Victor Socaciu a murit. Folkistul a stat o lună în spital
Folkistul Victor Socaciu a murit, după mai bine de o lună petrecută în spital. Cantautorul avea 68 de ani şi în ultima perioadă avea probleme de sănătate. La începutul anului a fost chiar diagnosticat cu Covid-19, petrecând şi atunci câteva săptămâni în spital.
Victor Socaciu a murit, conform anunţului făcut de fiica lui. "Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu", a scris fiica artistului pe Facebook.
Folkistul avea 68 de ani şi în ultima lună a fost internat în spital. La începutul lunii septembrie, Marina Almăşan spunea că fostul soţ a ajuns de urgență la Spitalul Carol Davila, din București, după ce i-ar fi cedat rinichii. În urmă cu 11 ani, Victor Socaciu a primit rinichii unei fetițe de 10 ani, operaţia fiind realizată de medicul Mihai Lucan. Potrivit deputatului USR Emanuel Ungureanu, care l-a denunţat pe medic, rinichii puteau să salveze doi adolescenţi, care au murit, chiar în timp ce se întorceau spre casă de la dializă, din Cluj-Napoca, relatează adevărul.ro.
A fost căsătorit cu Cornelia Pavlovici și Marina Almășan. "Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume.Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea", a scris Marina Almăşan pe Facebook.
Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Braşov.
Victor Socaciu a fost producător, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul Naţional - Concurs de muzică folk ''Om bun'' (din 1991), Festivalul Naţional - Concurs ''Cântecul de dragoste'' (în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Televiziunea Română şi Radio România Actualităţi), Festivalul ''Country music'', al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum şi iniţiator şi producător al proiectului ''Romanian Golden Art'', în colaborare cu MAE, destinat mediilor artistice din Comunitatea Europeană.
Cine a fost Victor Socaciu
A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu. În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. Este, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat ''Ovidiu Şincai'' - Masterat în ''Management în politică'' (2007). A debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian, potrivit site-ului www.victorsocaciu.com. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului ''Dacia Felix'' din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk (''Trenul'', ''Ţinta'', ''Între bine şi rău'', ''Sub scutul amurgului'') s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.
În 1975 Victor Socaciu debutează la radio cu piesa ''Nălucile amintirilor'', iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa ''Oltule''. A fost membru al Cenaclului ''Flacăra'' din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului ''Serbările Scânteii Tineretului'' (1983-1985).
Realizator şi producător de emisiuni de televiziune, în perioada 1991-2004, Victor Socaciu semnează genericele mai multor emisiuni de radio şi televiziune printre care: ''Omul chitară'', ''Oameni de zăpadă'', ''Ceaiul de la ora 5'', ''Insomniile Corinei'', ''Cazuri şi necazuri în dragoste'', ''Vânare de vânt'', ''Arca Marinei'', ''Personalul de Costineşti'', ''Bun de tipar'', ''Tunelul timpului'', ''Mulţumesc'', ''Ora fără catalog'', ''Ne vedem la TVR'', ''E ora ta''.
Colaborează, totodată, cu teatre din Bucureşti şi din ţară, semnând muzica spectacolelor ''Tinereţe fără bătrâneţe'' de Eduard Covali (Teatrul Dramatic Braşov) şi ''Caii liberi'' (Teatrul Dramatic Târgu Mureş), precum şi coloana sonoră a spectacolului de muzică şi poezie ''Muntele dragostei'' (alături de Leopoldina Bălănuţă, la Teatrul ''Ion Creangă'' - Bucureşti, 1987-1989).
A îndeplinit funcţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (2002-2006) şi de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2007-2010), potrivit site-ului www.cdep.ro. Este membru, din anul 2002, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din bogata sa discografie menţionăm: ''Roata'' (1981), ''Căruţa cu flori'' (1982), ''Drumuri paralele'' (cu Angela Ciochină, 1985), ''Viaţa, iubirea cea dintâi'' (1987), ''Colindul mâinilor truditoare'' (1989), ''Mi-e dor să mai merg la un ceai'' (1994), ''Ceasul iubirii'' (1995), ''Cântecele ceaiului de la ora 5'' (1997). În 2003, la împlinirea a 30 de ani de activitate artistică, şi-a lansat albumul ''Best of - 30'', care cuprinde 16 dintre cele mai frumoase cântece compuse de Victor Socaciu de-a lungul anilor.
Deputat şi revoluţionar
Victor Socaciu a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, colegiul uninominal nr.4, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, din partea Partidului Social Democrat. Pe perioada amintitei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, precum şi membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, potrivit site-ului www.cdep.ro.
Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu brevet conferit de Preşedinţia României în 1995, conform www.cdep.ro, Victor Socaciu a fost numit în ianuarie 2013 în funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. În perioada 2014-2017 Victor Socaciu a fost consul general, şef al Consulatului General al României la Montreal, Canada.
În 2002 Ministerul Culturii i-a acordat Premiul de onoare pentru Întreaga activitate în slujba cântecului românesc'', iar în 2004 preşedintele României i-a conferit Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler.
Victor Socaciu a fost bolnav de Covid-19
La începutul lunii aprilie, Victor Socaciu a fost internat în spital cu Covid-19. "Ştiu că a avut febră, şi-ar fi făcut un test care ar fi ieşit negativ, şi practic a întârziat internarea în spital. Asta ştiu. Nu am alte amănunte", afirma Ducu Bertzi la vremea respectivă.
Informaţia a fost confirmată şi de artista Maria Gheorghiu, care a precizat că niciun alt coleg din cei cu care a participat la Festivalul Om Bun nu a avut probleme de sănătate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰