Video EXCLUSIV. Familia românului lăudat de Trump, despre discuţia avută cu preşedintele SUA: "Nu ne doboară nimeni"
Cum va arăta România în lumea lui Trump? Este întrebarea pe care toţi ne-o punem înainte de inaugurarea noului preşedinte american. Românii de peste Ocean care l-au votat sunt convinşi că va opri războiul de la graniţa noastră. Şi că va face din Statele Unite un partener mai puternic pentru ţara noastră.
Aşa arată o petrecere republicană într-un oraş democrat. Sunt susţinătorii preşedintelui Donald Trump care cred în sloganul acestuia: "make America great again". Toţi sunt în stradă şi sărbătoresc chiar dacă temperaturile, aici, la Washington, sunt scăzute.
Printre cei care au îndurat cele minus 4 grade Celsius în ziua învestirii se numără mulţi români stabiliţi peste Ocean.
"Am stat puţin în frig, l-am văzut pe domnul Trump cum a trecut pe stradă şi ne bucurăm să fim parte din ce se întâmplă aici", spune Dan Moldovan, român stabilit în Statele Unite.
Un poliţist român, lăudat de Trump
- Un român a filmat ce-a mai rămas din Los Angeles, oraşul mistuit de flăcări: "Sunt răvăşit. Aerul a fost toxic"
- Christian, abandonat la naştere şi adoptat în SUA, şi-a cunoscut mama naturală după 26 de ani. Poveştile care...
- Modernizarea bulevardului din Pipera, amânată până la iarnă. Lucrările se anunţă complicate, iar costul lor...
- EXCLUSIV. Interviu cu Stéphane Séjourné, nr. 2 din Comisia Europeană: "România este una dintre țările cele mai...
- Strategia care ar putea resuscita piaţa maşinilor electrice, prezentată de Stéphane Séjourné, vicepreşedinte...
Pentru soţii Moldovan, stabiliţi în America înainte de 1989, inaugurarea noului preşedinte are o semnificaţie specială. Luna trecută, Donald Trump l-a lăudat la scenă deschisă pe fiul lor, Tyler, un poliţist care a supravieţuit miraculos după ce a fost împuşcat de opt ori în timpul unei misiuni.
"Tyler Moldovan, pe care tocmai l-am văzut în culise... Unde este Tyler? Trebuie să fie acolo! Iată-l! Salut, Tyler! Mulţumesc, Tyler", a spus Donald Trump.
"Când s-a întâlnit cu el a zis: auzi, amândoi am fost împuşcaţi", a spus Dan Moldovan, tatăl lui Tyler.
"Au avut o conversaţie mai intimă în spate. Înainte să iasă pe stage. Şi a fost aşa, o conversaţie foarte faină. Very casual, very fun. Zicea: eu am fost împuşcat, tu ai fost împuşcat! Suntem, zicea: noi suntem tough, nu ne doboară nimeni", a spus mama lui.
Alţi români, veniţi la Washington tocmai din Arizona, s-au adunat în jurul mesei pentru a împărtăşi filmările făcute cu coloana oficială a noului preşedinte.
"Ne bucurăm că a câştigat candidatul nostru, credem că o să facă multe lucruri bune pentru ţara asta", a spus Marian Matache, român din SUA.
Cum va arăta România în lumea lui Trump
"Interesele strategice ale Americii rămân aceleaşi. În domeniul securităţii, în domeniul conectivităţii, în domeniul energiei. Şi România joacă un rol important prin prezenţa militară americană pe teritoriul României, prin bazele militare americane din România, prin proiectele nuclear civile", spune Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.
Pentru românii din America, mai îngrijorător este ceea ce se întâmplă la Bucureşti, nu la Washigton.
"Dacă avem un preşedinte care vorbeşte despre faptul că România nu are un loc în NATO, că bazele americane sunt un motiv care pot să declanşeze un conflict militar, sunt sigur că acestea nu vor fi lucruri pe placul administraţiei republicane", spune Bogdan Banu, fondator ONG Românii din Washington.
Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite va împlini 28 de ani, în 2025. Primii militari americani au venit la noi în timpul mandatului republicanului Bush. Iar baza de la Deveselu a fost construită cu bani americani, în mandatul democratului Obama. Recent însă, Trump a sugerat că europenii trebuie să plătească mai mult, dacă vor protecţie în faţa ameniţării ruse.
"Europa este mult mai afectată decât SUA. Noi avem un lucru numit ocean între noi. Corect? De ce noi plătim cu miliarde şi miliarde de dolari mai mult ca Europa? Ei sunt într-o zonă periculoasă. Toţi îşi permit. Ar trebui să plătească 5 la sută, nu 2 la sută", a spus Trump.
Susţinătorii noului preşedinte cred însă că tot Trump va rezolva problema prin negocieri.
Balanţa comercială între SUA şi România e de 5 miliarde de dolari anual
Statele Unite reprezintă şi al patrulea cel mai mare investitor străin în România. Balanţa comercială între cele două ţări se ridică la 5 miliarde de dolari anual. Însă România este membru UE, iar noul preşedinte american nu este mulţumit de relaţiile economice cu blocul european.
"Avem un deficit comercial de 350 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană. Nu cumpără maşinile noastre, nu cumpră produsele noastre agricole, nu cumpără nimic de la noi. Nu vom mai accepta situaţia asta", a spus Trump.
În diplomaţie, însă, totul se negociază.
"E foarte important cum va muta şi Bucureştiul în perioada următoare, pentru că competiţia este acerbă, toate statele doresc să ajungă, toate statele relevante să ajungă la Casa Albă, să fie în contact imediat cu noua administraţie. Să facă vizite oficiale sau de stat, aici", spune Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.
Reporter: Care este mesajul României pentru noua administraţie?
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Că America nu are un aliat mai bun ca România, şi România nu are un aliat mai bun ca America.
Din finalul lunii martie, românii vor putea călători în Stetele Unite fără vize.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰