Video Reportaj din Giurgiuleşti după ce rușii au amenințat că bombardează podul spre Galați. Reacțiile localnicilor după ultimele declarații
Primăriţa din Giurgiuleşti pregăteşte deja un buncăr, după ameninţările ruşilor că vor arunca în aer podul care leagă România de Republica Moldova. Numele localităţii a fost ieri pe buzele unora dintre cei mai importanţi oameni din lume, aşa că localnicii au început şi ei să ia primejdia în serios. O echipă Observator a filmat în localitatea considerată punct strategic.
În Giurgiuleşti, Republica Moldova, ţinta ameninţărilor ruşilor, viaţa merge mai departe pentru cei trei mii de locuitori. Pe podul vrajbei, care ar putea fi aruncat în aer de ruşi, se circulă ca de obicei.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: "Linia ameninţării ruse este una foarte foarte fină. de ce spun acest lucru? Pentru că locul unde ne aflăm este graniţa dintre românia şi republica moldova. practic, graniţa dintre un stat membru NATO şi un stat care nu este în alianţă. o rachetă care ar putea lovi acest pod, practic, ar pune în pericol infrastuctura NATO."
Podul rutier Galați – Giurgiulești este un punct strategic important şi un nod economic. A fost construit în 1949 și are o lungime de 125 metri. Valoarea lucrărilor a fost de milioane de lei, iar banii au venit în totalitate din România. Localitatea este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime şi punct de frontieră cu Ucraina.
Reporter: "De ce spuneți că nu vă e teamă?"
- "Ruşii ne testează. Acum vedem cât de important este că suntem în NATO". Reacţia lui Ciolacu după ameninţarea...
- General în rezervă, despre ce s-ar întâmpla dacă ruşii atacă podul Giurgiuleşti: "Lucrurile s-ar complica"
- Reacţie sfidătoare a Ambasadei Rusiei după ce ruşii au ameninţat că vor bombarda podul Giurgiulești
Localnic: "Cum să spun eu, nici așa şi nici așa. Doar cu gândul."
Primarul din Giurgiulesti: "Într-o parte ne liniștește că podul leagă Moldova de Uniunea Europeană, de țările NATO și asta un pic ne-ar liniști ca planuri, doar ca să ne apărăm, să ne asigurăm măsuri concrete de apărare."
Cum s-au pregătit autoritățile?
Tatiana Gălăţeanu conduce Primăria de 12 ani. E născută şi crescută în Giurgiuleşti şi ştie că paza bună trece primejdia rea.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: "Ceea ce vedeţi aici este una doar una dintre măsurile de precautie pregătite de catre autoritățile din Giurgiulești, un subsol care depasește cumva peste 300-400 de metri-pătrați. Aici, spun autoritățile locale, va fi amenajat un spațiu în cazul în care localitatea va fi lovitî pentru ca oamenii să se poată adăposti în această zonă."
Localnic: "Noi fiind poarta Europei, partea de sud a Republicii Moldova, vă daţi seama că o să ne afecteze. E important să nu treacă nimic, nici armament. E strategic."
România a reacţionat prompt la ameninţările ruşilor că vor bombarda podul Galaţi-Giurgiuleşti. Semnalele au fost de liniştire a populaţiei: ţara este sub umbrela Alianţei Nord Atlantice.
Marcel Ciolacu, premierul României: "O amenințare care cred că e doar de testare și era obligatoriu ca statul român să aibă o reacție. Acum vedem cât de importantă este apartenența noastră la NATO."
Declaraţile despre posibila detonare a podului de la Giurgiuleşti au venit după ce Ucraina a aruncat în aer podul Ciongar care leagă Crimeea de regiunea Herson.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰