Video Visul unei case la marginea Clujului s-a transformat într-un coșmar pentru o familie cu trei copii. Vor rămâne în stradă, după ce instanța a decis demolarea locuinței
Şi-au construit case la marginea Clujului, iar acum riscă să rămână fără ele. Este drama prin care trec aproape 150 de familii. În zadar au sperat oamenii că vor intra în legalitate. Prima locuinţă ridicată fără autorizaţie urmează să fie demolată chiar săptămâna aceasta. Reprezentanţii primăriei spun că ei doar pun în aplicare o hotârâre judecătorească.
Acesta este doar începutul sfârşitului pentru casa cu 3 camere a familiei Ielciu din Cluj-Napoca. Până luni, oamenii trebuie să îşi demoleze locuinţa pe care au construit-o cu mult efort, dar fără a aştepta o autorizaţie de construcţie.
Vor rămâne în stradă
Claudiu Ielciu - proprietar: Părinții au început în 2006 cu banii din vânzarea unui apartament. Nu erau acte într-adevăr absolut niciun act. Atunci s-a început demararea actelor în sensul de o transcriere de teren pe numele meu, în același an am și fost amendat de către primărie cu 10.000 de lei si am încercat intrarea în legalitate dar nu am reușit.
Până ieri, când s-au trezit la uşă cu un executor judecătoresc.
- Primăria Capitalei a câștigat procesul cu proprietarii Cathedral Plaza, iar acum blocul ilegal trebuie demolat....
- O casă din 400 mai stă în calea unuia dintre cele mai importante proiecte din Bucureşti. De ce nu a fost demolată
- Nicuşor Dan, acuzaţii grave la adresa prefectului Toni Greblă. Cartierele istorice ale Capitalei ar fi în pericol
Claudiu Ielciu, proprietar: Direct cu lacătușul cu echipa de demolari au venit cu scut ca și cum suntem cei mai mari infractori. Normal, familia speriată. Se vrea cu tot dinadinsul a demola o dată pentru exemplu și cred că si sper că e doar un exemplu să se dea pe zonă, să nu se mai construiască și să sperie lumea.
Socru: Unde ați mai văzut? Ultima rămăsiță, mi-o luat de bani. Mai rău ca pe vremea comuniștilor.
Familia cu 3 copii, unul dintre ei în pragul Bacalaureatului, iar altul olimpic, nu ştie acum încotro să o apuce. Venit să discute cu localnicii, viceprimarul oraşului a fost luat la rost.
Localnici-viceprimar: O familie cu 3 copii care rămâne în stradă, nu are unde să locuiască.
- Situația e a instanțelor. Instanța de judecată a decis, nu primăria. E sentință definitivă și irecovabilă din 2016. Știți că în 2016 i s-a spus domnului Ielciu cand era la etaj și nu era gata casa să nu mai construiască că urmează să fie aplicată? Știți asta, nu?
În această situaţie se află încă 150 de familii, care nu şi-au permis terenuri în oraş şi au construit în extravilan, în ultimii 15 ani. Nicio casă nu va rămâne în picioare, spun autorităţile locale.
Alex Prunean, reporter Observator: Terenul extravilan se află în afara zonei de locuințe și poate să aibă doar destinație agricolă. Sunt puține clădiri care pot fi amenajate pe el, și toate pentru a facilita activitatea agricolă, cum ar fi adăposturi de animale, depozite de furaje și mai nou, parcuri fotovoltaice.
În total, în oraşul Cluj-Napoca, ar fi 250 de construcţii ilegale, estimează autorităţile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰