Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua internațională a pastelor. Românii sunt cei mai mari consumatori ai deliciosului preparat italian din Europa centrală și de Est

Iubim pastele aproape la fel de mult ca italienii. Ne plac mai ales cele Bolognese şi carbonara. Dacă v-am făcut poftă să ştiţi că aveţi un motiv în plus de a le găti sau comanda: e ziua mondială a lor.

de Ingrid Tîrziu

la 25.10.2023 , 21:47

Exploratorul Marco Polo este cel care a adus pastele în Europa, în secolul XIII, după călătoria sa în China. Românii au prins gustul celebrului aliment încă din anii 1800, când s-au deschis primele fabrici la Bucureşti şi la Galaţi. Însă abia după Revoluţie am început să ne rafinăm gusturile. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "De ani buni, românii adoră pastele carbonara şi bolognesele, însă au renunţat uşor, uşor la pastele cu pui şi le-au înlocuit cu cele cu brânză. Bineînţeles, însoţite de un pahar cu vin."

Chiar dacă se gătesc rapid, pofticioşii care nu au timp să stea în bucătărie le comandă aproape zilnic. 

Vezi și

Cristina Sauciuc, directoare de comunicare a unei platforme de livrare: "Consumul continuă să fie unul mare, chiar să crească de la un an la altul. În medie, într-o lună, se comandă peste 35.000 de porţii de paste, iar cele mai comandate sunt de departe carbonara sau quattro formaggi." 

Pe acelaşi subiect

Care sunt rețetele tradiționale pentru paste?

Mulţi mănâncă, însă puţini cunosc reţetele tradiţionale. Aşa că am vrut să lămurim dilema: au pastele carbonara smântână sau nu? 

Alex Ilinca, chef: "Noi la restaurant folosim reţeta originală șii aceasta constă în guanciale, care este guşă de porc maturată, se foloseşte pecorino, care este brânză dură din lapte de oaie, este foarte aromată. Și se foloseşte ou. Noi folosim un ou întreg şi un gălbenuş. În România, foarte mulţi folosesc smântâna de gătit. Smântâna de gătit nu este un sos, este un corector de sos."

În funcţie de ingrediente, alegem şi tipul de paste. În top trei, românii prefera spaghettele, pennele şi tagliatellele. 

Alex Ilinca, chef: "Spaghettele merg cu carne, merg şi cu fructe de mare, cu scoici. De obicei pastele scurte se folosesc în reţetele cu mult sos de roşii. Tagliatellele le folosim în reţetele care nu au un sos adaugat, cum ar fi fructele de mare."

Magda Băcanu, manager de restaurant: "Reţetele sunt de la mama lor, de la cei mai buni bucătari din Italia şi chiar ne bucurăm că păstrăm de atâţia ani de zile reţeta în sine a produsului. Cu toate că s-au scumpit toate, nu facem rabat de la produse."

Potrivit comenzilor de pe platformele de livrare, suntem primii la consumul de paste în Europa centrală şi de est. Cele mai multe porţii se comandă seara, între 19:00 şi 21:00. Greşit, spun nutriţioniştii care ne recomandă să le consumăm în timpul zilei iar ideal, cantitatea să nu depăşească 70 de grame. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ziua internațională a pastelor. Românii sunt cei mai mari consumatori ai deliciosului preparat italian din Europa centrală și de Est