Video Mica Românie din inima Austriei. Codruţa s-a stabilit aici în urmă cu câţiva ani şi a construit cazarea perfectă pentru împătimiţii muntelui: "Mi-a venit mie ideea"
De ceva vreme, Austria este destinaţia preferată a schiorilor din România. În ultimii ani, pentru unii români a devenit chiar acasă. În mijlocul munţilor, câţiva conaţionali construiesc pensiuni, dau lecţii de schi sau gătesc preparate româneşti pentru turişti. Iar, când o privim prin ochii lor, devine limpede de ce Austria are atâta succes în turism. Urmăriţi un reportaj de Andreea Filip şi Răzvan Petrescu.
Focul în sobă, gazdele bucuroase, graiul românesc. Pare că am ajuns într-o pensiune tradiţională din Maramureş sau Bucovina. Suntem de fapt în inima Austriei, într-un sat din Alpii de est. Un paradis al schiorilor din toată lumea. Gazda noastră de azi e Codruţa. Stewardesă de tren, proprietară de pensiune şi împătimită a muntelui.
Codruţa Bârlida, româncă stabilită în Austria: Noi suntem iubitori ai schiului şi ai muntelui, trebuie neapărat să trăim la schi. Mi-a venit mie ideea să mă mut aici şi am găsit această casă.
De la casă în paragină, la cazare pentru schiori
Când s-a mutat aici, casa era în paragină, dar în câţiva ani a renovat-o şi a transformat-o în cazare pentru schiori. Tarifele pornesc de la 50 de euro de persoană pe noapte, cu mic dejun.
Codruţa Bârlida, româncă stabilită în Austria: Aici avem un suite de patru persoane. În prima cameră două persoane şi în a doua cameră alte două persoane.
Şi ospitalitatea, şi dragostea pentru munte, le-a moştenit de la tatăl ei.
Dumitru Bârlida, român stabilit în Austria: Eu am făcut şi alpinism de performanţă. Iar acest piolet e de fapt pioletul care m-a şi salvat în avalanşa din Făgăraş, când făceam Carpaţii Meridionali. M-a luat zăpada, m-a răsturnat şi m-a tot dus vreo 200 şi ceva de metri.
Azi, la 79 de ani, încă schiază şi participă an de an la competiţii.
Reporter: De când schiaţi?
Dumitru Bârlida, român stabilit în Austria: S-ar putea să fie 73, 74 de ani. Viaţa mea a fost pe munte. Cu schi, alpinism, asta am făcut toată viaţa.
800 de staţiuni montane în Austria
Iar munţii Austriei sunt scena perfectă să te desfăşori. Sunt peste 20.000 de kilometri de pârtie şi 800 de staţiuni montane de schi şi snowboard. Dintre toate, cea mai frumoasă privelişte e aici, la poalele celui mai înalt munte din Austria.
Andreea Filip, reporter Observator: Pârtia e foarte largă, foarte lungă, nu ai cum să te izbeşti de un alt sportiv. E spaţiu suficient şi un peisaj superb.
În zare se vede gheţarul Grossglockner. Şi aici, avem aceeaşi surpriză. În bucătăria unui restaurant o găsim pe Emilia. Fostă schioare de performanţă. După 16 ani în care a fost instructor de schi în Poiana Braşov, s-a mutat în Austria, unde s-a angajat ca bucătar.
Reporter: Faceţi şi preparate româneşti aici?
Emilia Lemnaru, româncă stabilită în Austria: Câteodată!
Reporter: Adică ce aţi adus din bucătăria noastră aici, în bucătăria lor?
Emilia Lemnaru, româncă stabilită în Austria: În decembrie am făcut ciorbă de fasole, am făcut de perişoare, am făcut iahnie. Românii au fost foarte surprinşi.
Azi, în meniu, sunt preparate cu specific austriac.
Andreea Filip, reporter Observator: Am cumpărat paste tradiţionale cu mai multe soiuri de brânză şi ceapă caramelizată, o salată şi o băutură foarte populară aici în Austria. În total, am dat 22 de euro.
Zeci de români întâlniţi pe pârtiile austriece
Mai mult decât accesibil, mai ales pentru salariile din Austria. O ştiu foarte bine românii care au ales să trăiască acolo. Am întâlnit mulţi de-a lungul călătoriei.
Vasile, român stabilit în Austria: Am încercat şi am rămas. Am 7 ani de zile.
Reporter: Care ar fi diferenţa de salariu faţă de România?
Vasile, român stabilit în Austria: Salariul e triplu.
Şi pentru românii care rămân, şi pentru cei care vin doar în vacanţă, la schi, Austria e un loc primitor, unde n-ai cum să te plictiseşti. Ne încheiem ziua într-un sat de munte, la un festival al costumelor, unde toată comunitatea din zonă s-a strâns să se bucure împreună.
Iar această călătorie o încheiem cu o lecţie: acolo unde natura a dat, iar omul a profitat, fără să distrugă, unde există strategii, comunităţi unite şi reguli respectate de toţi... succesul e garantat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰