Antena Meniu Search
x

Video Criza spaghetelor. Italienii se confruntă cu o problemă majoră: preţul grâului a explodat pe fondul războiului din Ucraina

Italia trece prin criza spaghetelor. Iar pe noi, vacanţa în Peninsulă ne costă mai mult vara aceasta, după ce preţul pastelor aproape s-a dublat în ultimul an. De vină ar fi inflaţia şi preţul mare al grâului, care a explodat pe fondul războiului din Ucraina. Guvernul de la Roma a organizat o reuniune de urgenţă pentru a discuta problema încurcată.

de Cornelia Crîşmaru

la 26.05.2023, 20:25

Vezi și

Spaghete, lasagna sau ravioli sunt delicii culinare fără de care o vacanţă în Italia nu poate fi completă. Toate s-au scumpit însă în ultimul an, după ce preţul unui kilogram de paste a explodat. O porţie de paste într-un mic restaurant de familie din Italia costă acum 10 euro, cu 25% mai mult decât în urmă cu un an. De la 1,80 de euro, cât era în urmă cu un an, un kilogram de paste, a ajuns să coste aproape 3 euro.

Un italian consumă în medie 23 de kilograme de paste în fiecare an

Ca să nu rămână fără clienţi şi să dea faliment, multe restaurante din Peninsulă încearcă să ţină de preţ. Dar nu ştiu cât vor mai putea supravieţui. Este şi cazul lui Domenico, care lucrează în industria ospitalităţii de 42 de ani. "Prețurile mele ar trebui sa fie mai mari cu cel puțin 30%, dar nu doar pentru paste, ci pentru orice preparat, ca să putem plăti diverse cheltuieli, facturile la energie electrică, gaze", a declarat Domenico Stanzione, proprietar restaurant.

Preţurile ridicate sunt determinate de faptul că producătorii îşi vând acum stocurile de paste care au fost făcute atunci când costurile materiilor prime, în special al grâului, erau la cel mai mare nivel din ultimii ani, din cauza războiului. Italienii acuză distribuitorii de speculă şi le cer să coboare preţurile. Ameninţă chiar că vor organiza o grevă a pastelor. Guvernul a convocat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre creşterile de preţ. "În Italia, alături de pâine, pastele reprezintă baza alimentație noastre, de secole, nu e ceva ce descopăr eu acum", a declarat Domenico Stanzione, proprietar restaurant. Un italian consumă în medie 23 de kilograme de paste în fiecare an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Criza spaghetelor. Italienii se confruntă cu o problemă majoră: preţul grâului a explodat pe fondul războiului din Ucraina