Antena Meniu Search
x

Video Irpin a devenit un oraş fantomă. Rușii nu au cruțat nimic, iar oamenii și-au îngropat vecinii în fața blocurilor

Oraşele din jurul Kievului, recucerite de ucraineni, stau mărturie a barbariei soldaţilor ruşi. N-au cruţat nimic: blocurile, spitalele şi cimitirele au fost bombardate nemilos. Deşi au fost goniţi de ucraineni, ruşii au lăsat în urmă capcane. Au minat tot ce au putut.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 16.08.2022, 12:23

Vezi și

Asupra Irpinului pare că s-au pogorât focurile iadului. Folosit de ruşi ca să-şi lanseze rachetele către Kiev, oraşul a fost eliberat ieri. Victoria ucrainenilor e însă amară. Ce a fost cândva acasă pentru 60.000 de oameni a ajuns o ruină. 

Laurenţiu Rădulescu: Irpinul arată ca un oraş-fantomă. În stânga blocuri lovite, clădiri dărâmate, în faţă tehnică militară, un tanc, din ce îmi pot da seama, distrus în totalitate. Nu ştiu dacă e tanc al soldaţilor ruşi sau ucraineni. Câteva proiectile pe mijlocul drumului. 

Şi alte proiectile înfipte în asfalt. Un cărucior de copil zace abandonat în faţa unei biserici distruse, ca un ecou a ceea ce a însemnat viaţa în Irpin. Barbaria atacului întrece orice imaginaţie. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: De ce ai face aşa ceva, de ce ai lovi cu atâta sălbăticie locuinţe civile? Majoritatea sunt blocuri, case ale oamenilor, maşini distruse, locuinţe incendiate peste tot. 

Pe acelaşi subiect

Rușii au minat tot ce au putut

Înainte să fie goniţi de ucraineni, ruşii au minat parcurile, spaţiile verzi dintre blocuri şi cimitirele. 

Laurenţiu Rădulescu: Au tras în tot ce s-a putut trage. Ţinte civile, clădiri ale autorităţilor publice, undeva în spate universitatea. 

Oamenii apar ca nişte fantome printre ruine. Cei rămaşi trăiesc din improvizaţii, de azi pe mâine: gătesc, când au ce, afară. 

Localnic: E foarte greu, uitaţi-vă ce s-a întâmplat aici. Nu aveam unde să plec. Asta e Ucraina mea! E patria mea. De ce să plec eu? 

O femeie ţine un proiectil în mână şi ne povesteşte cum i-a fost bombardat blocul în continuu. Emoţiile o copleşesc atunci când îşi aminteşte cum a trebuit să-şi îngroape un vecin în faţa blocului. 

LocalnicăAici este înmormântat vecinul meu. Avea 80 de ani. Nu am avut unde să îl înmormântăm. 

Cel puţin 300 de civili au fost ucişi de ruşi în luna în care au avut control asupra Irpinului, spune primarul. 

Scene greu de descris la Kiev

Sălbăticia războiului dictat de Vladimir Putin nu mai are nimic sfânt. La Kiev, suntem martorii unor alte scene greu de descris. 

Laurenţiu Rădulescu: Aici sunt trei morminte distruse, copacii puşi la pământ. Să loveşti un cimitir, nu numai că nu există o logică, dar e dincolo de orice imaginaţie. 

Ruşii vor să le răpească ucrainenilor şi demnitatea de a-şi îngropa morţii cum se cuvine. În cimitir, sunt săpate deja gropi ca înmormântările să fie cât mai rapide.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Irpin a devenit un oraş fantomă. Rușii nu au cruțat nimic, iar oamenii și-au îngropat vecinii în fața blocurilor