Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Unde putem arunca brazii de Crăciun? În Capitală, pomii au fost abandonați la colțurile blocurilor

Dacă înainte de Crăciun, oamenii au împodobit bradul şi casa cu decoraţiuni, acum, după srăbători, au "împodobit" trotuarele cu brazi uscaţi, lăsaţi de izbelişte.

de Alexandra Marin

la 08.01.2022 , 20:45

Pe străzile Capitalei au apărut munţi de brazi. Dacă unii au despodobit pomul de Crăciun în primele zile ale anului, cei mai mulţi o fac, conform tradiţiilor, după Bobotează. Dar potrivit obiceiurilor aruncă brazii la colţul blocului. Sau direct de pe balcon. 

Localnic: Am rămas puţin surpins, cutreierând pe străzile Bucureştiului, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, să constat că brazii naturali de Crăciun încă sunt abadonaţi pe străzi. 

Potrivit legii, brazii trebuie lăsaţi doar în anumite locuri, nu aruncaţi la întâmplare pe spaţiul public. 

Vezi și

Andrei Corlan, secretar de stat Ministerul Mediului: Putem vedea exemple în ţară de primării care au organizat campanii de colectare la o anumită oră, primării care au organizat puncte de colectare şi recliclare sau, avem exemple unor centre mari de retail care ofereau nişte vouchere în schimb. 

Pe acelaşi subiect

Unde se pot arunca brazii în Capitală

În Capitală, de colectarea brazilor se ocupă firmele de salubritate. Concret, în Sectorul 1, brazii vor fi colectaţi în weekend de la tomberoanele de pe stradă sau prin programare pe email sau la telefon. Şi locuitorii Sectoarelor doi, trei şi patru au fost anunţati să lase brazii la coşurile de gunoi sau în faţa porţii. În Sectorul 5 al Capitalei, brazii vor fi aruncaţi în locuri special amenajate de asociaţiile de locatari. Cei care locuiesc la casă, vor lăsa brazii în faţa porţii. În Sectorul 6 a început deja colectarea doar că locuitorii vor fi obligaţi să ducă brazii la unui din cele 12 puncte fixe puse la dispoziţie de primărie intre orele 8 si 18.

Sorin Velicu, director operațional: Preluăm toate tipurile de deşeruri, nu le compactăm şi le ducem într-o zonă de presortare. După ce le presortăm şi le punem în recipiente pe coduri de deşeuri, le ducem către operatorii de sortare şi tratare cu care deţinem contracte. 

Alexandra Marin, reporter Observator: Procesul de colectare a brazilor este unul foarte simplu. După ce firmele de salubrizare îi strâng şi îi duc în staţiile de sortare, aceştia sunt transformaţi în compost, adică un îngrăşământ natural folosit în grădini şi pe terenuri agricole. 

Cum se procedează în alte țări

Gabriel Păun, fondator asociaţie protecţia mediului: Compostul produs în urma tocării de molid, de brad sau alt confier, este un material decorativ extraordinar pe sol, pe de altă parte este un îngrăşământ şi în al treilea rând proteşează termic plantele de frigul iernii. 

În Timișoara, cei care au cumpărat brazi în ghiveci si nu au unde să ii planteze îi pot duce până pe 21 ianuarie la Muzeul Satului. La primăvară, autorităţile ii vor planta într-o zonă aleasă de Direcția Silvică. Oamenii vor putea participa și la acțiunea de replantare. 

În alte ţării, brazii naturali sunt colectați şi aruncaţi în lacuri pentru a fi reutilizați ca habitat pentru pești. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Unde putem arunca brazii de Crăciun? În Capitală, pomii au fost abandonați la colțurile blocurilor