Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Exclusiv Observator: O mică localitate de lângă Kiev rezistă miraculos de o lună în faţa armatei ruse

Mai multe localităţi de lângă Kiev sunt libere din nou, după ce ruşii au fost alungaţi sau s-au retras pentru a-şi reface strategia de luptă.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 01.04.2022, 19:22

Vezi și

Timp de 26 de zile, obuzele au brăzdat cerul din Stoianka şi au făcut prăpăd. Mica localitate este una dintre cheile care pot deschide porţile Kievului. Morga spitalului este plină de cadavre. Civili, victime nevinovate ale războiului lui Vladimir Putin, dar şi militari, atât ucraineni, cât şi ruşi. Mulţi încă neidentificaţi. În oraş, mai toate casele poartă urmele războiului. Timp de o lună localnicii şi-au dus traiul mai mult ascunşi în case şi adăposturi.

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Stoianka se află la aproximativ 10-15 kilometri de Kiev. Din nou ţinte civile care au fost bombardate, în cazul de faţă vorbim despre un restaurant, o benzinărie şi un centru comercial.

Rusia retrage o parte din trupele din Kiev şi Cernihiv

Este preţul uriaş, plătit pentru a fi liberi. După 72 de ore de lupte intense, Stoianka este încă a ucrainenilor. Azi este prima zi fără niciun bombardament. În apropierea unuia dintre spitalele din capitală, luptele continuă. Rusia a anunţat la începutul săptămânii că îşi va retrage o parte din trupele din zona Kievul şi Cernihiv, aflat la aproximativ 130 de kilometri de capitală. Abia azi a trecut la fapte. Mai multe convoaie militare au început să ia drumul Belarusului. Odată cu ei, ruşii duc şi lucrurile furate.

Oleksandr Shputun, purtător de cuvânt armata Ucrainei: Convoaiele includ vehicule civile, camioane, autobuze, microbuze, mașini care au fost furate de invadatorii ruși în timpul ocupării temporare a teritoriilor.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Continuăm să împingem ocupanții în nordul Kievului, în direcția Cernihiv, în regiunea Sumy. Ei și-au dat seama că nu pot face faţă intensităţii luptelor ca în prima jumătate a lunii martie.

În ciuda acestei retrageri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina. Crede că Moscova doar se regrupează pentru a cuceri Donbasul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj Exclusiv Observator: O mică localitate de lângă Kiev rezistă miraculos de o lună în faţa armatei ruse