Valize cu bani şi lingouri de aur. Ce a găsit poliţia în casele românilor care cumpărau date furate de pe Genesis Market. Siteul, închis azi de FBI
Genesis Market, una dintre cele mai periculoase platforme de cybercrime din lume, care vindea hackerilor informaţii furate pentru conectarea la conturi bancare şi siteuri de shopping, a fost închisă într-o amplă operaţiune internaţională condusă de FBI şi la care a participat şi DIICOT.
Una dintre cele mai mari platforme din lume, folosită de hackeri pentru a cumpăra parole şi date personale pentru conturi bancare, a fost închisă în urma unei operaţiuni internaţionale la care au participat agenţii de poliţie din mai multe ţări. Genesis Market a vândut date de conectare, adrese IP și alte informaţii cunoscute drept "amprente digitale". Informațiile personale erau cumpărate de hackeri şi cu mai puțin de 1 dolar şi le permiteau acestora să se conecteze la conturi bancare și pe siteuri de shopping, potrivit BBC. Agenții de aplicare a legii din întreaga lume au efectuat azi raiduri coordonate, inclusiv în România.
9 kg lingouri de aur şi sume uriaşe de bani
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat şapte percheziţii la mai multe locuinţe din Bucureşti şi din judeţele Tulcea, Vrancea şi Buzău. În cadrul acestei operaţiuni, au fost descoperiţi români care extrăgeau date din platforma Genesis Market, folosită de hackeri din toată lumea, cu ajutorul cărora au spart conturile online aparţinând unui număr mare de persoane vătămate. La percheziţii au fost găsite mari sume de bani şi 9 kilograme lingouri de aur pur.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe o platformă de comerţ ilegal cu date informatice, Genesis Market, au fost identificaţi mai mulţi utilizatori de origine română, care au achiziţionat datele de acces pentru numeroase conturi.
- Clienţii unei bănci mari din România au pierdut sume uriaşe în câteva minute. Un bărbat povesteşte cum i-au...
- Team Jorge. O echipă de israelieni, specializată în black ops, a manipulat alegeri în 33 de ţări, inclusiv în...
- Contul de Facebook al Ministerului Finanţelor, atacat de hackeri. Oamenii s-au amuzat teribil: "Pentru ambele, dau...
Ce este Genesis Market
"Genesis Market" este o platformă online unde sunt comercializate date de acces, identităţi digitale, vulnerabilităţi ale unor platforme web, cookie-uri şi diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziţionat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate. Patru persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru audieri. Unul dintre suspecţi a fost reţinut şi prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, iar un al doilea suspect este cercetat sub control judiciar.
În cazul bărbatului reţinut, procurorii susţin că, în perioada martie 2019 - aprilie 2021, în 436 împrejurări, acesta a achiziţionat şi deţinut, fără drept, de pe platforma "Genesis Market", date de conectare la diferite conturi, precum şi parole extrase din sistemele informatice aparţinând victimelor în scopul săvârşirii infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic.
De asemenea, în perioada martie 2019 - iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare ale persoanelor vătămate, el a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale acestora, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă. În plus, în perioada martie 2019 - aprilie 2023, el a efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent şi efectuând plăţi pentru promovarea unor comercianţi.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei şi 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum şi înscrisuri cu privire la societăţi off-shore şi care atestă plata unor dividende în perioada 2020 - 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.
Suportul informativ a fost asigurat de către Centrul Naţional CyberInt. Acţiuni simultane au fost întreprinse împotriva utilizatorilor acestei platforme şi în alte ţări din Europa, America şi Australia, operaţiunea internaţională fiind condusă de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA şi Poliţia Naţională din Ţările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acţiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfăşoară pe tot globul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰