Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Italienii investesc 500 de milioane de euro pentru a redeschide o celebră fabrică din România: "Va fi cea mai mare, cea mai modernă"

România primeşte o gură de oxigen în criza materialelor de construcţii. Vom reîncepe producţia de fier beton la Târgovişte. După Revoluţie, am pus, rând pe rând, lacătul pe toate fabricile din industria grea, aşa că am ajuns să importăm tot necesarul de fier beton din Ucraina, Rusia sau Belarus. Războiul a forţat, însă, toată Europa să găsească alternative. În exclusivitate, Observator vă arată locul în care vom produce de luna viitoare primele tone de fier beton. 

de Greta Neagu

la 31.05.2022 , 20:19

De la drumuri şi poduri, până la clădiri de locuinţe şi instituţii - orice construcţie are la bază fierul beton. Dacă înainte de 1989, produceam cât să şi exportăm, astăzi nicio fabrică nu mai scoate pe poartă fier beton. Privatizările controversate ne-au făcut dependenţi de importuri. 2020 a fost anul cu producţie zero de fier beton, asta deşi construcţiile au înghiţiti, în acelaşi interval, peste un milion de tone. 

O veste bună vine de la Târgovişte. Un grup italian va investi aici, în următorii cinci ani, jumătate de miliard de euro

Carlo Beltrame, investitor: Va fi cea mai mare, cea mai modernă fabrică din lume. 

Vezi și

Primele cuptoare vor porni peste o lună, iar oţelăria modernă va fi gata în 2024. 

Pe acelaşi subiect

Radu Florin, inginer mecanic: E prima secţie care va porni spre sfârşitul lunii iunie, aici se va produce oţelul beton. 

În primă fază, se vor produce 10.000 tone fier beton pe lună, în 2023, se va ajunge la aproximativ 30.000 de tone lunar, urmând ca, în 2024 să iasă de pe porţile fabricii în jur de 70.000 tone de fier beton şi sârmă laminată.

Greta Neagu, reporter Observator: În perioada de glorie a Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte, în acest loc mişunau mii de angajaţi care reuşeau să producă, într-o singură lună, peste 60.000 de tone de fier beton şi oţeluri speciale care ajungeau în industrii importante din ţara noastră, cum ar fi cea auto. 

Adriana Iftine, Patronatul Societăților din Construcții: Faptul că vom relua producerea în România nu poate să însemne decât un lucru extraordinar. 

Între timp, în oţelăria veche de la Târgovişte se fac ultimele pregătiri

Daniel Ștefan, manager de producție: Aici trebuie, în primul rând, verificat, de exemplu, partea de infrastructură care este expusă, a fost în aer liber. 

Greta Neagu, reporter Observator: În acest loc vor reporni motoarele unui sector esenţial al industriei siderurgice din România, după mai bine de trei decenii de la Revoluţie. Un pas mic, dar importat pentru a putea scăpa de dependenţa de importuri de fier beton din ţări precum Bulgaria sau Turcia. 

La început de an, fierul beton din import se vindea şi cu 9 lei pe kilogram. Spre comparaţie, un kilogram adus din Ucraina costa 3 lei. 

Carlo Beltrame, investitor: Ca preţ, în momentul de faţă, sunt sigur că va fi mai ieftin decât cel din import. 

Reporter: În cât timp credeţi că va reuşi România să se rupă de importurile de fier beton?

Carlo Beltrame, investitor: Eu sper ca, în 2025... Să nu mai depindem.

Italienii au cumpărat Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte la început anului cu mai bine de 38 de milioane de euro.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Exclusiv Observator » Italienii investesc 500 de milioane de euro pentru a redeschide o celebră fabrică din România: "Va fi cea mai mare, cea mai modernă"