Antena Meniu Search
x

Video Victor Piţurcă, "coechipier" în spatele gratiilor cu directorul ROMARM. Schema prin care ar fi fraudat statul cu măşti neconforme

Nume surpriza în vizorul procurorilor anticorupţie. Victor Piţurcă a fost reţinut de DNA într-un dosar privind achiziţiile de echipamente medicale din pandemie. Alături de fostul selecţioner al României a ajuns după gratii şi directorul Romarm, compania de stat prin care s-au derulat achiziţii cu dedicaţie, despre care Observator v-a vorbit în exclusivitate. Cu sprijinul direct al lui Gabriel Ţuţu, mai multe firme ar fi dat un tun de aproape 9 milioane de lei. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 30.01.2023, 19:27

Vezi și

Victor Piţurcă: Fotbalul a fost viaţa mea şi e viaţa mea în continuare. Normal că nu văd viaţa fără fotbal. Nu ştiu ce altceva aş fi putut face.

Şi totuşi, fostul selecţioner al României şi fostul câştigător al Cupei Campionilor alături de Steaua în '86 se pare că s-a descurcat de minune şi în afaceri. Ilegale, susţin DNA, care îl acuză într-unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din pandemie. Victor Piţurcă a dat explicaţii ore bune alături de un alt personaj-cheie al achiziţiilor din 2020: Gabriel Ţuţu, director Romarm, companie de stat specializată în armament, dar care s-a ocupat de fabricarea sau importul de măşti.

Piţurcă urma să primeacă 98% din valoarea contractului

Afacerea Romarm, demascată în exclusivitate de Observator, încă de acum doi ani, este prezentată public acum şi de către DNA. Pentru prima oară, în dosar apare numele sonor al lui Piţurcă.

Pe acelaşi subiect

În 2020, prin două contracte, au fost achiziţionate şapte utilaje neconforme de producere a măştilor din China. Au fost aduse cu forţele Aeriene ale Ucrainei şi Romarm s-a angajat să producă măşti pentru spitalele din România. Totul, cu banii statului: peste 8 milioane 600 de mii de lei. Liniile de producţie s-ar fi defectat chiar în ziua în care fostul premier Ludovic Orban vizita fabrica Romarm după cum dezvăluia ancheta Observator.

Tot în aprilie 2020, MAPN încheia un contract cu o firmă pentru un contract de peste 13 milioane de lei pentru echipamente de protecţie.

Bianca Iacob, reporter Observator: Procurorii DNA mai spun că, tot în 2020, în martie-aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi primit de la 50 de mii de lei printr-un intermediar şi ar fi introdus în schemă un prieten. Anchetatorii nu spun însă şi numele prietenului. Doar explică modul în care directorul ROMARM acţiona.

După livrarea produselor din China, s-a parafat un contract de cesiune, prin care societatea fiului lui Piţurcă urma să primeacă 98% din valoarea contractului. O afacere intermediată tot de Gabiel Ţuţu. Surpriza a venit câteva luni mai târziu când medicii de la spitalul militar ROL 2 au reclamat că măştile nu sunt conforme. Au costat aproape 3 milioane de lei.

Premierul Ciucă nu a comentat până acum cazul

Ludovic Orban era la momentul achiziţiilor şeful Guvernului. Ministru al apărării, actualul premier Nicolae Ciucă. Ministerul Economiei, condus atunci de Virgil Popescu, avea în subordine compania Romarm.

Ludovic Orban: Nu ştiu nimic, eu nu am mai comunicat cu Victor Piţurcă de ani de zile, în perioada guvernării chiar nu am avut nicio comunicare. Dacă a distribuit măşti neconforme TAIE aici ar trebui să dea răspunsuri ministrul apărării, cei care s-au ocupat de managementul spitalelor şi managerii unităţilor spitaliceşti.

Nici premierul Ciucă nu a comentat până acum cazul. Victor Piţurcă are deja o condamnare în dosarul valiza - un an cu suspendare - pentru mărturie mincinoasă. Iar înainte de 89 a fost la închisoare pentru că a refuzat să dea securităţii banii câştigaţi la jocuri de noroc. În dosarul ROMARM, e acuzat de cumpărare de influenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Victor Piţurcă, "coechipier" în spatele gratiilor cu directorul ROMARM. Schema prin care ar fi fraudat statul cu măşti neconforme