Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Continuă coşmarul românilor care şi-au luat case în cea mai mare comună din țară. 39% au studii superioare. Ce s-a schimbat de la ultima vizită a echipei Observator

Datele celui mai recent recensământ vin să confirme că ne-am săturat de agitaţia marilor oraşe şi că principalul criteriu pe care îl luăm în calcul atunci când ne cumpărăm o locuinţă rămâne... preţul. Floreşti, cea mai mare comună din ţară, aproape că şi-a triplat populaţia în ultimii 10 ani. Chiar dacă pe străzile înguste pe care se ajunge în Cluj Napoca sunt zilnic blocaje, chiar dacă spaţiile verzi sunt o excepţie, chiar dacă erorile urbanistice se văd cu ochiul liber, comuna-dormitor e casă, oficial, pentru aproape 53 de mii de oameni. 4 din 10 locuitori ai Floreştiului au studii superioare - e trista dovadă că de pomană ai studii, dacă nu ai bani. Vedem ce s-a schimbat în Floreşti de când l-am vizitat, în seria Coşmar Residence. 

de Alex Prunean

la 15.03.2023 , 16:00

Traficul rămâne principala problemă a celor care locuiesc în Floreşti. La luni bune de la anterioara vizită a echipei Coşmar Residence în comuna-dormitor, doar decorul s-a schimbat - acum câmpurile sunt acoperite de zăpadă. În rest... coloana de maşini e la fel de lungă. Această poveste, devenită o normalitate în ultimii ani în Floreşti, va dispărea, promit autorităţile locale. Pe singura cale de acces către un cartier cu mii de apartamente, poreclită de localnici "strâmtoarea de la Terra" au început deja lucrările. 

În doar câteva zile, muncitorii au demolat deja gardurile, iar o parte a benzii de circulaţie, unde erau şi cele mai multe blocaje, a fost lărgită… în premieră pentru acest loc va fi construit şi un trotuar dar va fi amenajat şi un spaţiu verde.  

Bogdan Pivariu, primar Floreşti: A fost o rezolvare legală, o rezolvare care ne-a fost la îndemână pe lege. Sigur că este nevoie de dorinţă şi de oameni pregătiţi ca să facă lucrul acesta. Se putea face mai devreme? Legea este apărută nu de acum.  

Vezi și

În ciuda neajunsurilor, Floreştiul atrage tinerii ca un magnet

Pe acelaşi subiect

Cel mai recent recensământ arată că populaţia Floreştiului a crescut de 2 ori şi jumătate în ultimii 10 ani. Roxana s-a mutat în Floreşti în urmă cu mai puţin de un an. Nu de puţine ori şi-a regretat alegerea. 

Roxana: E foarte greu.

Reporter: Pentru dumneavoastră, ca mămică cu căruciorul, cum mergeţi pe acolo?

Roxana: Păi nu mergem. Rămânem doar pe aici, prin zonă, că n-avem pe unde să trecem.

Reporter: Şi când totuşi aveţi de mers?

Roxana: O chem pe mama să vină să stea cu ea, ca să pot să rezolv, că nu pot să o iau cu mine niciodată.  

39% din populaţia Floreştiului are studii superioare - e un procent mai mare decât al multor centre universitare. Sociologii spun că explicaţia este că tinerii necăsătoriţi ajung în Floreşti convinşi de spaţiile generoase şi de preţurile mai mici decât în oraş. Iar după ce îşi întemeiază o familie, cheltuielile le cresc, şi mulţi rămân în comună spunându-şi că traficul de coşmar e un sacrificiu pe care îl fac pentru mai multă linişte şi un aer mai curat. 

Norbert Petrovici, sociolog: Populaţia din Floreşti este o populaţie foarte educată, are studii superioare, mult peste media naţională, de asemenea peste media oraşului Cluj sau cel puţin similară din populaţia de vârstă activă. Este un loc care atrage două tipuri de categorii mari de populaţie. Primele sunt poziţiile de început ale clasei de mijloc ale celor cu studii universitare. Tineri care se duc şi locuiesc, de obicei gospodării nefamiliale, una-două persoane. Sau, cealaltă categorie, tot cu studii universitare şi care sunt în căutare de spaţii de locuire mai mari. În mod particular sunt interesaţi de mai multe camere sau suprafaţă mai mare, lucru care este destul de greu de găsit la un preţ acceptabil în Cluj.  

Alexandra a absolvit marketing şi stă în Floreşti de doi ani. Lucrează în online, e excepţia de la regulă, pentru că nu are oră fixă la care trebuie să ajungă în Cluj Napoca. Spune că pentru ea Floreştiul avea toate şansele să rămână o casă pentru toată viaţa. 

Reporter: Ne spuneaţi că în curând o să vă mutaţi din Floreşti, de ce?

Alexandra: Pentru că ne-am luat locuinţa noastră, ne construim casa şi atunci acesta este motivul pentru care vrem să ne mutăm. Nu m-aş muta dacă nu, dacă n-ar trebui să-mi fac casa mea şi ar fi trebuit să-mi aleg un apartament, pe lângă preţ, clar aş fi ales zona aceasta pentru că este destul de frumoasă, parcul aproape. 

În ciuda exodului din ultimii ani spre Cluj Napoca, devenit, între timp, cel mai important pol de dezvoltare al Transilvaniei, cifrele ultimului recensământ arată că populaţia metropolei scade. În ultimii 11 ani, oraşul a pierdut 37 de mii de locuitori. 

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Exclusiv Observator » Continuă coşmarul românilor care şi-au luat case în cea mai mare comună din țară. 39% au studii superioare. Ce s-a schimbat de la ultima vizită a echipei Observator