Video Staţiunea de vis din Europa unde poţi schia chiar şi în luna iunie. Construită la poalele unui gheţar, are 55 de kilometri de pârtie: "Este ca un Transfăgărăşan"
Natura a dat, Austria a profitat. Pe fiecare munte al ţării, austriecii au construit domenii schiabile care atrag milioane de turişti. Inclusiv din România. În timp ce noi închidem pârtii în mijlocul iernii, ei au locuri unde se schiază până în iunie. Sunt gheţarii în jurul cărora au construit întregi staţiuni. Azi descoperim două dintre ele, într-un reportaj de Andreea Filip şi Răzvan Petrescu.
Suntem pe cel mai sudic gheţar al Austriei. La aproape 3.000 de metri altitudine. Aici, iarna durează peste jumătate de an. Sezonul de schi e mai lung decât oriunde.
Marek Bezdecik, asistent manager domeniul Gletscher: În general puteţi schia din noiembrie până în mijlocul lunii iunie.
Era deci firesc ca întreaga zonă să fie transformată în domeniu schiabil. Aşa se întâmplă de fapt în toată Austria. Oriunde au un munte sau un gheţar, austriecii profită. Construiesc pârtii, cabane, instalaţii pentru transport - tot ce e nevoie ca să atragă schiori.
Cel mai lung gheţar din Alpii Răsăriteni se întinde pe 8 km
- Zăpada "ortopedică", pericolul de pe pârtii în aceste zile. Ce este şi la ce trebuie să fim atenţi când ne...
- A nins din abundenţă în Poiana Braşov, iar iubitorii sporturilor de iarnă au dat năvală pe pârtii. Cât...
- Staţiunile unde a nins ca în poveşti, iar stratul de zăpadă e perfect pentru schi sau snowboard. Starea...
Şi au sute de gheţari, unul mai spectaculos decât altul. Aici, de exemplu, pe cel mai înalt munte al ţării, se află şi cel mai lung gheţar din Alpii Răsăriteni. Se întinde pe 8 kilometri de-a lungul versantului şi e locul perfect unde să aluneci pe schiuri.
Gianina Peterfi, româncă stabilită în Germania: Aici este cel mai mare gheţar din Austria, pe gheţar e întotdeauna zăpadă şi de aceea durează şi sezonul de schi foarte mult.
Gianina locuieşte de 12 ani în Germania şi vine cât de des poate aici. Ştie pe de rost munţii aceştia. I-a străbătut şi iarna pe schiuri, şi vara pe motor, pe cea mai înaltă şosea a Austriei. Un drum de unde poţi să admiri gheţarul în toată splendoarea.
Gianina Peterfi, româncă stabilită în Germania: Este ca un Transfăgărăşan românesc. Este cel mai cunoscut din Austria de la ei.
Infrastructură impresionantă în jurul gheţarului
În jurul gheţarului, austriecii au construit o infrastructură impresionantă.
Andreea Filip, reporter Observator: Ski-passul Grossglockner vă pune la dispoziţie 55 de kilometri de pârtie şi 12 instalaţii pe cablu. La poalele celui mai înalt munte din Austria şi cu un peisaj absolut superb. Ofertele pentru schiori sunt practic nelimitate.
55 de kilometri doar pe un domeniu - mai mult decât cele mai mari 20 de pârtii din România la un loc.
Gianina Peterfi, româncă stabilită în Germania: Costă pe zi 50 de euro pentru oamenii mari şi 32 de euro pentru un copil.
Cât costă o vacanţă de 3 nopţi în staţiune
În unele hoteluri, cazarea include ski-passul. Aceşti turişti au venit din Viena, pentru 3 nopţi.
Turişti: Cu totul, doar 300 de euro. E super! Pentru băutură, plătim alţi bani! 200 de euro extra pentru bere şi 300 de euro pentru cazare şi schi.
Niciun euro în plus pentru parcare, dacă veniţi cu maşina.
Michaela Granegger, reprezentant domeniul schiabil: La 300 de metri de începutul pistei, se află parcarea acoperită, unde puteţi parca gratuit.
Nu e de mirare că sute de mii de români merg în vacanţă în Austria. De 10 ori mai puţini austrieci vin la noi. Ei au 439 de domenii schiabile, mii de kilometri de pârtii şi peste 2600 de instalaţii pe cablu. Nu lasă niciun detaliu la voia întâmplării.
Instalaţie acoperită, construită în interiorul unui tunel
De exemplu, chiar dacă bate vântul sau ninge, poţi ajunge sus printr-o instalaţie acoperită, construită în interiorul unui tunel.
Andreea Filip, reporter Observator: Tunelul are 1,5 kilometri, momentan facem 6 minute, pentru că nu este foarte multă activitate, merge puţin mai încet.
Josef Asslaber, administrator domeniu schiabil: Acest tunel a fost mai demult proiectat de cei care duceau apă prin el. Noi folosim tunelul pentru transportul special pe cablu.
La finalul zilei, mai facem un drum până în vârf. Cât să imortalizăm peisajul.
Andreea Filip, reporter Observator: Aici managerii pârtiilor au pus un chenar special, pentru ca turiştii să îşi poată face poze cu Grossglockner. Peisajul este superb, normal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰