Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Viorel a renunţat la profesia de economist şi a început o afacere de suflet. Nu a regretat nicio clipă. "Face parte din însăşi viaţa mea"

Se apropie cu paşi rapizi sărbătorile, iar dacă sunteţi în dubii cu privire la cadoul potrivit sau nu ştiţi cum să vă împodobiţi masa ca să vă impresionaţi oaspeţii, vă facem noi o propunere. În atelierele meşterilor populari care însufleţesc lemnul veţi găsi adevărate comori. De la ouă de Paşte până la mobilier, mâinile dibace ale celor care iubesc lemnul vor face orice vă doriţi. Numai să le călcaţi pragul.

de Cristina Oprea

la 03.04.2023 , 07:59

Ouă pictate, veselă şi boluri din lemn, toate prind culoare în atelier de artizanat al soţilor Dâlganu. Cele mai iubite sunt motivele florale şi chipurile de ţărăncuţe. 

Afacerea de suflet

Rodica Dâlganu, meşter popular: În nouă ani de zile am dus în toată ţara şi în locuri în care nu ne-am fi imaginat, ca să nu mai spun peste hotare, ducem obiectele noastre. Au ajuns în Statele Unite, au ajuns în Iordania, în Israel, în Europa nu mai spunem, au ajuns peste tot.

Vezi și

Viorel Dâlganu: Este proiectul meu de suflet. Pentru că bunica mea a fost croitoreasă, eu am vrut să transpun în lemn o ie. Un model de ie. Eu l-am conceput.

Pe acelaşi subiect

Lemnul brut trece mai întâi prin mâinile lui Viorel, de profesie economist. A lăsat în urmă cariera care îi pare acum din altă viaţă ca să îşi urmeze chemarea de suflet. Nu a regretat nicio clipă.

Viorel Dâlganu: Să ducem arta populară mai departe face parte din însăşi viaţa mea. 

Cei doi soţi sunt singurii olteni care au spart barierele geografice. Mobilierul pictat manual şi piesele produse de ei nu sunt reprezentative pentru regiune şi nu mulţi i-au încurajat să îşi urmeze visul. 

Viorel Dâlganu: Paşi mici, speranţe mari. Se începe cu foarte multă muncă.

Rodica Dâlganu: Ne mândrim că am putut să facem aşa ceva. Că nimeni nu credea în afară de noi, poate, în visul nostru. Că nimeni poate n-a dat o şansă la cineva care face mobilier pictat în Oltenia.

Deşi fermecătoare prin frumuseţe şi simplitate, multe dintre obiectele din lemn pictat nu sunt doar de decor. Cine va încerca o telemea în saramură păstrată în putinei nici că se va mai întoarce la caserola de plastic. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Dacă vreţi ca masa dumneavoastră de sărbători să fie una fără cusur, asiguraţi-vă că aşezaţi pe ea nu doar bucate tradiţionale ci şi accesorii ca de pe vremea bunicii. Întoarcerea la tradiţional nu va da niciodată greş.

Obiectele din lemn pictat sunt realizate de meşteri populari din Oltenia, Ardeal şi Bucovina. Se vând online şi la târgurile de profil. Iar cine vrea să îi vadă la treabă găseşte la ei mereu uşa deschisă şi o vorbă bună.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Viorel a renunţat la profesia de economist şi a început o afacere de suflet. Nu a regretat nicio clipă. "Face parte din însăşi viaţa mea"