Antena Meniu Search
x

VIDEO Ce a văzut Gagarin la primul zbor în spaţiu

În dimineaţa lui 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin era lansat în spaţiu la bordul capsulei Vostok, de pe Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan

Iuri Gagarin este primul om care a zburat în spaţiu. În dimineaţa lui 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin era lansat în spaţiu la bordul capsulei Vostok, de pe Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan

Călătoria sa în jurul globului pământesc a durat 108 minute, iar capsula l-a purtat peste ţările sovietice, Oceanul Pacific, Strâmtoarea Magellan din America de Sud, Oceanul Altlantic şi Africa. Apoi a intrat în atmosferă şi a aterizat în sud-estul Rusiei.

Unele relatări ale vremii susţin că Gagarin ar fi spus când a ajuns în spaţiu: „Nu văd nici un Dumnezeu aici, sus!”. Apropiaţii nu recunosc această afirmaţie, în condiţiile în care Gagarin era un tip extrem de religios.

Dar cum a ajuns Iuri Gagarin să fie primul om care zbura în spaţiu?

Înaintea lui Gagarin, URSS trimisese în spaţiu 48 de câini, dintre care 20 au decedat în timpul zborului. În 1960, Gagarin a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi după un proces riguros de selecţie. Cei 20 de pretendenţi au fost supuşi unor teste fizice şi psihice extrem de dure, dar şi unor antrenamente de zbor.

Pe parcursul testelor, au rămas 12 bărbaţi, apoi 6. Performanţele excelente din timpul antrenamentelor, dar şi capacităţile psihice l-au propulsat pe Gagarin în postura de favorit. Totuşi, în luarea deciziei a cântărit foarte mult şi statura sa.

La doar 1,57 metri, Gagarin era candidatul perfect pentru o capsulă micuţă cum era Vostok!

Imediat după reuşita sa a devenit o celebritate la nivel mondial. A primit numeroase medalii şi titulatura de “Erou naţional”. Gagarin a fost invitat în Italia, Germania, Canada, Brazilia, Japonia, Egipt, Finlanda şi Anglia, unde a promovat cea mai mare reuşită a acelor ani (primul zbor în spaţiu al ruşilor), într-o perioadă a Războiului Rece dintre Rusia şi SUA.

Aici puteţi urmări varianta full a filmului primului zbor în spaţiu al lui Gagarin

Citeşte şi Adevăratul motiv al morţii lui Iuri Gagarin

Naziştii l-au dat afară din casă şi l-au pus să stea într-o căsuţă din lut

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » VIDEO Ce a văzut Gagarin la primul zbor în spaţiu