Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 38 LIVE TEXT. Oficial ucrainean: Armata a recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev. Zelenski spune că trupele ruse minează zonele din care se retrag

Război Rusia - Ucraina, ziua 38. Armata ucraineană a anunțat că a recâștigat controlul asupra regiunii Kiev, însă președintele Volodimir Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac brutal în Donbas şi Harkov. Liderul ucrainean acuză forțele ruse că minează zonele din care se retrag. În cursul acestei dimineți, rușii au bombardar un cartier rezidenţial din zona Odessa cu rachete Iskander.

de Redactia Observator

la 03.04.2022, 08:55

UPDATE 22:20 Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev

Ucrainenii au recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev, a anunțat sâmbătă viceministrul ucrainean al Apărării, Ganna Maliar. „Irpin, Boutcha, Gostomel și întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a transmis Maliar.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 22:10 Kremlinul declară că tratativele cu Ucraina nu sunt uşoare, dar că este important să continue

Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.

UPDATE 21:50 Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac brutal în Donbas şi Harkov

Contraofensiva Ucrainei continuă cu succes în Nord şi în Sud, însă Estul ţării rămâne sub ameninţarea unui atac brutal al ruşilor. Preşedintele Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac în Donbas şi în Harkov. Mai mult, pericolul ar putea veni şi din Transnistria, unde trupele ruse staţionate aici s-ar mobiliza. Republica Moldova a dezminţit însă informaţia.

UPDATE 21:30 Irpin, un oraș fantomă

Asupra Irpinului pare că s-au pogorât focurile iadului. Folosit de ruşi ca să-şi lanseze rachetele către Kiev, oraşul a fost eliberat ieri. Victoria ucrainenilor e însă amară. Ce a fost cândva acasă pentru 60.000 de oameni a ajuns o ruină. 

UPDATE 21:00 Președintele ucrainean spune că trupele ruse minează zonele din care se retrag

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat soldații ruși că au minat în mod deliberat zone din nordul Ucrainei în timp ce se retrag, scrie Reuters.

Ucraina a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra a peste 30 de orașe și sate din regiunea Kiev, de când Rusia a anunțat săptămâna aceasta că își va reduce operațiunile din jurul capitalei și din regiunea nordică învecinată Cernihiv pentru a se concentra pe luptele din est.

"În nordul țării noastre, invadatorii pleacă. Este lent, dar vizibil. În unele locuri sunt dați afară cu lupte. În alte părți, ei înșiși abandonează pozițiile", a declarat Zelenski într-o filmare publicată sâmbătă. "Ei minează aceste teritorii. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar și cadavrele".

UPDATE 20:10 Cadavre pe străzile din Bucea

Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forţele ruse, a constatat un jurnalist AFP.

UPDATE 19:50 Ucraina revendică o serie de victorii în jurul Kievului

 Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de orașe și așezări de la forțele ruse în regiunea Kiev, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych, citat de BBC. Dar lupte mai intense vor avea loc în alte zone ale țării, a declarat el pentru televiziunea locală.

"Să nu ne facem iluzii - mai sunt încă bătălii grele pentru sud, pentru Mariupol, pentru estul Ucrainei", a declarat Arestovici.

A trecut o săptămână de când oficialii militari ruși și-au anunțat planul de reorientare a invaziei către "eliberarea" regiunii Donbas din estul Ucrainei.

UPDATE 19:00 Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu

Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu, a anunţatl sâmbătă, şeful administraţiei militare regionale, conform CNN.

“O rachetă a lovit calea ferată. Şinele şi liniile electrice sunt avariate grav. Au explodat vagoane. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting focul”, a precizat Reznicenko.

El a menţionat că în atacul cu rachetă nu a decedat nicio persoană. Însă încă un atac a ţintit o zonă deschisă, provocând un incendiu. A fost rănit un om.

UPDATE 18:50  Premierul Poloniei: Rusiei trebuie să i se impună "sancţiuni reale"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente, transmite sâmbătă dpa.

"Aceasta înseamnă că toate măsurile economice - microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare - nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni", a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

UPDATE 18:10 Fostul procuror-șef al CPI cere emiterea unui mandat internațional de arestare pentru Putin

Fostul procuror-șef al Curții Penale Internaționale a declarat că ar trebui emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează Sky News.

Într-un interviu acordat ziarului elvețian Le Temps, Carla Del Ponte a declarat: "Putin este un criminal de război". Ea s-a declarat șocată de utilizarea gropilor comune în Ucraina - observate în zone precum Mariupol.

"Am sperat să nu mai văd niciodată gropi comune", a declarat ea pentru ziarul Blick. "Acești oameni morți au apropiați care nici măcar nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Acest lucru este inacceptabil".

Avocatul elvețian a supervizat investigațiile CPI privind crimele de război din Rwanda, Siria și fosta Iugoslavie și a declarat că în Ucraina se comit, în mod clar, crime de război.

UPDATE 17:50 Peste 170 de persoane arestate, în Rusia, în urma protestelor față de război

Peste 170 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, pentru că au protestat faţă de ofensiva armată în Ucraina, a anunţat OVD-Info, potrivit Le Figaro.

La Moscova, un sit-in împotriva intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina a început la ora 11.00 GMT, în parcul Zariadie, la umbra Kremlinului. La scurt timp după startul protestului, poliţia a început să aresteze persoanele aşezate pe bănci. Au fost arestaţi cel puţin 20 de oameni. Au avut loc arestări şi la Sankt Petersburg, la o manifestaţie similară cu cea de la Moscova.

UPDATE 17:00 Turcia se oferă să evacueze cu vaporul oamenii din Mariupol

Turcia s-a oferit să evacueze cu vaporul persoanele blocate în orașul asediat Mariupol, a anunțat sâmbătă ministrul Apărării din această țară, conform CNN.

"Putem oferi nave pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci și cetățeni din alte națiuni", a declarat ministrul Hulusi Akar reporterilor.

UPDATE 16:30 Ucraina: Armata rusă a intervenit la un protest dintr-un oraș care găzduiește o centrală nucleară

Agenția nucleară de stat din Ucraina afirmă că trupele ruse au deschis focul la un miting pro-Ucraina al locuitorilor din Enerhodar, un oraș din sudul țării unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie BBC.

Agenția Energoatom a postat o înregistrare video pe serviciul de mesagerie Telegram, care arată explozii - aparent focuri de mortier - într-o piață unde se adunase mulțimea.

UPDATE 15:55 Oficial: Nu va avea loc o "afganizare" a războiului din Ucraina

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că autorităţile nu se aşteaptă la o "afganizare" a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină "de durată şi epuizant" pentru Moscova, transmite EFE.

"Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene - n.r.), cu excepţia sudului şi estului", a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca "să se baricadeze" în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi "să dicteze condiţiile". "Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi", a avertizat Podoliak.

După ce Moscova a realizat în această săptămână o aparentă schimbare de strategie şi a început să-şi regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali au prezis "un război de uzură" care s-ar putea prelungi pe câteva luni, aminteşte EFE. 

UPDATE 14:30. Kievul anunţă o retragere rapidă a forţelor ruse din nordul ţării

Forţele ruse se retrag rapid din regiunile Kiev şi Cernihiv, din nordul Ucrainei, şi au ca obiectiv o repliere în est şi sud, a afirmat, sâmbătă, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Le Figaro.

“După o retragere rapidă a ruşilor din regiunile Kiev şi Cernihiv, este clar că Rusia a ales o altă tactică prioritară: replierea către est şi sud şi menţinerea controlului asupra vastelor teritorii ocupate”, a notat Podoliak pe Telegram.

UPDATE 12:35. Ucrainenii au doborât primul elicopter rus cu rachete britanice: "L-a tăiat în două"

Ucrainenii au dobotât primul elicopter rus cu rachete britanice. Potrivit surselor The Times, Starstreak, cel mai avansat sistem de rachete portabile britanic furnizat Ucrainei în urmă cu o săptămână, a fost filmat "tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk". Se crede că cel mai avansat sistem de rachete portabil din Marea Britanie a doborât un elicopter rus la prima utilizare pe câmpul de luptă ucrainean, notează Mediafax. Starstreak, un proiectil de mare viteză care distruge ţinte cu trei săgeţi cinetice, a fost filmat tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk din estul ţării.

UPDATE 10:53 Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru astăzi

Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor astăzi, potrivit vicepremierului ucrainean, citat de Mediafax. Iryna Vereshchuk a declarat că rutele includ un coridor pentru persoanele care pleacă cu mașini private din orașul Mariupol și altul cu autobuze pentru locuitorii din Mariupol prin orașul Berdyansk. Crucea Roșie a declarat că echipa sa se deplasează din Zaporizhzhia către Mariupol sâmbătă dimineață. Mariupol se află sub asediu de săptămâni întregi, par până acum, încercările de evacuare a civililor a avut foarte puțin succes. Vineri, Crucea Roșie a trimis o echipă care să conducă 52 de autobuze ucrainene și alte vehicule private în afara orașului, dar s-a întors după ce au constatat „condiții prea periculoase”.

UPDATE 10:22. Peste 400 de copii au fost răniţi sau ucişi în Ucraina de la startul invaziei

Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, potrivit The Guardian, citat de news.ro. Dintre victime, două au murit atunci când soldaţii ruşi au tras asupra maşinilor cu civili pe o şosea în Cernihiv, la 18 martie. Într-un mesaj postat pe Telegram, biroul procurorului general a precizat că bilanţul deceselor nu este unul exact, deoarece ostilităţile continuă, astfel că în locuri ca Mariupol nu se pot face mai multe cercetări. La Kiev, s-au înregistrat 75 de victime, 71 la Doneţk, 56 la Harkiv, 46 la Cernihiv şi câte 31 în Mikolaiv şi Luhansk. Oficialii nu au precizat dacă este vorba de morţi sau de răniţi.

UPDATE 09:30. Două oraşe din centrul Ucrainei, atacate cu rachete

Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava, potrivit The Guardian, citat de news.ro. “Poltava. O rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută. Kremenciuk. Multe atacuri asupra oraşului dimineaţa”, a notat Dmitri Lunin în social media. Poltava este reşedinţa regiunii cu acelaşi nume, la est de Kiev, iar Kremenciuk este unul dintre oraşele mari din zonă.

UPDATE 09:10. Cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi au pierdut 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei

Cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi au pierdut 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE 08:46. Pentagonul anunţă un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari pentru Ucraina

Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres. "Statele Unite au angajat deja peste 2,3 miliarde de dolari în asistenţă militară pentru Ucraina de când administraţia Biden a preluat mandatul, dintre care peste 1,6 miliarde de dolari în asistenţă militară după invazia neprovocată şi premeditată din partea Rusiei", a spus John Kirby. Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma.

UPDATE 08:32. Crucea Roșie se pregătește pentru o nouă încercare de a ajuta civilii să scape din Mariupol

Un convoi al Crucii Roșii care se deplasează spre orașul ucrainean Mariupol va face sâmbătă o nouă încercare de evacuare a civililor din portul asediat, notează Mediafax. Mariupol a fost ținta neîncetată a rușilor încă din primele zile ale conflictului de cinci săptămâni. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate acolo, cu acces redus la alimente și apă, scrie Sky News. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a trimis vineri o echipă pentru a conduce aproximativ 54 de autobuze ucrainene și alte vehicule private în afara orașului, dar s-au întors după ce au constatat că erau condiții prea periculoase.

UPDATE 08:25. Armata ucraineană a respins 9 atacuri ale rușilor în regiunile Donețk și Lugansk

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari", în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele. Armata ucraineană susţine că a respins 9 atacuri vineri în Doneţk şi Lugansk, notează news.ro. ”Începe a treizeci şi opta zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă”, a transmis, sâmbătă dimineaţă, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 07:22. O profesoară din Rusia, arestată după ce a fost denunţată de elevi pentru că a făcut comentarii antirăzboi

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii au denunţat-o pentru că a făcut comentarii antirăzboi, relatează BBC. La 18 martie, elevi din oraşul Penza au înregistrat o conversaţie cu Irina Gen, profesoara lor de engleză. Elevii erau supăraţi că o excursie sportivă în Cehia fusese anulată şi i-au cerut părerea profesoarei.

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene – oficial ucrainean

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar , Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, potrivit CNN, citat de news.ro. Irina Vereşciuk a menţionat că cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din oraşele sudice Berdiansk şi Melitopol - cu propriile vehicule - în oraşul Zaporojie, deţinut de guvernul ucrainean, prin coridoarele de evacuare.

771 dintre aceste persoane au venit iniţial din oraşul asediat Mariupol. Între timp, a precizat Vereşciuk, un convoi separat de 42 de autobuze din oraşul Berdiansk – care transporta rezidenţi din Mariupol – a trecut de un punct cheie de control rusesc şi se afla în drum spre Zaporojie. În plus, oficialul a spus că 10 autobuze au sosit de la Zaporokie la Berdiansk, livrând 80 de tone de ajutor umanitar. ”Mâine dimineaţă vor continua evacuarea locuitorilor din Mariupol”, a adăugat ea.

Zelenski, "ultim avertisment" pentru cei care colaborează cu forţele ruse: "Responsabilitatea colaborării este inevitabilă"

Preşedintele urainean, Volodimir Zelenski, a avut, în discursul său de sâmbătă dimineaţă, un mesaj pentru liderii pro-ruşi instalaţi în oraşele ocupate: ”Nu vor rezista mult timp”, transmite BBC, citat de news.ro. Referindu-se la preluarea conducerii ca la o "glumă prostească de 1 aprilie", el i-a descris pe lideri ca fiind "Gauleiteri" temporari - o referire la liderii de district din Germania nazistă.

"Mesajul meu pentru ei este simplu: responsabilitatea colaborării este inevitabilă", a spus el. "Dacă acest lucru se întâmplă mâine sau poimâine este o chestiune secundară. Principalul lucru este inevitabilitatea că justiţia va fi restabilită", a adăugat preşedintele. Zelenski a declarat că Moscova a "ameninţat angajaţii întreprinderilor şi autorităţile să coopereze cu aceste persoane numite prin înşelăciune". Preşedintele avertizează că orice cooperare cu astfel de lideri va veni cu consecinţe. "Vor exista probleme pentru cooperarea cu ei sau cu ocupanţii în mod direct. Acesta este ultimul avertisment", a adăugat Zelenski.  

ONU: 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina, 13 milioane sunt blocate în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca

ONU a transmis, sâmbătă dimineaţă, că 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, iar 13 milioane sunt în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca. ”Acest război trebuie să înceteze”, afirmă oficialii ONU. ONU face apel internaţional la donaţii pentru refugiaţii din Ucraina.

”Forţaţi să fugă pentru a-şi salva viaţa. Forţaţi să îşi părăsească casele. Forţaţi să fie separaţi de familie. Acest război trebuie să înceteze. Oamenii din Ucraina au nevoie de pace - acum”, a transmis ONU, pe canalul oficial de Twitter. Potrivit datelor transmise de organizaţie, din 24 februarie, 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina, 6,5 milioane s-au deplasat în interiorul ţării, iar 13 milioane sunt blocate în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 38 LIVE TEXT. Oficial ucrainean: Armata a recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev. Zelenski spune că trupele ruse minează zonele din care se retrag