Antena Meniu Search
x

Yuval Noah Harari, interviu pentru Observator: "Pentru a ne proteja, avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele" (Video)

Pandemia a fost în toate timpurile un test pentru omenire. Și pentru toate sistemele care ne definesc: social, politic, economic. Criza coronavirusului nu face excepție: ne pune la încercare liderii și ne testează răbdarea. 

de Redactia Observator

la 19.08.2020, 22:54

Vezi și
  • Yuval Noah Harari crede că pandemia poate fi controlată
  • Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale
  • Filosoful îndeamnă la investiții în spitale.

Yuval Noah Harari, autorul best seller-ului "Sapiens" și una dintre mințile luminate ale acestui secol, explică în exclusivitate pentru Observator de ce responsabilitatea unui nou început stă pe umerii noștri.

Alessandra Stoicescu: Cum credeți că va arăta lumea după această pandemie?

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": Cel mai important lucru pe care trebuie să-l conştientizăm despre această pandemie este că nu are un curs predeterminat. Ne dă de ales şi e responsabilitatea noastră să alegem înţelept. Ţările pot reacţiona prin izolare naţionalistă şi competiţie sau pot alege să acţioneze în spiritul cooperării globale şi solidarităţii. Şi asta va crea două lumi complet diferite după ce criza va fi trecut. Ţările pot alege să trateze criza împuternicind un dictator sau un regim autoritar. Alte ţări aleg să reacţioneze prin sistemul democratic. Şi asta va crea un viitor complet diferit.

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": În Evul Mediu, oamenii simţeau că o epidemie este o pedeapsă divină. Se simţeau neputincioşi, nu puteau face nimic să o prevină. Sau dacă puteau face ceva, căutau ţapi ispăşitori. Dădeau vina pe cineva care-l mâniase pe Dumnezeu şi din cauza asta suntem toți pedepsiţi. Când ciuma s-a răspândit în secolul al XIV-lea, a fost blamată comunitatea evreiească. Şi am avut pogromuri. Când a apărut SIDA în anii '80, oamenii au spus că e o pedeapsă pentru comunitatea gay, aşa că nu e nimic de făcut. Asta e foarte, foarte periculos. În primul rând, că e o greşeală. Ciuma şi SIDA nu au venit de la Dumnezeu, ci de la virusuri.

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": Reacţia potrivită este că noi avem puterea să prevenim şi, dacă epidemia se răspândeşte, nu e pentru că cineva l-a supărat pe Dumnezeu, ci pentru că nişte politicieni au luat nişte decizii greşite. Epidemiile nu sunt o forţă a naturii pe care nu o putem controla. Pot fi controlate. Dacă nu o putem face, asta se datorează unui eşec politic. Şi vedem asta astăzi, ţări diferite reacţionează diferit. Unele ţări au reuşit să ţină sub control pandemia eficient. Nu doar dictaturile, ci şi democraţiile au gestionat bine: Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă, Germania, Grecia. Toate s-au descurcat în această situaţie fără să impună măsuri dictatoriale. Cum a făcut SUA. Reacţia a fost foarte neştiinţifică, neprofesionistă şi acum avem acest dezastru uriaş. Şi miezul problemei este proasta funcţionare a sistemelor politice.

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": Vedem mai multă izolare şi competiţie. Nu există un plan global de acţiune, nu există un lider mondial. În crizele anterioare, Statele Unite au acţionat ca un lider al lumii, ca în criza provocată de ebola în 2014 sau în criza economică globală din anul 2008. În prezent, SUA a abdicat de la misiunea lor de lider mondial, are grijă doar de interesele proprii, are acest slogan "America pe primul loc". Şi acum America e pe primul loc la numărul de oameni infectaţi şi decese şi nimeni nu o va urma pe acest drum. Fiecare ţară îşi vede propriul interes. Şi asta este extrem de periculos pentru că poate duce la recesiune la nivel mondial şi chiar la colapsul ţărilor sărace care nu au resursele economice să facă faţă acestor urgenţe.

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": De ce îmi e teamă nu este virusul, ci demonii interiori ai rasei umane, cum ar fi egoismul, ura, lăcomia. Dacă în această criză acţionăm cu ură şi dăm vina pentru pandemie pe străini, pe minorităţi. Şi dacă în această criză reacţionăm cu lăcomie şi vrem să facem mai mulţi bani, va fi foarte dificil să depăşim epidemia şi criza economică.

Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale. În vremuri normale, politicienii ar putea submina încrederea oamenilor în ei, ar putea minţi, să nu dea bani suficienţi sistemului de sănătate şi societatea ar continua să funcţioneze. Nu plăteşti un preţ prea mare. Dar apoi vine o criză ca asta şi expune preţul ridicat pe care fiecare dintre noi îl plăteşte pentru aceste greşeli.

Alessandra Stoicescu: În anul 2020 ne-am dat seama că ţările au mai multe gloanţe şi mai puţine ventilatoare pentru a salva vieţi. E o lecţie pe care ar trebui să ne-o amintim la anul pe vremea asta. Credeţi că vom face asta?

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": Sper că da. E posibil ca atunci când vorbim de securitate, oamenii să nu se mai gândească la lupte, la armate şi bătălii împotriva teroriștilor, ci să fie vorba despre spitale, asistente, doctori, ventilatoare. Aud mulţi politicieni care spun: suntem în război. Şi asta e o discuţie periculoasă. Acesta nu e război, e o criză sanitară. Implică securitatea, dar într-un fel diferit. Cere un alt fel de expertiză. Asistentele gândesc diferit faţă de generali. Pentru a ne proteja pe noi şi economia avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii. Să investim în spitale e la fel de important cu a cumpăra tancuri şi avioane. Sper să ne amintim această lecţie nu doar la anul, la anul va fi uşor, marea întrebare e dacă ne vom aduce aminte peste cinci ani, 10 ani sau 20 de ani.

Yuval Noah Harari, autor "Sapiens": Sper ca această pandemie să fie un fel de semnal de trezire pentru umanitate. Încă avem timp să ascultăm acest semnal şi să facem ce trebuie. Şi, când ne vom uita înapoi la aceste vremuri, să fie o schimbare pozitivă pentru umanitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Yuval Noah Harari, interviu pentru Observator: "Pentru a ne proteja, avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele" (Video)