Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Interviu exclusiv cu Nando Parrado, supravieţuitor al "Miracolului din Anzi". A trăit 71 de zile pe munte după prăbuşirea avionului

"Miracolul din Anzi" - aşa denumea presa vremii accidentul aviatic din Munţii Anzi în care 15 pasageri ai avionului prăbuşit pe crestele înzăpezite ale muntelui au supravieţuit celei mai negre experienţe pe care o poate trăi cineva. 

de Andreea Milea

la 09.10.2024 , 16:13

Nando Parrado, unul dintre cei care a ajuns să povestească lumii toate senzaţiile trăite atunci când se lupta zilnic cu moartea, încearcă să inspire oamenilor din lumea întreagă bucuria de-a trăi şi miracolul de-a respira. Nando a vorbit pentru Observator, iar curând va ajunge în România să povestească oamenilor experienţa trăită în urmă cu 52 de ani.

"Acest eveniment care a avut loc acum aproape 53 de ani m-a învăţat multe şi probabil că nu aş fi reuşit tot ce am reuşit în viaţa mea dacă nu aş fi fost educat de această "universitate de gheaţă", pentru că am învăţat lucruri care nu se predau la Harvard, la Institutul din Massachusetts, Columbia sau alte universităţi din Europa. Înveţi foarte multe lucruri despre viaţă.

Dacă vreţi un lucru simplu pe care mi-l amintesc foarte clar este frigul, frigul extrem. Este extrem de frig la acea altitudine în mijlocul celor mai înalţi munţi din sudul Americii. Este un loc unde nu poţi să supravieţuieşti", spune Nando Parrado, acum speaker motivaţional.

Vezi și

Supravieţuirea pe munte: salvat de frig

Şi cu toate acestea, frigul de fapt a fost cel care l-a salvat. În urma prăbuşirii avionului, Nando s-a rănit grav la cap şi a fost aruncat în zăpadă, acolo unde a stat trei zile. 

"E ca şi cum ai fi pe Venus, Marte sau pe Lună. Nimic care să te ajute să supravieţuieşti, aşa că am crezut că o să mor până în ultimul minut, ultima secundă din ultima zi de acolo când am găsit ajutor, pentru că noi ne-am salvat singuri. Nimeni nu a venit după noi. Am fost abandonaţi în acel loc ostil, aşa că pentru 71 de zile, 23 de ore şi 59 de minute am crezut că sunt mort. Credeam că o să mor. Este un miracol că vorbesc cu tine astăzi", adaugă Nando.

Cele trei zile în zăpadă au fost de fapt norocul lui Nando. Frigul a fost cel care l-a salvat. În urma prăbuşirii avionului, Nando s-a rănit grav la cap şi a fost aruncat în zăpadă, acolo unde a stat trei zile. 

"Zăpada şi frigul m-au salvat, pentru că aveam o lovitură puternică în zona capului, care era spart în patru locuri şi prietenii mei au crezut că sunt mort. Nu aveam semne vitale, nimic aşa că m-au pus lângă ceilalţi morţi, dar cu capul aproape de zăpadă, de gheaţă şi gheaţa şi zăpada au făcut ce ştiinţa ştie: când ai o traumă mare la cap, un accident cu maşina sau motocicleta sau cazi de la înălţime, craniul este spart, dar doctorii nu te ating, îţi îngheaţă capul, nu te hidratează, nu îţi dau apă. Asta a făcut natura. Prietenii mei credeau că sunt mort, capul meu a fost în zăpadă şi timp de 3 zile natura m-a salvat", explică Nando.

Au fost 45 de persoane la bord, însă doar 33 au supravieţuit în prima noapte după impact. Pentru a supravieţui, cei care încă erau în viaţă au fost nevoiţi să mănânce organele celor care nu au reuşit să reziste frigului şi rănilor provocate de accident. După două săptămâni, grupul rămas a fost lovit de o avalanşă în urma căreia alte 8 persoane şi-au pierdut viaţa. 

Recuperarea lui Nando

Nando şi-a pierdut mama şi sora în accidentul din Anzi. Erau cu el în avion. După două luni, a plecat în sfârşit la drum, alături de doi prieteni, şi ei supravieţuitori. Au mers pe jos, prin frig, pe munte, mai bine de 60 de kilometri până au dat de civilizaţie. Era la un pas de moarte şi i-a luat aproape un an să-şi revină fizic.

"Eram un jucător puternic de rugby, am jucat mulţi ani şi când m-am salvat, nu imi scosesem hainele de două luni şi jumătate aşa că nu ştiam cum mai arată corpul meu, mi-au scos hainele le-au tăiat cu foarfeca pentru că erau foarte murdare şi urâte şi m-am uitat în oglindă şi mi-am spus: Doamne, ce s-a întâmplat cu tine? Aveam oase, carne, oase şi niciun muşchi. Am pierdut aproape 45 de kilograme", povesteşte Nando.

După ce şi-a revenit din trauma trăită pe munte şi din pierderea oamenilor dragi, Nando Parrado a început să povestească lumii experienţa şi modul în care l-a schimbat. Abia după asta a reuşit să înţeleagă ce înseamnă minunea de-a trăi.

"Nu m-am plâns de viaţă în ultimii 53 de ani pentru că realist, nu ar fi trebuit să fiu în viaţă după ce s-a întâmplat. Darul vieţii, simplul gând că respir, eu respir acum şi oamenii nici nu se gândesc că respiră. De câte ori te-ai gândit că respiri? Doar pentru simplul fapt că suntem în viaţă este un miracol. Tu eşti un miracol, toată lumea este un miracol. 

Am probleme ca toţi ceilalţi oameni, probleme la muncă, în profesia mea, în relaţii, am probleme ca toată lumea dar le iau ca parte din viaţă. Toţi putem fi în situaţii dificile în viaţă şi după ce mă ascultă, oamenii îşi crează singuri varianta lor de miracol", spune Nando.

Muntele nu iartă, însă Nando l-a iertat. Ba chiar se întoarce acolo periodic la mormântul mamei şi surorii lui. Pentru a celebra viaţa cu bucuriile şi cumpenele ei, Nando Parrado a hotărât să-i înveţe şi pe alţii să lupte în fiecare zi pentru ce-şi doresc. 

"În primul rând bucuraţi-vă că sunteţi în viaţă, bucuraţi-vă de fiecare respiraţie. Dacă ceva se întâmplă trebuie să cauţi o soluţie, nu circumstanţele îţi definesc viaţa, ci deciziile pe care le iei în acele circumstanţe. Da, am picat un examen. Ce faci? Studiezi mai mult şi dai încă un examen. M-a părăsit prietenul. Ei bine ,trebuie să cauţi altul. Mi-am pierdut jobul. Cauţi altul. Nu stai pe canapea depresiv. Viaţa este o serie de urcuşuri si coborâşuri. 

Deciziile pe care le iei îţi vor defini viitorul aşa că credeţi în voi pentru că în povestea mea, tinerii care au supravieţuit din cea mai incredibilă situaţie din istoria omenirii probabil că la inceput, nu erau lideri, dar au ajuns să trăiască cea mai incredibilă poveste din istorie", explică Nando.

Nando vine în România

Povestea lui va fi transmisă şi românilor pentru că Nando Parrado va ajunge curând în ţara noastră. Pe lângă frumuseţea locurilor, este curios şi de frumuseţea oamenilor şi caută să le inspire bucuria de-a trăi. 

"Abia astept să vin în Bucureşti. Este un loc despre care am auzit multe, am citit multe despre istoria ţării iar pentru mine va fi o experienţă minunată. Aceste experienţe sunt cele care îmi aduc culoare în viaţă şi probabil că nu aş fi vizitat niciodată Bucureştiul dar povestea mea mă ajută să ajung aici, să întâlnesc oameni noi din partea cealaltă a lumii. Vreau să văd oraşul, vreau să întâlnesc aceşti oameni. 

Am auzit multe despre România, am auzit despre istoria ei despre o incredibilă gimnastă care a câştigat medalia de aur pe care am cunoscut-o la unul dintre evenimentele organizate de mine. Am luat cina impreună. Am auzit că în România este un drum foarte frumos unde oamenii merg să se plimbe cu maşina. Transfăgărăşan", mărturiseşte Nando.

Nando Parrado este căsătorit, are două fiice şi patru nepoţi şi mărturiseşte că adevărata lui viaţă a început abia după ce a fost nevoit să trăiască la limita supravieţuirii.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Exclusiv Observator » Interviu exclusiv cu Nando Parrado, supravieţuitor al "Miracolului din Anzi". A trăit 71 de zile pe munte după prăbuşirea avionului