Video Experiment Observator: Cum rezistă organismul la temperaturi de 40 de grade. În ce situaţie vremea caniculară poate fi letală
În ultima zi de cod roşu, a şasea la rând, pe lista victimelor caniculei sunt şapte oameni. A fost cel mai lung cod roşu din istoria României. Cu cele mai multe recorduri termice zilnic. Cu sute de apeluri la ambulanţă. Şi victime. Soarele fierbinte a ucis cel puţin un om în fiecare zi. La peste 40 de grade resimţite, chiar şi organismul unui individ perfect sănătos suferă. Reporterii Observator au făcut un experiment. Să-l urmărim.
Vremea caniculară a ucis şapte oameni în ultimele şase zile. Ultimul pe lista victimelor e un tânăr de 24 de ani din Satu Mare care a muncit o zi întreagă la câmp. Din cauza insolaţiei, seara a făcut stop cardio-respirator. Alţi doi bărbaţi din Iaşi sunt internaţi la ATI după ce au leşinat de căldură.
Cum rezistă organismul la temperaturi de 40 de grade
Pentru a vedea cum reacţionează organismul uman la temperaturile de peste 40 de grade resimţite, Observator a făcut un experiment.
"Echipată astfel şi cu un EKG perfect, făcut înainte, începem o zi normală de lucru. Este ora 13:33, sunt 34 de grade la Timişoara şi vrem să vedem cum reacţionează inima unui om sănătos la caniculă. Ora 13:48, cobor de la climă, în plin soare, mergem să întrebăm oamenii, ca la orice ştire, cum suportă canicula. Este ora 14:25, am stat în soare mai bine de jumatate de oră. Acum am ajuns la umbră şi ne hidratăm. După trei ore ne întoacem în cabinetul cardiologului ca să predăm echipamentul şi să vedem ce a înregistrat...", spune Iulia Pop – reporter Observator despre experimentul său.
"Concluzia este că organismul se resimte, la orice expunere la caldură sau trecere de la cald la frig, exisita consecinte clar demonstrabile. Pentru cei cu patologie sau care nu ştiu că au patologie, una din primele manifestari ale afecţiunilor e moartea subită cardiacă", spune Vladiana Turi – medic specialist cardiologie, Spital CF Timişoara.
În ce situaţia vremea caniculară poate fi letală
Temperaturile extrem de ridicate pot fi letale. Când afară e cald, corpul nostru are capacitatea de a se proteja prin transpiraţie. Apa se evaporă şi corpul rămâne o perioadă mai rece. Însă dacă sunt peste 35 de grade, iar umiditatea e crescută, apa din transpiraţie nu se mai evaporă, iar corpul îşi pierde capacitatea de a se răci. Atunci apar hipertermia şi şocul termic, moment în care temperatura corpului poate depăşi 40 de grade. Dacă nu se intervine rapid, apare decesul.
E a douăsprezecea zi de caniculă şi a şasea de cod roşu. La staţiile meteo din ţară s-au înregistrat zilnic recorduri de temperaturi. Pragul critic a fost ieri, 17 iulie: 139 de recorduri. De altfel, a fost cea mai călduroasă zi de 17 iulie din ultimii 65 de ani. Maxima a fost la Cernavodă: 41.7 grade Celsius.
Bilanțul celor 6 zile de cod roșu
- 13 iulie
126 recorduri
Temperatura maxima: 39.5°C Calafat, Roșiorii de Vede
- 14 iulie
136 recorduri la temp maxime
Temperatura maxima: 40.6°C București, Calafat
- 15 iulie
109 recorduri la temp maxime
Temperatura maxima: 40.8°C București
- 16 iulie
119 recorduri la temp maxime
Temperatura maxima: 41.5°C București
- 17 iulie
139 recorduri la temp maxime
Temperatura maxima: 41.7°C Cernavodă
- 18 iulie
86 recorduri la temperaturi minime
Mâine, şase judeţe din sud, plus Capitala, vor mai fi sub cod portocaliu caniculă. Abia duminică valul de căldură mai scade din intensitate şi va ploua în majoritatea regiunilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰