Antena Meniu Search
x

Video Unele alimente de post, pericol pentru sănătate. De ce produse trebuie să ne ferim, potrivit nutriţioniştilor

Postul Crăciunului a început cu dileme pentru cei care speră să iasă şi mai sănătoşi din el. Preparatele "de post" se pot transforma într-un pericol pentru sănătate: sunt pline de sare, zahăr şi aditivi. Specialiștii ne îndeamnă să consumăm mai mult alimentele proaspete și să ne ferim de cele procesate. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 15.11.2023, 21:45

Vezi și

Cei care au ales să renunţe la carne, ouă şi lapte pentru următoarele 40 de zile până la Crăciun, au o misiune din ce în ce mai grea. Multe alimente de post sunt nesănătoase. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Cumpărați margarină, halva?

Femeie: Margarina nu, pateuri puțin, halva da.

Pateul şi margarina, printre cele mai nesănătoase alimente de post

Pe acelaşi subiect

Într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și ceai se găsesc aproape 6 grame de sare, mult peste recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Nu e însă singurul pericol.

Clara Mihociu, reporter Observator: Unul dintre cele mai populare produse de post este pateul vegetal, însă potrivit statisticilor, tot el are în componenţa sa şi cele mai multe E-uri. De altfel, dacă citim pe eticheta unui astfel de produs vedem că pe lângă sare avem potenţiatori de aromă şi coloranţi. O singură astfel de porţie ocupă 20% din necesarul de sare al unui organism într-o singură zi. Mult prea mult, spun nutriţioniştii. 

Ionuţ Ignat, nutriţionist: Este folosită ca şi principiu pentru conservarea acestui tip de alimente. Însă trebuie reţinut că avem limitări de sare în special pentru cei despre care vorbim de patologii de ordine cardiovasculară. 

Specialiştii recomandă să citim etichetele produselor

Sorin Mierlea, InfoCons: Trebuie să fim mai atenţi când cumpărăm pateul de post, când cumpărăm un şniţel de post, când cumpărăm brânză de post, pentru că, să fim realişti, nu se poate din plante să ajungi la acelaşi gust, la acelaşi miros, textură şi formă cum este un produs să spunem din carne, din lapte.

La sate, oamenii reuşesc mult mai uşor să stea departe de mâncarea procesată. 

În comuna Balşa, din Hunedoara, gospodinele pregătesc plăcinte simple, dar gustoase. Localnicii le numesc "truţe". Pentru preparare e nevoie de o sobă pe lemne, un foc bun şi ingrediente sănătoase.

Femeie: Nu zahăr, nu nimica, nu ouă. Apă, sare şi făină.

Femeie: Sunt bio, puteţi mânca coaja liniştiţi, toate vitaminele sunt în coajă. 

Un îndemn pentru credincioşii care ţin post a venit şi de la Constanţa, de la Înaltpreasfinţitul Teodosie. 

IPS Todosie: Postul este porunca cea mai sfântă, prima poruncă a lui Dmnezeu. Prin post, noi ne asigurăm viaţa spirituală de care este legată şi viaţa cea trupească. 

Potrivit normelor bisericeşti, lunea, miercurea şi vinerea ar trebui să se consume mâncare fără ulei, în timp ce, în zilele de marţi şi joi, este dezlegare la undelemn şi vin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Unele alimente de post, pericol pentru sănătate. De ce produse trebuie să ne ferim, potrivit nutriţioniştilor