Antena Meniu Search
x

Un sucevean a construit primul planetariu privat din țară într-o șură. "În dreapta era porcul, acum sunt telescoape"

Din şură, centru de cultură. Un muzeograf îndrăgostit de astronomie a construit primul planetariu privat, cu un mic observator astronomic, din ţara noastră. 700 de stele, constelaţii şi planete pot fi descoperite în planetariul din şură. Mai mult, bărbatul şi-a făcut un telescop special, dar şi un turn de observaţie, în curtea casei.

de Angela Bertea

la 14.09.2022, 16:47

Vezi și

"Aici se ţinea fânul, căruţa. Animalele erau unde e acum planetariul. În partea dreaptă era porcul, acum sunt telescoape. Pe aici era vaca, oile, acum toate sunt schimbate". 

De câţiva ani încoace, Dumitru Olenici se dedică în totalitate pasiunii sale, astronomia. Şi asta chiar din propria curte din Horodnic de Jos, judeţul Suceava. Din 2008, localnicii şi turiştii pot veni să observe stelelele din. planetariu din şură. 

Dumitru Olenici: Am achiziţionat acest planetariu la mâna a doua de la cineva din America și este de producţie japoneză. Este un planetariu didactic, cu care se fac lecţii de astronomie cu copiii la şcoală. Acest aparat simpluţ redă cam 700 de stele. 

Pentru a observa constelaţiile, Dumitru Olenici a creat inclusiv un telescop. Nu degeaba a lucrat aproape 30 de ani la Observatorul astronomic din Suceava. 

Pe acelaşi subiect

Dumitru Olenici: În ţară, cel mai mare telescop are 50 cm, acesta e cam jumătate din el. 

Lecţia continuă în curtea casei, unde Dumitru a amenajat şi un mic observator astronomic.

Dumitru Olenici: Acolo este o fereastră care se deschide, cupola se roteşte şi se îndreaptă spre obiectul de pe cer, unde vrei. Spre sud, spre este, spre vest. Aşa se proiectează soarele. 

Observator astronomic, în curtea casei

Angela Bertea, reporter Observator: În cadrul planetariului de la Horodnic de Jos mai puteți descoperi câteva ceasuri solare. Ele funcționează după un principiu simplu: au o tijă îndreptată spre Steaua Solară iar umbra ei proiectată pe cadran ne indică ora astronomică exactă. 

Când nu se uită la stele, pensionarul îşi petrece timpul în laborator unde studiază rotaţia Pământului cu ajutorul unui pendul special. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Un sucevean a construit primul planetariu privat din țară într-o șură. "În dreapta era porcul, acum sunt telescoape"