Video EXCLUSIV. Reportaj Observator din Doneţk, butoiul cu pulbere al Europei: Atmosferă de război iminent în Mariupol
Rusia ar putea să atace în orice moment Ucraina. Este anunţul care dă fiori Europei şi vine de la Casa Albă. Ucrianenii anunţă şi ei că Moscova a terminat pregătirile de război, iar soldaţii aşteaptă doar un semn de la Vladimir Putin. În Ucraina este şi Echipa Observator, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea. Ei au ajuns azi pe linia frontului, în Doneţk.
Laurențiu Rădulescu, direct din Mariupol: Frigul este ultima problemă a oamenilor de aici, inclusiv a europenilor. Donețk este cel mai fierbinte punct din Europa pentru că ce se întâmplă la granița Federației Ruse cu Ucraina nu-i privește doar pe ucraineni, ci și pe cei aflați în sud-estul Europei. Am venit din Odesa spre zona Mariupol, am ajuns undeva la 3 kilometri de Donețk și vă relatam de un acord de încetare a focului între forțele ucrainene și susținătorii pro-ruși, însă nu se întâmplă așa ceva, pentru că am auzit schimburi de focuri. Am stat de vorbă cu oamenii de acolo și ne-au spus că acel acord este mai mult de fațadă și că se simt în pericol. Se așteaptă, de altfel, ca în orice moment pe locuința lor să cadă o bombă. Mariupol este practic singurul oraș care împiedică, în cazul unei invazii, o legătură directă între Rusia și Crimeea, anexată ilegal în anul 2014. Este doar unul dintre motivele pentru punctul în care ne aflăm este o țintă singură. Și s-a transformat complet în ultimele 72 de ore, sunt filtre militare în mai toate zonele de intrare - ieșire și în interiorul orașului. În ultimele 24 de ore a fost instituită o stare de alertă, iar oamenii au fost puși să-și facă rezerve de apă și mâncare pentru o eventuală evacuare. De asemenea, tot ce înseamnă militari rezerviști sau voluntari din 24 de districte sunt ținuți în stand-by în cazul în care va fi nevoie de ei.
Donbass este în acest moment butoiul cu pulbere al Europei
Regiunea separatistă din estul Ucrainei ar putea deveni în cazul unei invazii, prima regiune anexată de ruşi. Au aici deja sprijinul militanţilor care le sunt fideli şi pe care i-au ajutat cu arme şi bani în ultimii opt ani. Aici a ajuns azi echipa Observator.
Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator în Ucraina: Suntem la aproape 20.25 de kilometri de Mariupol şi am întâlnit deja primul compartiment, primul check-point cu soldaţi ucraineni.
Mariupol este la doar 50 de kilometri de Rusia şi ar putea fi poarta de intrare a ruşilor spre Donbass. Aşa că oraşul-port e deja o forătreaţă.
Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator în Ucraina: Extrem de multe filtre. Sunt câteva sute de militari ucraineni la aproximativ 15-20 de kiloemtri de linia frontului. Practic, fiecare maşină care vrea să intre sau să iasă din Mariupol este verificată. La fel şi noi.
Nivel de alertă maxim în Ucraina. Oamenii se tem de un nou război
De altfel, pe toată linia frontului din estul Ucrainei, pe unde echipa Observator a trecut în ultimele ore, nivelul de alertă este maxim.
Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator în Ucraina: Suntem la aproape zece kilometri de Donetsk, oraşul este controlat de către separatiştii ruşii. Ne îndreptăm spre Mariinka. Mariinka este o zonă foarte mică, un fel de sat, la aproximativ 2-3 kilometri de Donetsk. Acolo au fost bombardamente intense în ultimele lui, tocmai de aceea avem nevoie de veste de siguranţă. Haideţi să mergem!
Aici, urmele războiului uitat al Europei sunt peste tot. Deşi luptele sunt sporadice, localnicii se tem pentru ce ar putea urma. Ştiu că dacă începe războiul sunt primii în calea gloanţelor.
Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator în Ucraina: Au fost lupte aici, în 2015. Dar şi acum se aud împuşcături. Oraşul e pe linia frontului.
Localnic: De 7 ani, oamenii trăiesc aici cu frică. Imaginaţi-vă, cum să lăsăm totul şi să plecăm? Cine are nevoie de asta? Să ne lăsăm casele? O să le distrugă! Cine are nevoie de asta? Toţi vor pace, linişte, copiii să nu plângă, oamenii să aibă de muncă, să trăiască.
Pacea pare să fie tot mai departe. Rusia are sute de mii de militari la frontiera cu Ucraina și în Belarus
Localnic: Nu mai aşteptăm nimic, nu mai sperăm nimic. Trăim şi noi.
În acest moment, Ucraina este practic înconjurată. Kremlinul şi-a trimis soldaţi şi în Belarus, iar Ministrul ucrainean al Apărării susţine că Rusia are deja 120.000 de militari masaţi la 200 de kilometri de graniţă, iar alţi 140.000, pe o rază de 400 de kilometri. Asta deşi, experţii militari spuneau că şi jumătate dintre ei ar fi fost suficienţi pentru a invada Ucraina.
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane: Asta îi dă preşedintelui Putin capacitatea de a lansa noi acţiuni agresive în cel mai scurt timp.
La graniţă au ajuns în ultimele zile şi sute de trenuri pline cu tancuri, sisteme de rachetă şi alte elemente de tehnică militară.
Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: Este o situaţie foarte periculoasă. Suntem într-un punct în care Rusia poate lansa în orice moment un atac asupra Ucrainei.
Oficial, Rusia susține că nu vrea să atace Ucraina și că manevrele militare sunt normale
La nivel declarativ, Rusia susţine în continuare că nu are de gând să atace Ucraina. În acelaşi timp îşi creează alibiuri pentru situaţia în care o va face. Acuză acum NATO că sprijinul acordat Ucrainei este similar unei anexări a foste republici URSS.
Sergei Ryabkov, adjunct Ministerul de Externe rus: Asta este ceva ce loveşte chiar în interesul naţional de securitate al Rusiei.
Şi Occidentul a intrat în cursa înarmării. În Ucraina a ajuns deja un transport de armament din Marea Britanie, iar în curând vor sosi şi în militari pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰