Video Noi dezvăluiri în cazul "azilelor groazei". Cel mai des erau bătuți pacienții cu afecțiuni de vorbire. Erau duși la subsol și loviți cu coada de metal de la mătură
Noi dezvăluiri ies la iveală în cazul azilurilor groazei. Victimele erau bătute crunt de angajați, aşa cum reiese din stenogramele din dosar. Cel mai des erau bătuți cei cu afecțiuni de vorbire, care nu reușeau să comunice. Îi băteau la subsol, pe întuneric, cu o coadă de metal de la o mătură. Cei abandonați de familii erau puși la muncă. La toate centrele au fost probleme cu gândacii, ploșnițele, păduchii şi căpușele. Mai ales în așternuturi, saltele şi haine. Procurorii DIICOT au cerut 24 de mandate de arestare preventivă în acest caz.
Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa la câteva minute după miezul nopţii.
Avocat: De fapt, propunerea Parchetului a fost admisă în parte. Două arestări preventive, două măsuri de arest la domiciliu, de fapt patru, patru control judiciar, şi pentru doi inculpaţi a respins propunerea de arestare preventivă, fără nici altă măsură.
Procurorii DIICOT au 26 de suspecţi în dosarul azilelor, iar pentru 24 dintre ei, reţinuţi, au cerut judecătorilor mandate de arestare. Sunt acuzaţi că ar fi înfometat, maltratat, bătut cu sălbăticie şi umilit peste 100 de bătrâni şi tineri, unii dintre ei cu dizabilităţi. Din reţea ar fi făcut parte şi funcţionari publici care ar fi ştiut de ororile care se petrec în cele trei centre de lângă Bucureşti.
Din interceptările făcute de anchetatori, dar şi din declaraţiile angajaţilor, reiese că bătrânii erau trataţi în cele mai groaznice moduri. Pe lângă înjurături, jigniri şi umiliri, pe care le primeau zilnic, pacienţii bolnavi şi cu dizabilităţi erau şi bătuţi crunt.
- Avocaţii torţionarilor din azile fac declaraţii uluitoare. Angajaţii ar fi fost puşi să bată pacienţii, iar...
- Ancheta "azilelor groazei" din Voluntari. Cătălin Predoiu: "A fost una complexă şi a durat ani de zile, dacă nu...
- Primele măsuri în ancheta "azilelor groazei" de lângă București. Șefa unui centru, sub control judiciar...
Nu toţi însă se comportau urât cu bătrânii. Unii angajaţi erau chiar revoltaţi de modul în care colegii lor se purtau cu beneficiarii. În cadrul audierilor, alţi angajaţi au povestit despre condiţiile în care erau ţinute persoanele cu dizabilităţi.
"În cursul zilei de 19.04.2023, când am fost să chem pacienţii la micul dejun, am constatat că pacientul mai agresiv, "Dan", avea lenjeria udă de urină, iar acesta era ud pe pantaloni, cu un miros specific pregnant."
Din lipsă de personal, pacienții erau ținuți încuiați în camere
Martorul a povestit că i-a spus unui coleg despre situaţie, însă acesta i-a spus să-l lase aşa deoarece făcea noaptea pe el. Iar pe parcursul zilei a observat că pacientul n-a fost schimbat, ci lăsat să i se usuce pantalonii pe el. Un alt angajat a povestit că în perioada în care a lucrat în centrul de la Afumaţi a observat gândaci în bucătărie, inclusiv în frigider. Sunt interceptări telefonice, făcute pe 13 aprilie, între două angajate, despre modul în care să împartă mâncarea în ziua de Paşte, întrucât nu aveau suficientă pentru toată lumea.
Din cauza lipsei de personal, angajaţii îi încuiau pe bătrâni în cameră peste noapte. ""Nicoleta" a venit, după ce am trimis pacienţii la somn, să îi ceară cheia lui "Sandu" pentru a încuia uşa de la etaj unde se află pacienţii.
Procurorii mai spun în Referatul cu propunerea de arestare că în căminul din Afumaţi, de exemplu, erau cazaţi 54 de beneficiari, peste capacitatea autorizată de 48, unii dintre ei fiind nevoiţi să doarmă câte doi într-un pat. În anumite încăperi erau ploşniţe, gândaci sau chiar păduchi. Persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate, şi închise în camere. Tot în Referat, ancheatorii mai spun că, revoltaţi de ceea ce se întâmplă în azil, unii dintre angajaţi au sunat la 112 şi au povestit ce se întâmplă acolo. Chiar şi vecinii, care au fost martori ai ororilor, au sunat la poliţie.
Vecini: La gard stăteau în pielea goală, plini de... Uscaţi, de parcă erau la Auschwitz. Până şi iarna erau în pielea goală. Bătuţi cred că erau.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, susţine, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, că este indignat de cazul vârstnicilor maltrataţi în cămine şi spune că a cerut efectuarea de urgenţă a unui control la DGASPC Ilfov, după ororile descoperite în cele trei azile din Ilfov. Zeci de tineri şi bătrâni salvaţi din centre sunt acum cazaţi în alte cămine. Şase dintre ei sunt încă internaţi în spital.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰