Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din Harkov. Cum arată viața sub amenințarea bombelor rusești: "Se va termina în curând şi vor plăti!"

În câteva zile se împlineşte un an de la începutul invaziei Ruse în Ucraina. Dincolo de implicaţiile politice şi evenimentele diplomatice, rămâne realitatea brută a unui conflict dur. Două rachete au lovit centrul Harkovului la doar câteva ore după ce echipa noastră a filmat acolo. Trei oameni au murit. Vă arătăm viaţa sub ameninţarea bombelor într-o nouă serie de reportaje Ucraina, un an de Război

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 20.02.2023, 21:04

Vezi și

O păpuşă încremenită în geam, fotografii împrăştiate pe jos, un ibric încă pe aragaz. Sunt singurele semne că aici, într-un cartier din Nordul oraşului Harkov, au trăit oameni ca noi... cu vieţile, rutina şi bucuriile lor. Până într-o zi, când cineva a decis să îndrepte rachete spre casele lor. 

Sonia Simonov: Erau oameni în case când s-a tras?

Localnic: Era o bunică mai în vârstă care a murit şi au găsit-o peste o lună. 

Era 26 februarie 2022. A treia zi de război. Milioane de civili s-au trezit printre explozii, într-un coşmar care nu s-a încheiat nici azi, după un an de la începutul invaziei.

Pe acelaşi subiect

Mătușa lui Dima: Într-o secundă s-a întâmplat tot. Nici n-a apucat să audă nimic, să vadă nimic. 

Aşa trăiesc, de atunci, cei mai mulţi supravieţuitori din Harkov. Printre ruine, în frig şi întuneric. Au pierdut tot - dar nu şi umanitatea. Casa în care a trăit până anul trecut a fost bombardată. Stăpânii au murit în atac. În fiecare dimineaţă, el continuă să îi caute. Doar că... "acasă" nu mai există pentru mulţi. 

Aici locuia Dima cu familia lui. Au scăpat cu viaţă din întâmplare. 

- Unde erai când au lovit rachetele?

- La mama mea, în casa de lângă. Au murit doi oameni.

Adevărata față a războiului din Ucraina. În Harkov aproape că nu mai există clădire cu geamurile intacte

Atât de puternic a fost suflul exploziilor. Încă din primele săptămâni de război, Ucraina a intrat în criză de sticlă şi în ferestre au apărut bucăţi de placaj prin care nu se vede nimic... E o imagine dezolantă. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Aici au fost şi victime. Maşini militare au fost, iar aici... rachetă. Suntem în mijlocul oraşului, ăsta e mijlocul oraşului Harkov. 

În faţa unei clădiri bombardate, un copil priveşte în gol. Cândva, aici se jucau şi învăţau zeci de elevi. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Singurul indiciu pe care l-ai putea avea că aici a fost o şcoală este terenul de fotbal. E singurul care a rămas întreg. 

E acelaşi teren unde, la câteva săptămâni după atac, câţiva elevi dansau vals printre ruine. Au trecut opt luni de atunci şi în Harkov încă se mai trage.

La aproape un an de la începutul războiului, rușii încă bombardează orașul Harkov

La doar 10 ore de când am plecat din Harkov, ruşii au atacat din nou centrul oraşului. Două rachete au distrus un bloc de locuinţe şi o universitate. Nu e prima oară când centre universitare sau culturale devin ţinte. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Este Universitatea Tehnică din Harkov, e aproape de centru clădirea. Avea o bibliotecă faimoasă, ne spun localnicii. Mi se pare incredibil că, cel mai probabil în lipsa geamurilor, au pus cărţi la ferestre la parter. 

Aproape un milion şi jumătate de oameni trăiau în Harkov înainte de începutul războiului. Aflat la 40 de kilometri de graniţa rusă, era un loc cunoscut pentru artă, în special poezie. În ultimul an, aproape jumătate din populaţie a părăsit oraşul. Restul - îşi caută încă, printre ruine, drumul spre vechea lor viaţă: "Asta se va termina în curând şi vor plăti!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj Observator din Harkov. Cum arată viața sub amenințarea bombelor rusești: "Se va termina în curând şi vor plăti!"