Antena Meniu Search
x

Video De ce a venit ajutorul pentru Turcia instant, iar pentru Damasc întârzie. Interviu cu Dan Stoenescu, însărcinatul cu afaceri al UE în Siria

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria este un român. Coordonează misiunea de ajutorare de 3,5 milioane de euro, momentan, din Liban. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 14.02.2023, 14:19

Vezi și

De la Beirut, de unde coordonează răspunsul UE la criza umanitară din Siria, Dan Stoenescu, şeful misiunii europene, a oferit ultimele informaţii despre situaţia dramatică din Siria într-un interviu exclusiv realizat de Marius Pancu.

Care sunt datele pe care le primiţi din teren?

Situația este catastrofală în Siria, în diferite zone din Siria avem un număr foarte mare de morţi şi răniţi. Oficial o să încep cu zona controlată de autorităţile de la Damasc: oficial sunt 1262 de morţi până în seara de 8 februarie şi 2885 de răniţi, însă numărul de morţi este posibil să fie de 2500, semnificativ mai mare. Cele mai afectate oraşe sunt Alep, Hama, Latakia, Tartus. În zonele controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei avem de asemenea foarte multe victime, 1280 de morţi, peste 2600 de răniţi, foarte multe clădiri distruse. Aş vrea să subliniez că şi zona din nord este afectată, dar mai puţin; vorbim de 6 victime şi 664 de răniţi. Să nu uităm că infrastructura a fost distrusă în Siria după 12 ani de conflict, chiar şi la ora actuală există bombardamente în zonele din nord-vestul Siriei; forţele ruse care sprijină autorităţile de la Damasc intervin şi cauzează victime în multe zone. Există nevoi extraordinare, chiar şi înainte de seism nevoile în zonă erau foarte mari.

Există foarte puţine spitale, puţine medicamente, există nevoi pentru a răspunde, nevoi foarte mari în absolut toate zonele din Siria, din acest motiv Uniunea Europeană a implementat, la solicitarea Damascului, mecanismul de protecţe civilă. Astăzi a fost anunţat de comisarul Lenarcic şi practic, cu acest mecanism, statele membre UE pot contribui pentru a sprijini populaţia din toate zonele Siriei pentru a trece peste acest dezastru. Suntem gata să oferim truse medicale, hrană, adăpost, medicamente şi chiar şi sprijin pentru apă şi canalizare acolo unde este nevoie, produse nealimentare- pături, articole de igienă. Partenerii noştri sunt deja pe teren atât în zonele guvernamentale, cât şi în cele controlate de opoziţie şi desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare. Lucrăm pe teren cu partenerii noştri, ONU şi World Food Program deja distribuie alimente. Primele ajutoare au ajuns la oamenii care au nevoie, ajutoare care au fost transmise prin organizaţiile nonguvernamentale, dar şi prin Organizaţiile Naţiunilor Unite.

Pe acelaşi subiect

Subliniez faptul că mai multe ţări ale Uniunii Europene au anunţat contribuţii financiare de sprijin pentru populaţia siriană, dar şi pentru Turcia. Finlanda a anunţat un milion de euro, Olanda 10 milioane de euro, Germania 25 de milioane de euro, Belgia 4 milioane de euro, România va anunţa curând. Ceea ce vă pot spune este că ajutorul umanitar de urgenţă doar anunţat de Comisia Europeană este de 3,5 milioane de euro pentru adăposturi, pentru apă, însă este doar o sumă infimă faţă de ce va fi anunţat zilele următoare", a declarat şeful misiunii uniunii europene, Dan Stoenescu.

Cum ajutaţi forţele guvernamentale, vor merge banii spre Bashar al Asad?

Nu, niciun euro din donaţiile contribuabililor europeni nu vor merge către guvernul de la Damasc. Ajutoarele noastre vor fi distribuite prin organizaţii nonguvernamentale, prin Semiluna Roşie siriană şi prin Crucea Roşie internaţională.

E de acord guvernul de la Damasc să primească ajutorul dacă nu trece prin vistieria statului?

Guvernul de la Damasc ne-a cerut sprijinul, au trimis chiar aseară o solicitare în acest sens, nu doar către Uniunea Europeană, ci către toate statele lumii. Foarte multe ţări au trimis deja ajutoare în Siria şi pentru noi este foarte improtant ca aceste ajutoare să ajungă în Siria la populaţie. Nu au fost instituite condiţii prealabile de către guvernul de la Damas.

Sunt condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru ca acele ajutoare să fie distribuite?

Nu, pentru noi singura condiţie este ca aceste ajutoare să ajungă cât mai repede la populaţie, noi nu condiţionăm politic ajutoarele umanitare, nu punem absolut nicio condiţie, indiferent de unde sunt aceste nevoi, noi suntemg ata să sprijinim acei sirieni care sunt cei mai afectaţi de acest dezastru natural.

Consideraţi că s-a pierdut timp cumva în acordarea acestui ajutor? Pentru că ajutorul pentru Turcia a venit imediat, iar pentru Siria mai greu.

Pentru Turcia a venit mai repede pentru că Turcia este deja parte a sistemulu ide protecţie civilă şi există nişte sisteme automate rpin care Turcia primeşte ajutor. Să nu uităm că Turcia este mai apropiată, este membră NATO şi are nişte relaţii stabilite cu mai multe statte europene şi din acest motiv ajutorul a venit mai rapid poate în anumite zone ale Turciei. Partenerii noştri pe care noi îi finanţăm prin fondurile Uniunii Europene au fost din prima zi pe teren, faptul că nu au venit avioane din Uniunea Europeană din prima zi la Damasc este mai puţin important, cel mai important este că ajutoarele au venit în diferite părţi ale Siriei, având în vedere totuşi condiţiile vitrege. Este foarte greu accesul în nord-vestul Siriei, să nu uităm că suntem pe timp de iarnă, este foarte greu, este frig, zăpadă în unele zone, dumurile au fost afectate de către seism şi accesul este îngreunat în mod serios. Însă veţi vedea în următoarele zile ajutoare sosind din mai multe ţări europene, inclusiv în nordul Siriei, dar şi prin Liban către Siria.

Cum s-a rezolvat problema bombardamentelor? Cât de complicată este misiunea în acest context; este vreun angajament că Basha al Asad nu va bombarda pe tot procesul campaniei umanitare?

Speranţa noastră este că aceste campanii umanitare nu vor fi afectate de război, din păcate războiul încă continuă în Siria. Este o ţară unde sunt mai mulţi „actori” internaţionali, după cum bine ştiţi: Rusia, trupele turceşti, Iranul şi mulţi alţii. Este o situaţie complicată, dar am speranţa că bunul simţ va prevala şi vom putea ajuta acei sirieni care au nevoie de sprijinul Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale. Nu există niciun acord formal din păcate, chiar şi atacurile teroriste au continuat în anumite zone din Siria, să nu uităm că statul islamic încă există în părţi semnificative, dar există. Este o zonă din punct de vedere securitar sensibilă şi ne putem aştepta la orice. Dina cest punct de vedere este greu să trimitem echipe de salvare să caute prin moloz şi prin clădirile dărâmate, aşa cum facem în Turcia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » De ce a venit ajutorul pentru Turcia instant, iar pentru Damasc întârzie. Interviu cu Dan Stoenescu, însărcinatul cu afaceri al UE în Siria