Antena Meniu Search
x

Video Coșmar Residence revine la Observator. Noi reportaje despre condițiile mizerabile din cartierele rezidențiale construite haotic

Coșmar Residence revine la Observator. Reporterii merg din nou în locurile unde au găsit probleme şi caută acum rezolvările. Iau la pas si cartiere rezidențiale pe care nu le-am analizat, dar despre care ne-ați scris voi, telespectatorii. Problemele din imobiliare sunt multe. Căutăm soluții împreună, în fiecare luni. Începem pe 13 martie. 

de Redactia Observator

la 12.03.2023, 19:44

Vezi și

În Greenfield, cel mai mare cartier rezidenţial din nordul Capitalei. Un mic oraş construit special pentru cei care au vrut să respire aerul curat de lângă pădurea Băneasa. Acum sunt prizonieri.

Andreea Milea, reporter Observator: Peste 6.000 de oameni stau în loc de-un drum, nu mai lung de 300 de metri. Era singura lor legătură cu oraşul însă a fost blocată... 

Drumul Vadul Moldovei care traversează pădurea. Pe acolo ajungeau la muncă sau îşi duceau la şcoală copiii. Acum ajung în Bucureşti prin Ilfov.

Șofer: E coada până în cartier şi stăm câte o oră jumate să ieşim. 

Pe acelaşi subiect

Tinu Sebeşanu, dezvoltator: Acuma practic nu mai au acces în sectorul de care aparţin. 

Florin Buzatu, reprezentantul locuitorilor: O oră, o oră şi un sfert pierdem ca să ieşim din cartier, o oră, o oră si un sfert să ne întoarcem in cartier. Deci pierdem din vieţile noastre două ore si jumătate în fiecare zi.

Gabriela Dumitrescu, locuitor cartier: Până acum făceam două minute cu mașina prin pădure, acum facem de la 20 la 2 ore și. Cumva un timp extrem de necontrolat pentru viaţa de adult.

Șofer: Cât ne mai omoară oamenii ăştia? Cât ne mai chinuie? Cât chinuie copilaşii ăştia pe care îi ducem la şcoală? Cât ne chinuie pe noi dimineaţa şi seara? Cât e batjocura asta? Ce înseamnă edil? Ce înseamnă sectorul 1? Ce înseamnă Bucureşti? 

Coșmar Residence. O fi Albeștiul la doar 5 kilometri de Craiova, dar e la ani-lumină distanță de civilizație

Am filmat, astă iarnă, noroaie până la genunchi pentru că muncitorii firmei contractate de Compania de Apă s-au apucat de lucrări în sezonul ploios, au săpat, au băgat conductele de canalizare apoi au plecat fără să mai repare drumurile. Am revenit în Albești să aflăm cine e de vină pentru haosul imobiliar de aici. 

Laurențiu Ifrim e primar în comuna Șimnicu de Sus de doar un an. A acceptat să ne însoțească pe ulițele desfundate pe care casele au apărut, în ultimii ani, ca ciupercile după ploaie. "Acest gard, probabil, a costat două sute de milioane. Cum vii să îi spui acum domnului să îşi dea gardul mai în spate? Dar unde să îşi dea gardul mai în spate când ai deja…Deja ai casa".

Cristina Oprea, reporter Observator: Faptul că în Albești s-a construit fără să se țină cont de vreo lege se vede cel mai bine aici. Fiecare și-a trasat limita proprietății după bunul plac iar unele gospodării au fost construite în drum. La propriu. Așa ajunge o șosea cu o lățime de 7 metri în spatele nostru, să măsoare mai in față doi metri și jumătate.

Probleme mari și în cartierul-dormitor Florești, de lângă Cluj-Napoca

După ce șeful ISC a dat Floreștiul exemplu de rele-practici în materie de cum s-a construit, am vizitat, în toamna anului trecut, comuna-dormitor aflată la doi pași de Cluj-Napoca. Am revenit în Florești la început de primăvară, să vedem ce s-a schimbat. I-am găsit pe oameni tot la coadă, dimineața pe sensul de ieșire, seara pe sensul de intrare în localitate. 

Alex Prunean, reporter Observator: Numai în ultimii 10 ani populația Floreștiului a crescut cu 230 la sută, ajungând la 52.000 de oameni, dar tot o comună-dormitor rămâne. Cel mai bine se vede acest lucru seara, când zeci de mii de mașini se îndreaptă dinspre Cluj-Napoca spre Florești, uneori într-o coloană lungă de câțiva kilometri.

Și totuși, ceva-ceva s-a schimbat. Se lucrează pe străduța îngustă poreclită de localnici "strâmtoarea de la Terra". Se lățește șoseaua, se construiesc trotuare, ba chiar se amenajează un spațiu verde. Gospodarul care ieșise cu gardul curții până la jumătatea benzii unei străzi de se vedea și din satelit a înțeles și el să își retragă limita proprietății. 

Luni discutăm despre compromisurile pe care sunt nevoiți să le facă cei care se mută în Coșmar Residence. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Coșmar Residence revine la Observator. Noi reportaje despre condițiile mizerabile din cartierele rezidențiale construite haotic