Antena Meniu Search
x

Video Paradisul schiorilor aflat la 1.400 de km de Bucureşti, unde ai munţii la picioare şi zăpadă cât vezi cu ochii. Destinaţia este aleasă anual de 200.000 de români

Poţi face miliarde de euro din piatră seacă, la propriu. E lecţia de turism predată de Austria, o ţară cu sute de domenii schiabile şi peste 7.000 de kilometri de pârtii. De aproape 40 de ori mai mult decât noi. Secretul: strategii pe termen lung, infrastructură dezvoltată până în ultimul sat de munte, comunităţi unite care oferă servicii de calitate. Peste 200.000 de români merg în fiecare an în Austria. Cât costă şi cum arată o vacanţă la schi acolo, descoperim într-o călătorie alături de Andreea Filip şi Răzvan Petrescu. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 15.02.2024, 21:09

Vezi și

Libertate, emoţie, fericire pură. Sute de kilometri de pârtii perfecte, munţii la picioare, zăpadă cât vezi cu ochii. Un paradis aflat la 1.400 de kilometri de Bucureşti. Drumul e lung, deci să-l începem. Prima oprire, Ungaria. 

Andreea Filip, reporter Observator: Am cumpărat şi vinieta, am luat-o de la primul peco de pe autostradă, costă aproximativ 17 euro şi poate fi achiziţionată pentru minimum 10 zile. 

Domeniul schiabil ideal pentru începători

În Austria e şi mai ieftină. În jur de 11 euro, tot pe 10 zile. A doua zi, ajungem la destinaţie. Prima oară, ne facem încălzirea pe un domeniu mai mic. Zettersfeld. Primul impact e atât de puternic, încât ne oprim pentru câteva clipe, să admirăm peisajul. 

Andreea Filip, reporter Observator: Acest domeniu schiabil are peste 20 de kilometri de pârtie şi 6 instalaţii pe cabluri, este ideal pentru începători şi pentru familiile cu copii. 

Dovada e Victoria. O fetiţă de 8 ani, din Satu Mare, care tocmai ia primele lecţii de schi. 

Reporter: Şi cum ţi se pare? Cum te-ai descurcat? Am văzut că schiezi super tare pentru prima zi. 

Victoria: E, da, mi se pare că schiez destul de bine. 

Când o întrebi ce îi place cel mai mult, răspunde fără să ezite. 

Victoria: Libertatea! 

Mona, mama Victoriei: Avantajele ar fi pentru pârtie, zăpadă, pârtii multe, putem să ne ducem în mai multe locuri. Drumul bun, am venit pe autostradă, în 7 ore jumate am ajuns aici. 

Reporter: Cum vi se pare schiatul aici, faţă de România? 

Turist român: Schiatul e superb a ici in Austria, în România nu se compară. 

Reporter: Ce le lipseşte românilor? 

Turist român: Prea scump şi nu sunt condiţii. Aici sunt telescaune cu 6-8 locuri, în România abia sunt cu 3-4. 

Drumul de la maşină până la gondolă

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care mulţi români aleg să bată drumul până în Tirol. 

Vrem să vedem cât de repede ajungi să-ţi pui schiurile în picioare, de când te dai jos din maşină. Şi facem asta pe cel mai înalt vârf al Austriei. Impresionantul gheţar Grossglockner. Peste 3.000 de metri deasupra mării. 

Andreea Filip, reporter Observator: Facem un test, din parcare, la tren şi apoi la gondolă. Vreau să văd cât timp ne ia până ajungem sus. Haideţi să vedem dacă este aglomerat. (...) Liber! Nu e nimeni la coadă. Nu e nimeni! Nu stăm la coadă! Cât am stat? Cred că... câteva secunde! Ce frumos e! Un peisaj... îţi taie respiraţia! 

30 de minute până la cota 3.150

Andreea Filip, reporter Observator: Am făcut aproximativ 30 de minute până la cota 3.150, de aici avem 55 de kilometri de pârtii şi 8 instalaţii pe cablu. Sunt curioasă cât am face până pe vârful Postăvaru, într-o zi de weekend. 

Imaginile vorbesc de la sine. Cu cei 200 de lei, cât costă ski passul pe cel mai mare domeniu schiabil din România, apuci în unele zile să faci doar 2-3 coborâri. 

Turist român: Am simţit, faţă de România, că mai mult am coborât decât am urcat. Normal! Nu trebuie să dai din beţe, să urci, totul este la dispoziţie. Cobori şi intri în gondolă, în telescaun, în teleschi.

Andreea Filip, reporter Observator: ​Ski-passurile sunt între 50 şi 150 de euro, în funcţie de cât vreţi să vă daţi pe pârtie. Iar cazarea e între 50 şi 220 de euro, la fel, în funcţie de pensiune sau hotel. Stabiliţi voi dacă e ieftin sau scump. 

Austriecii au 1.530 de pârtii amenajate

Austriecii au 1.530 de pârtii amenajate, faţă de 217, cât avem noi. Acolo sunt peste 7.500 de kilometri de piste, la noi - aproape 190. Ei au o cifră de afaceri în turism de 14,9 miliarde de euro, pentru că ştiu să profite de ce le-a dat natura. Au o infrastructură impecabilă, îşi promovează produsele şi tradiţiile, transformă orice loc în atracţie pentru turişti. 

Andreea Filip, reporter Observator: ​Nu o să  vă vină să credeţi, dar ne aflăm într-un fost grajd, care în momentul acesta a devenit unul dintre cele mai populare localuri din această zonă. Managerii au organizat un bufet. Turiştii mănâncă pe săturate de 15 euro. Printre preparate sunt şi brânzeturile cu chimen. 

Karoline Reiter, proprietar restaurant: Aici avem produse din toate plantele pe care le culegem vara, siropuri, dulceaţă.

Mâine, la Observator, vedeţi povestea gheţarului unde se schiază până în iunie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Paradisul schiorilor aflat la 1.400 de km de Bucureşti, unde ai munţii la picioare şi zăpadă cât vezi cu ochii. Destinaţia este aleasă anual de 200.000 de români