Antena Meniu Search
x

Video Noul epicentru al arderilor ilegale de deşeuri. Autorităţile ignoră situaţia şi răspund ironic când sunt sesizate: "Cântăriţi dumneavoastră tonele de gunoi"

Focurile ilegale de la Sinteşti, Ilfov, au fost mutate la Conţeşti, în judeţul Dâmboviţa. Fumul negru s-a ridicat peste localitate încă de la orele dimineţii. În câmp, echipa Observator a găsit printre deşeurile provenite de la dezmembrări de maşini, toate tipurile de gunoaie - inclusiv medicale. Am luat legătura cu Garda de Mediu care după ce ne-a ironizat, ne-a trântit telefonul în nas.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 23.11.2021, 20:40

Vezi și

Conţeşti, judeţul Dâmboviţa. Nori negri de fum se ridică dintre case. Sunt mai multe focare. Furnalele se văd de la departare, focurile sunt în câmp. Zi şi noapte, deşeurile ard cu flacără. Drumul de acces în câmp este foarte greu. Iar în stânga, în dreapta, în câmp sunt tot felul de deşeuri, de la anvelope, deşeuri din construcţie, cabluri, plastice, carcase de maşină.

"De multe ori maşinile se întâmplă să nu fie nici măcar radiate. Sunt cumpărate pentru piese de schimb, iar ceea ce nu se poate vinde, partea de cauciuc, interior, scaunele sunt incendiate", a declarat Octavian Berceanu. În mormanele de plastic ars şi fiare sunt şi deşeuri medicale.

După controalele de la Sinteşti, arderile ilegale s-au mutat la Conţeşti. Şi nu doar aici. "S-au mutat de fapt în alte locaţii din proximitatea Bucureştiului, în Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa sau Argeş. Există acei capi ai acestei structuri care îsi fac afacerile în mod curent în Ilfov şi au mutat afacerile şi deşeurile foarte profitabile pentru ei în satele de lângă Bucureşti", a mai precizat Octavian Berceanu.

Autorităţile nu numai că nu au soluţii, dar par complet depăşite de situaţie. Echipa Observator a mers pe teren însoţită de fostul şef al gărzii de mediu. Octavian Berceanu i-a prezentat ministrului Mediului, într-o conferinţă online, ce se întâmplă la doi paşi de Bucureşti. Reacţia ministrului?

Pe acelaşi subiect
  • Tanczos Barna: Aţi sesizat Garda de Mediu?
  • Octavian Berceanu: Garda de Mediu trebuia să fie aici pentru că de asta este plătită. Fumul ăsta se vede de la foarte mulţi kilometri şi trebuie să avem o strategie coerentă

Am sunat noi la Garda de Mediu.

  • Reporter: Unde este echipa pentru că eu sunt în câmp
  • Petre Niţu, comisar şef Garda de Mediu Dâmboviţa: Probabil au plecat. Dacă vreţi eu pot să îi trimit în teren să îi vedeţi, dacă asta e important, să îi vedeţi.

De la celălalt capăt al firului, comisarul şef al Gărzii de Mediu din Dâmboviţa nu pare interesat. E ironic, apoi închide telefonul.

  • Reporter: Câte tone de deşeuri sunt aruncate aici în câmp, domnule comisar?
  • Petre Niţu, comisar şef: Cântăriţi-le dumneavoastră.
  • Reporter: Multumesc, o să apelez la o firmă specializată. Ştiti pe ce suprafaţă sunt întinse aceste deşeuri în câmp?
  • Petre Niţu, comisar şef: Păi, nu sunteţi acolo la faţa locului?
  • Reporter: Pe ce suprafaţă sunt întinse aceste deşeuri aici în câmp?
  • Petre Niţu, comisar şef: ...(telefon închis)

Primarul din Conţeşti recunoaşte că nu se poate descurca singur. "Dacă nu avem un sprijin de la Bucureşti, de la Poliţie, de la Garda de mediu, putem noi să facem ceva? Eu strâng gunoiul. Unde le duc, cine le plăteşte?", a declarat edilul. Fără o strategie clară, fără procurori specializaţi, fără o gardă de mediu puternică, fără legi clare, toţi plătim un preţ prea mare. Respirăm aer otrăvit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Noul epicentru al arderilor ilegale de deşeuri. Autorităţile ignoră situaţia şi răspund ironic când sunt sesizate: "Cântăriţi dumneavoastră tonele de gunoi"