Antena Meniu Search
x

Video Viktor Orban, ironii la adresa guvernanţilor români în discursul de la Tuşnad: "Poate a 20-a oară ne iese". Premierul maghiar nu e la prima "abatere"

Premierul maghiar Viktor Orban a lansat un val de ironii şi înţepături la adresa guvernanţilor români în discursul ţinut la Tuşnad. Liderul de la Budapesta susţine că a primit un document de la ministrul Afacerilor Externe în care i s-a spus ce subiecte nu poate aborda. Vizita premierului a fost întâmpinată cu proteste, iar pentru a evita tensiunile autorităţile române au luat măsuri de securitate fără precedent.

de Redactia Observator

la 22.07.2023, 19:54

Vezi și

Jandarmii i-au deschis calea premierului maghiar invitat să ţină un discurs la evenimentul intitulat  "Vremea păcii", la Tuşnad. Două organizaţii naţionaliste l-au întâmpinat pe Viktor Orban cu pancarte pe care scria "Transilvania, pământ românesc". Pentru că se aşteptau la tensiuni, autorităţile au luat măsuri de securitate fără precedent. Iniţial, naţionaliştilor din organizaţiile Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă li s-a interzis accesul. "Am zis că îi vom arăta lui Viktor Orban tricolorul românesc", a declarat Dan Grăjdeanu, preşedinte Frăţia Ortodoxă.

Oficialii de la Bucureşti nu au comentat decaraţiile

Ulterior, aceştia au primit permisiunea de a asista la discursuri, însă separaţi de restul publicului. O dată ce a ajuns la pupitru, Viktor Orban a pus paie pe foc anunţând că Ministerul român de Externe i-ar fi spus despre ce să nu vorbească. "Ni s-a transmis să nu vorbim despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc. Nu nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Oficialii de la Bucureşti nu au comentat decaraţiile. Dar nu e prima dată când Viktor Orban aruncă provocări. În 2020, premierul maghiar a postat pe Facebook un glob pământesc în care graniţele ţării sale înglobau Transilvania. Iar anul trecut a afişat o hartă similară, pe un fular, la un meci de fotbal. Acum, premierul maghiar a lansat câteva înţepături la adresa guervanţilor români. "România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos. Un nou prim-ministru e o nouă şansă, poate iese ceva ceva ce este bun pentru ambele părţi. De când sunt prim-ministru este al douăzecelea coleg. Poate a douăzecea oară ne iese", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Orban a promis în schimb să sprijine accesul României în Schengen. Însă la anul, când Ungaria preia preşedinţia Consiliului UE. În timpul şederii în România, Viktor Orban nu a ratat vizita la stadionul echipei de forbal Sepsi, din Sfântu Gheorghe, unde a exersat pasele cu capul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Viktor Orban, ironii la adresa guvernanţilor români în discursul de la Tuşnad: "Poate a 20-a oară ne iese". Premierul maghiar nu e la prima "abatere"