Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, impresionat de noile unități mobile de terapie intensivă: "Vor fi extrem de utile" (Video)

În vremuri grele, oamenii sunt singurii care pot schimba un sistem sau o lume. România, ţara cu un sistem medical fragil, grav afectat de pandemia de coronavirus, primește azi o gură de oxigen vitală – patru unități mobile de terapie intensivă. Și intră astfel în elita Uniunii Europene. Suntem singura țară care deține așa ceva. Iar asta a fost posibil datorită dumneavoastră. Cu ajutorul banilor strânși din donații la început de pandemie, în cadrul celui mai mare Teledon organizat de trustul Intact prin Fundaţia Mereu Aproape, au fost achiziționate secțiile de terapie intensivă pe roți. Noi vă mulțumim în numele pacienților care vor fi salvați. 

de Redactia Observator

la 18.06.2020, 20:22

Vezi și
  • Patru unități mobile de terapie intensivă vor avea la dispoziție autoritățile din România.
  • Cele patru unități vor fi direcționate către București, Cluj, Timișoara și Iași.

Ceea ce vedeți e o premieră. Președintele Klaus Iohannis vizitează unitățile mobile care fac din România singura țară a Uniunii Europene care deține terapii intensive pe roți. 

Klaus Iohannis, președintele României: Este impresionant ce am văzut astăzi împreună. Sunt dotări de ultimă oră și sunt convins că, atunci când va fi nevoie de ele, vor fi extrem de utile. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest proiect.

Un pas uriaș făcut într-o țară cu un sistem medical neglijat atunci când vine vorba de investiții sau modernizări, în care lipsa de personal e tot mai mare, iar șansele de salvare pentru pacienți, tot mai mici. Așa că ceea ce se întâmplă azi e ca și cum sistemul însuși a fost conectat la oxigen.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Pentru pacienți e o șansă mai ales într-o situație de dezastru, o situație în care toate resursele sunt depășite. Este extraordinar. Ne cresc capacitatea de reacție. Noi acum avem o capacitate de 48 de paturi în plus.

Președintele a intrat azi într-una dintre cele două unități mobile de terapie intensivă pe care Fundația Mereu Aproape le-a achiziționat pentru a le pune la dispoziția statului. Fiecare dintre ele are câte 12 paturi de terapie intensivă, 12 monitoare cu funcții vitale și 12 console cu injectomate. 

Se continuă, astfel, o misiune şi o poveste incredibile despre salvare şi empatie începute în ultima duminică a lui martie, pe 29. Motivul? România, la început de pandemie, avea nevoie de noi. Pentru că medicii erau total descoperiți, pentru că spitalele se umpleau de la o zi la alta, pentru că virusul părea sa ne învingă. Dar forţa oamenilor a fost mult mai mare. În doar șase ore s-au adunat peste 2,6 milioane de euro. Pentru ca în final suma să depăşească patru milioane, din care 877 de mii de euro au fost direcţionate către cele două unităţi mobile şi echipamentele din interior. 

Convoiul de unităţi mobile a impresionat încă de la intrarea în ţară, fără ca oamenii să ştie şi cât de importante sunt ele pentru salvarea unei ţări. Cele patru TIR-uri înseamnă, la propriu, viaţă pentru 48 de bolnavi în stare critică, în orice colţ al României. 

Cele două TIR-uri ale Fundației Mereu Aproape, alături de alte două donate de companii private, vor fi trimise în puncte cheie din țară și așezate lângă spitale mari. Suportul lor va fi esențial nu doar în perioada pandemiei de coronavirus, ci mai ales după. Pentru accidente, cutremure, dezastre naturale sau industriale, situații în care pot exista victime multiple. 

Cele patru unităţi mobile de terapie intensivă vor ajunge în patru colţuri ale ţării. Cele două spitale pe roţi donate de Fundaţia Mereu Aproape vor fi trimise unul în vestul României, la Timişoara, iar celălalt în Moldova, la Iaşi.

Pe lângă acestea mai sunt alte două achiziţionate de companii private, dintre care una rămâne la Bucureşti, iar alta pleacă tocmai la Cluj.

În momentul în care o secţie de terapie intensivă rămâne fără paturi, pacienţii în stare gravă care nu vor mai avea loc vor fi îngrijiţi în unităţile mobile. 

De exemplu, în cazul unui accident cu foarte multe victime. Aceste spitale pe roţi vor putea ajunge oriunde şi vor putea fi folosite imediat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis, impresionat de noile unități mobile de terapie intensivă: "Vor fi extrem de utile" (Video)