Video EXPERIMENT. Mâncare ca la restaurant cu doar 5 lei, din legumele nevândute de la tarabă
Chiar dacă viaţa e tot mai scumpă, românii continuă să arunce tone de alimente. În fiecare familie, câte o porţie de mâncare ajunge zilnic la gunoi. Iar asta înseamnă bani irosiţi. Economii putem face începând din piaţă. Observator a realizat un experiment în Obor. Din legume pe care nimeni nu dorea să le cumpere, am făcut un preparat gustos, care ne-a costat de 8 ori mai puţin decât în mod normal.
O roșie prea coaptă, o salată ușor ofilită sau un măr cu un singur punct moale. Așa ajung tone de legume și fructe în fiecare zi la gunoi. Cumpărătorii le ocolesc, iar comercianții sunt nevoiți să le arunce.
"Legumele care rămân le dăm mai ieftine. 2 lei băgăm la un leu, două la un leu, morcovul 4 lei, 5 lei", a spus un comerciant.
Reporter Observator: Ce se întâmplă cu legumele fructele după ce se strică la final de zi? Comerciant: Cu siguranță se aruncă. Marea majoritate se aruncă.
Acelaşi lucru se întâmplă de multe ori şi acasă, dacă nu mai sunt proaspete.
Preparatul gustos făcut din legume pe care alții le-ar arunca
Marius este bucătar dar şi antreprenor şi ne-a învăţat cum să cheltuim mai puţin.
"Uite! Aici avem un tomberon plin de gogonele. Astea ar putea deveni murături. Vezi ce zic? Ştiu, e jumătate stricată, dar de ce să o arunci când poți să o cureți. Îl vezi pe asta, strâmb, mic și urât. E super ferm, e foarte bun. De ce a ajuns la gunoi, încă nu știm", a explicat Marius.
Am încercat să facem un preparat cu legume ușor lovite sau mai uscate.
"Teoretic ăstuia îi putem spune Ratatouille că să sune mai fancy, sau putem să o lăsăm în varianta românească în tocană de legume, sau ghiveci de legume", a adăugat bucătarul.
Am adăugat sare şi brânză şi totul s-a transformat într-un fel de mâncare demn de restaurant.
Iniţiativă de reducere a risiperi alimentare
Marius a demarat Iniţiativa pentru Piața Obor, un proiect care urmăreşte ca nimic să nu ajungă la gunoi. Legumele şi fructele care nu mai pot fi salvate sunt transformate în îngrăşământ pentru grădinile urbane şi balcoanele verzi.
"Astea ar putea să nu ajungă gunoi, ci ar putea ajunge compost. Încercăm să îi convingem pe comercianți că lanțul acesta ar trebui să se închidă în compostieră, și pe consumatori că ar trebui să aleagă mai rațional", a precizat Marius Tudosiei, director de restaurant și fondator asociație.
La nivelul întregii ţări, 6.000 de tone de alimente sunt irosite zilnic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰