro sau de 100 de euro.
Polițiștii recomandă să anunţăm imediat dacă observăm ceva în neregulă.
Combaterea Falsului de Monedă: Să o manipuleze cât mai puțin și să anunțe cea mai apropiată unitate sau secție sau echipaj de poliție.
Cei care produc sau pun în circulație bani falși riscă până la 10 ani de închisoare. Anul trecut, polițiștii au reușit să captureze bancnote false în valoare de peste două sute de mii de euro, după ce o prostituată i-a sesizat că a fost plătită cu astfel de bani.
Procurorii din Ploiești au reușit prindă 13 persoane din reţea. În anul 2009, politicinul Nati Meir a fost arestat, după ce polițiștii l-au acuzat că l-a înșelat pe manelistul Adrian Minune cu 50.000 de euro falși. În schimbul sumei, artistul ar fi trebuit să îi compună imnul de candidat prezidențial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰