Antena Meniu Search
x

Video General în rezervă, despre ce s-ar întâmpla dacă ruşii atacă podul Giurgiuleşti: "Lucrurile s-ar complica"

Podul de la graniţa României cu Republica Moldova, ţinta ameninţărilor ruseşti. Un lider al regiunii Herson susţine că ruşii vor bombarda Podul Galaţi-Giurgiuleşti, drept răzbunare pentru un atac al ucrainenilor. Reacţiile s-au ţinut lanţ. Ambasada Rusiei la Bucureşti a comentat declaraţia într-un răspuns pentru Observator. Iar Ministerul de Externe Român şi premierul au transmis că lovirea infrastructurii civile e crimă de război.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 22.06.2023, 19:17

Vezi și

Vladimir Saldo, guvernatorul pus de ruși în regiunea Herson: Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiuleşti, Moldova - ce a făcut parte din Ucraina, pe Dunăre, dar a fost cedat de regimul Luşcenko la un moment dat - toate aceste coordonate sunt cunoscute şi, în curând, va fi un răspuns foarte serios!

"Lucrurile s-ar complica"

Ameninţările vizează direct Republica Moldova şi au fost făcute de autoproclamatul guvernator din Herson, în timp ce inspecta pagubele de la podul care leagă Crimeea de regiunea Herson. Liderul pus de ruşi în Herson face referire la zona Giurgiuleşti, care a făcut obiectul unui schimb de teritoriu între Republica Moldova şi Ucraina, în 1999. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Podul rutier vizat are o lungime de 125 de metri şi leagă Republica Moldova de România. Ca orice pod de frontieră, jumătate aparţine României, jumătate Republicii Moldova. Chiar în partea de sud a localităţii Giurgiuleşti este frontiera cu Ucraina. Distrugerea acestui punct strategic de infrastructură ar însemna o ameninţare directă pentru România, ţară membră a NATO. 

Pe acelaşi subiect

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Dacă s-ar ajunge la lovirea podului, nu excludem, pentru că nu e teritoru NATO, dar, totuşi, lucrurile s-ar complica. Ar fi o ameninţare la adresa Moldovei. Nu ar fi o lovitură adresată României. Ce justificări ar avea? Eventuale transporturi. 

Într-un răspuns pentru Observator, Ambasada Rusă în Bucureşti pare să susţină afirmaţiile şi face trimitere la declaraţii recente ale ministrului rus al Apărării. "Ținând cont că în declarația la care se face referire inițial este vorba despre Podul Ciongar, în acest context vă aducem la cunoștință declarația Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu".

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: Conducătorii forţelor ucrainene planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu (n.r., sisteme americane de tip) HIMARS şi (n.r., rachete britanice de tip) Storm Shadows. Folosirea acestor rachete în afara zonei militare speciale ar însemna o implicare totală a Statelor Unite şi Regatului Unit în conflict şi ar antrena lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziei în Ucraina.  

Podul Ciongar, de la care a pornit şirul ameninţărilor, a fost distrus în această dimineaţă cu arme occidentale: rachete Storm Shadow, care au fost livrate recent Ucrainei de către Marea Britanie. După declaraţiile belicoase, diplomaţia de la Chişinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei să dea explicaţii. 

Reacţii prompte au venit şi de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe din România, care condamnă cu fermitate declaraţiile liderului rus. O reacţie a avut pe Twitter şi premierul României, care a ţinut să sublinieze că lovirea infrastructurii civile este crimă de război.

Podul rutier Galați – Giurgiulești, care face legătura între România și Moldova, a fost reabilitat acum doi ani. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de lei, sumă asigurată în totalitate de Guvernul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » General în rezervă, despre ce s-ar întâmpla dacă ruşii atacă podul Giurgiuleşti: "Lucrurile s-ar complica"