Antena Meniu Search
x

Referendum paralel în Olt, pentru schimbarea numelui judeţului

Un referendum paralel se desfăşoară în Olt! 300.000 de cetăţeni sunt întrebaţi dacă doresc să schimbe numele judeţului şi să revină la denumirea folosită până la mijlocul secolului 20.

Vezi și

Un referendum paralel se desfăşoară în Olt! 300.000 de cetăţeni sunt întrebaţi dacă doresc să schimbe numele judeţului şi să revină la denumirea folosită până la mijlocul secolului 20. Olt-Romanaţi ar urma să se numească regiunea, dacă oltenii răspund DA. Dar scopul dublu al referendumului i-a indus pe mulţi în eroare. 

Bine aţi venit în Caracal, oraşul celor şapte minuni. Cu prazul în mână, oltenii s-au grăbit de dimineaţă la urne. Au fost mai ocupaţi decât restul românilor. La ei, la referendum se votează de două ori. Cetăţenii au fost întrebaţi mai întâi dacă îşi doresc schimbarea numelui de judeţ. 

- Vreţi să se schimbe denumirea judeţului?

- Bineînţeles. În punem numele Praz, del Praz! 

Consiliul Judeţean a decis că e timpul pentru o modificare istorică şi a introdus un buletin de vot separat, cu întrebarea "Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?"

Romanaţi era vechea denumire a judeţului care se întindea în trecut în sud-estul Olteniei. Nicolae Ceauşescu i-a schimbat numele, în 1968, odată cu noua împărţire administrativ-teritorială. Acum, nu toată lumea a înţeles exact care ar fi rostul modificării şi nici pentru ce votează exact. 

- Care sunt întrebările de azi?

- Da sau nu.

- Alea-s răspunsurile. Care sunt întrebările?

- Păi... la referendum!

-Nu amestecăm mălaiul cu făina. Înseamnă romanati adică cei care s au născut la Roma 

- Păi şi oltenii s-au născut la Roma? 

- Aia te întreb şi eu. Ce treabă au ei cu Oltul?

Pentru referendumul dublu se folosesc aceleaşi secţii de vot şi acelaşi personal. Autorităţile locale au alocat totuşi 900.000 de lei în plus, pentru urne, ştampile şi buletine diferite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Referendum paralel în Olt, pentru schimbarea numelui judeţului