Antena Meniu Search
x

Video Vieţi îngropate sub ruine. Momentul în care un bărbat din Turcia îşi caută mama printre dărâmături: "Spune-mi dacă eşti aici, pe undeva"

Există viaţă după atâta moarte! Şi speranţă în două ţări puse la pământ de forţa naturii - Turcia şi Siria. Salvatori din toată lumea şi-au dat mâna şi reuşesc un miracol în frig şi ger: scot copii şi bătrâni, în viaţă, dintre ruine. O echipă Observator este în Adana, cel mai mare oraş din Turcia afectat de cutremurele în lanţ. Între timp, bilanţul negru creşte: 5.200 de oameni au murit, dar numărul victimelor ar putea depăşi 20.000, potrivit estimărilor OMS.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 07.02.2023, 19:24

Vezi și

Într-o lume prăbuşită la pământ, de sub un munte de moloz, o fetiţă îşi găseşte singură calea spre lumină. Ea şi alţi copii ca ea sunt simbolul celor două ţări distruse de cutremur: Turcia şi Siria. În ger, salvatorii sapă fără oprire după supravieţuitori. Şi miracolele chiar se întâmplă. Un tată cade în genunchi după ce şi-a scos copilul în viaţă din ruine. Imaginea necruţătoare a dezastrului se poate citi şi pe faţa fetiţei care a supravieţuit, dar şi-a pierdut toată familia. 

Româncă stabilită în Turcia: Mă doare sufletul de ceea ce se întâmplă, mai ales că puteam să fim şi noi, puteau să fie şi copiii mei în locul acelor copii. 

Adana, cel mai mare oraş lovit de cutremure

Aşa arată Turcia pe care au găsit-o corespondenţii Observator. Aşa arată Adana, cel mai mare oraş lovit de cutremure. 

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, trimis special Observator: Sunt 3 copii care sunt în continuare prinşi în această clădire din spatele meu. Se munceşte din greu, se munceşte inclusiv cu utilaje grele pentru a-i scoate pe cei 3 copii şi pe mama acestora. 

Vestea unui supravieţuitor găsit se răspândeşte rapid în oraş. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special Observator: Aşa arată momentele în care sunt victime găsite aici în Adana, oameni care îşi caută în continuare rudele prinse sub dărâmături. Se pare că o persoană a fost găsita în urmă cu puţin timp. Toată lumea aleargă acum în acea zona pentru a se convinge sau nu. 

În Adana trăieşte şi Ana Maria, o românca stabilită aici, care nu vrea să si părăsească oraşul în aceste momente grele. 

Ana Maria Gunsel, româncă stabilită în Turcia: Oraşele afectate de cutremur în momentul de faţă sunt oraşe fantomă, deci cine a putut să plece a plecat. Acum în oraşe mai sunt doar cei care încearcă să salveze vieţile celor de sub dărâmături.  

Misiunea de salvare e tot mai grea pe măsură ce orele trec. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special Observator: Ideea este ca în următoarele minute să nu vorbească absolut nimeni, să fie linişte pentru ca salvatorii să poată auzi eventualele strigăte de ajutor. 

Sunt oameni care s-au filmat sub zidurile propriilor case cerând ajutor

"Prieteni, suntem îngropaţi sub ruine. Mamă, eşti bine? Mamă, spune ceva. Spune-mi dacă eşti pe aici, pe undeva. Vă rog, ajutor!", strigă un bărbat din zona puternic afectată de cutremur. Sunt oameni care s-au filmat sub zidurile propriilor case cerând ajutor. 

Cornelia locuieşte în Sanliurfa de 16 ani. A trecut prin spaima vieţii alături de soţ şi cei doi copii.

Cornelia Tabuk, româncă szabilită în Turcia: Unde să fugim, dacă ieşeam afară casele se dărâmau pe noi, unde să ieşim, am rămas în casă, la mila lui Dumnezeu. Suntem pierduţi, suntem cu moralul la pământ, suntem în stare de şoc şi acum. 

Un miracol a avut loc şi în Hatay. Fostul fotbalist al Chelsea, Christian Atsu, dar care acum joacă la clubul local Hatayspor, a fost scos în viaţă de sub dărâmături la mai bine de 24 de ore. A supravieţuit la etajul 9 într un vbloc care a căzut. Este rănit la un picior, dar medicii sunt oprimişti. 

Goalkeeperul Ahmet Eyüp Türkaslan în schimb a fost găsit fără suflare sub dărâmături, după ce blocul în care locuia s-a prăbușit. A lucrat, în trecut, cu Marius Șumudică, pe când Malatyaspor a fost antrenată de tehnicianul român. 

Spitalele din Turcia si Siria sunt pline. S-au montat corturi pentru cei care mai sunt găsiţi în viaţă. Preşedintele Erdogan a decretat stare de urgență timp de 3 luni în zece orașe turcești. Şi 7 zile de doliu naţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Vieţi îngropate sub ruine. Momentul în care un bărbat din Turcia îşi caută mama printre dărâmături: "Spune-mi dacă eşti aici, pe undeva"