Video Aventură în cutia cu bijuterii a Asiei. O echipă Observator, pe drumul pietrelor preţioase, în Sri Lanka
O echipă Observator a mers în căutarea pietrelor preţioase din pământul bogat al Sri Lankăi. În ţara considerată cea mai mare sursă de safire a lumi, mineritul se face ca în urmă cu sute de ani: tot prin exploatarea celor mai săraci oameni. Ei sunt cei care, cu mâinile goale, scot din pământ bijuteriile bogaţilor şi regilor lumii.
Ratnapura, Sri Lanka. Suntem în mijlocul junglei și în cutia de bijuterii a Asiei. Cel mai bogat loc al lumii în pietre prețioase și safire albastre. În fiecare zi, încă de dimineață, sute de oameni negociază în mijlocul străzii pietrele pe care le dezgroapă cu mâinile goale, din pământ și din matca râurilor.
De toate se găsesc în pământul srilankez. Cei treziți în miez de noapte sa caute pietre câştigă până în 100 de dolari. Sumele mari ajung la micii afaceriști care șlefuiesc pietrele, iar apoi le vând străinilor bogați.
Înainte să ia calea Statelor Unite, Chinei sau Europei, trec prin mâinile tăietorilor. Într-o singură fabrică de șlefuit lucrează în ture 800 de oameni. Desculți, la mesele lor mici, ei sunt cei care descoperă valoarea și cresc de sute sau mii de ori prețul unei pietre.
Pe drumul safirului
- Un inel, scump cât o casă în centrul Capitalei, cel mai valoros cadou de Crăciun. Cât au cheltuit românii...
- A plouat cu bijuterii în faţa unui magazin din Chişinău. Zeci de oameni s-au „bătut” ca să prindă ceva
- Cum arată cel mai scump pulover de Crăciun din istorie? Este cusut cu fir de aur și diamante
Cele mai mari 3 safire ale lumii provin din Sri Lanka si au aproape 500 de carate fiecare. În 1981, Prințesa Diana primea faimosul inel de logodnă cu safir albastru de Ceylon, scos tot din măruntaiele Sri Lankăi. Aceleași pietre au împodobit broșele și colierele împărătesei Maria a Rusiei. Iar coroanele regale britanice strălucesc prin safire, rubine și ochi de pisică din pământul Sri Lankăi.
Pietrele sunt scoase în mare parte ca acum sute de ani - oameni care sapă zi lumină, cu propriile mâini tuneluri de zeci de metri lungime, pentru 10 dolari pe zi. Muncitorii sunt oameni din sat, care învață meseria din tată în fiu. Aici dorm, aici mănâncă, și chiar dacă locuiesc în sat, părăsesc mina doar o dată la 2 luni.
Într-un singur loc, sunt 8 mine cu câte 10 oameni care sapă indiferent de vreme. Liderii echipelor urmăresc de afară prin camere de filmat coborâte în pământ, să nu plece cineva cu vreo piatră. Dar dincolo de etică şi de ceea ce e considerată o formă de sclavie modernă, mulți europeni și-au cumpărat pământ, și-au luat forță ieftină de muncă și s-au îmbogățit din minerit. Sri Lanka exportă pietre de aproape 1 miliard de dolari, în fiecare an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰