Antena Meniu Search
x

Violator în serie, cu pedeapsa micşorată şi despăgubit cu 3.000 de euro. A dat statul în judecată pentru disconfortul din puşcărie

Violatorul în serie Petru Hera Cristea,​ care în toamna anului 2017, după ce fusese condamnat de trei ori şi de fiecare dată eliberat înainte de ispăşirea integrală a pedepselor, a încercat să-şi siluiască până şi propria mamă, şi-a primit verdictul final.

Violatorul în serie Petru Hera Cristea,​ care în toamna anului 2017, după ce fusese condamnat de trei ori şi de fiecare dată eliberat înainte de ispăşirea integrală a pedepselor, a încercat să-şi siluiască până şi propria mamă, şi-a primit verdictul final.

După ce, în 15 octombrie 2018, Judecătoria Beiuş l-a condamnat la 4 ani plus 359 de zile, două luni mai târziu, pe 28 decembrie, Curtea de Apel Oradea a schimbat verdictul dat la Beiuş, scăzând pedeapsa la 4 ani şi 179 de zile.

Ultima sentinţă dezvăluie detalii şocante. Potrivit ebihoreanul.ro, statul l-a despăgubit pe Petru Hera Cristea pentru condiţiile de detenţie necorespunzătoare, iar recent, datorită Legii recursului compensatoriu, pedeapsa i-a fost redusă cu 180 de zile.

Petru Hera Cristea este frate de poliţist

În septembrie 2010, Petru Hera Cristea, din satul Borz, comuna Şoimi, a încercat să violeze o orădeancă de 22 de ani pe podul CFR dintre cartierul Dragoş Vodă şi pe strada Făcliei.

Tânăra a fost salvată de doi adolescenţi, care l-au şi prins pe obsedat, predându-l Poliţiei.

Hera era la al doilea atac în doar câteva luni. În acelaşi an, în ianuarie, încercase să siluiască o femeie din Rieni, mamă a unui poliţist orădean. 

Ambele tentative au fost comise într-o perioadă de probă, după ce în octombrie 2009, Hera fusese eliberat condiţionat, cu un rest de pedeapsă neispăşit de 1.310 zile - adică aproape 4 din cei 10 ani de detenţie la care fusese condamnat în 2004, tot pentru viol.

În urma celor două tentative din 2010, Hera a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Nu i-a executat integral, fiind eliberat condiţionat, din nou, pe 8 octombrie 2013, la recomandarea unei comisii din Penitenciarul Târgu Jiu, cu un rest de pedeapsă neefectuată de 520 de zile.

Hera a dat statul în judecată şi a obţinut bani pentru disconfortul suferit vreme de 11 luni "în condiţii necorespunzătoare"

În primăvara anului următor a ajuns, din nou, după gratii, după ce a încercat să violeze o orădeancă. Tânăra de 24 de ani a reuşit să scape doar pentru că brusc a apărut un trecător, iar agresorul a fugit, fiind prins în nici două ore cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din centrul oraşului.

Arestat preventiv, violatorul în serie a rămas după gratii pe parcursul anchetei şi al procesului, finalizat pe 11 noiembrie 2014 printr-o nouă condamnare. În ciuda gravităţii faptei şi a statutului de recidivist, a primit o pedeapsă blândă, de doar 3 ani de închisoare, la care s-a adăugat o rămăşiţă din condamnarea anterioară, de 520 de zile, adică 1 an şi 5 luni.

Nu şi-a ispăşit întreaga pedeapsă nici de această dată. Deşi în mod normal perioada de detenţie i s-ar fi încheiat abia în 2018, la cererea comisiei pentru liberări condiţionate de la penitenciarul Satu Mare, Judecătoria din acest oraş i-a dat drumul pe 21 septembrie 2017.

După numai câteva săptămâni, a comis-o din nou, încercând să-şi siluiască propria mamă

Hera a dat statul în judecată pentru disconfortul din puşcărie

Arestat din nou şi trimis încă o dată în judecată, Hera a fost condamnat întâi, pe 15 octombrie 2018, de către Judecătoria Beiuş, la 4 ani plus 359 de zile. Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel Oradea a schimbat verdictul dat la Beiuş, scăzând pedeapsa la 4 ani şi 179 de zile.

Potrivit deciziei, judecătorii au fost obligaţi să ţină cont de pretenţia violatorului care, invocând Legea recursului compensatoriu, a cerut diminuarea pedepsei cu 180 de zile, aferente unei perioade de 912 zile petrecută "în condiţii necorespunzătoare" în Penitenciarul Satu Mare din ianuarie 2015 până în toamna lui 2017, scrie ebihoreanul.ro.

Nu e prima dată când Hera beneficiază de pe urma şederii în spatele gratiilor.

"Inculpatul a primit despăgubiri în valoare de 3.000 euro de la Statul Român pentru perioada de privare de libertate cuprinsă între 20 aprilie 2014 - 23 ianuarie 2015, în urma sesizării Curţii Europene a Drepturilor Omului", precizează minuta Curţii de Apel Oradea.

Mai precis, Hera a dat statul în judecată şi a obţinut bani pentru disconfortul suferit vreme de 11 luni "în condiţii necorespunzătoare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Violator în serie, cu pedeapsa micşorată şi despăgubit cu 3.000 de euro. A dat statul în judecată pentru disconfortul din puşcărie