Antena Meniu Search
x

Video Rețete de dulciuri pentru Crăciun și Revelion și secretul pentru ca prăjitura Doboș să iasă delicioasă

Invitată la Podcasturile Observator cu Mădălina Iacob, Florența Mihăilă, mamă și cofetar, a vorbit despre preparatele dulci preferate de sărbători de cei mici, despre modul în care se poate găti sănătos acasă, dar și despre cum trebuie învățați copiii să consume zahăr în cantități ponderate.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 22.12.2022, 10:38

Vezi și

În luna decembrie, toată lumea, dar în special copiii, consumă cantități de zahăr mai mari decât în zilele obișnuite, deoarece de sărbători, mesele românilor sunt pline de prăjituri care mai de care mai dulci. Florența Mihăilă este de părere că cei mici trebuie învățați cu dulciurile de casă și nu trebuie să li se interzică consumul de zahăr, ci doar ponderat. Este important ca aceștia să fie obișnuiți cu astfel de alimente, tocmai pentru a ști, în viitor, să le consume cu limită și să nu facă abuz de ele. 

Florența Mihăilă, cofetar: În opinia mea de mamă, eu nu mi-am crescut copilul să-i interzic ceva. Știu că sunt multe persoane care interzic copiilor să mănânce zahăr, să nu mănânce făină cu gluten. Eu consider că este o greșeală să-i interzici zahărul total. Toți am mâncat zahăr. Zahăr pe pâine mâncam, că nu existau dulciuri, sau decât dulciuri făcute de casă. Eu i-am dat sincer, i-am dat și sare de mică. Nu i-am interzis. Fiecare părinte își crește copilul așa cum crede că-i mai bine pentru el.

De la ce vârstă le arătăm copiilor bucătăria

Mădălina Iacob: De unde pasiunea ta pentru prăjituri și pentru gătit în general?

Pe acelaşi subiect

Florența Mihăilă, cofetar: Pasiunea mea pentru prăjituri a fost de la 7 ani. Am început cu lucruri ușoare, un chec cu vișine, o rețetă foate simplă pe care poate s-o pregătească orice copil acasă.

De asemenea, Florența a subliniat faptul că este foarte important ca micuții să fie obișnuiți și familiarizați cu bucătăria de la o vârstă fragedă, tocmai pentru a ști să se descurce în viitor și să fie independenți din acest punct de vedere.

Florența Mihăilă, cofetar: Eu cred că este bine să-i învățăm de mici, pentru că așa îi vom ajuta, chiar dacă poate nu vor avea nevoie de acest lucru, dar vor ști să se descurce în viață. Să-și facă ceva de mâncare, să-și facă ceva dulce. Eu spun că nu este o greșeală și este un atuu acest lucru. Să-i luăm și să-i învățăm, chiar dacă le dăm mici lucruri de făcut.

Cea mai simplă rețetă de prăjituri

Mădălina Iacob: Care e cea mai simplă rețetă pentru un părinte cu al lui copil? Cu ce ar putea începe?

Florența Mihăilă, cofetar: Cu un chec, cu o rețetă de biscuiți foarte simplu de făcut, lucruri simple, fără multe ingrediente. Foarte multe lucruri simple, turtă dulce.

Despre gătit: Secretul unui ”Doboș” gustos și al unei rețete reușite

Florența a dezvăluit secretul unui ”Doboș” foarte gustos, dar și ce trebuie să faci atunci când vrei să prepari o prăjitură. Aceasta spune că este important ca pașii rețetei să fie urmați cu strictețe, dar și mai important este să se folosească produse de calitate cât mai înaltă, naturale. 

Florența Mihăilă, cofetar: Facem foile foarte subțiri, o cremă de ciocolată foate bine fiartă și frecată cu unt. Orice om poate face ce fac eu. Consider că dacă urmărești o rețetă cu strictețe și pui unt de calitate, ouă de calitate, lapte de calitate și telespectatorilor le poate ieși rețeta aproape ca a mea. Pentru că nu pun absolut nimic, pun lucuri naturale pe care le putem pune acasă.

Mădălina Iacob: Copiilor le place să mănânce dulce, cum gestionăm relația cu dulcele?

Este foarte greu să faci un copil să înțeleagă de ce zaharurile trebuie consumate în cantități cât mai mici și nu în exces. O soluție, însă, spune Florența, ar fi ca micuțul să fie obișnuit cu dulciuri de casă și nu cu cele din comerț, care conțin, pe lângă zahăr, multe alte substanțe dăunătoare pe termen lung.

Florența Mihăilă, cofetar: Este greu de gestionat pentru un copil, mai ales în luna decembrie când sunt atâtea sărbători și toată lumea aduce ceva dulce. Eu spun că putem gestiona făcându-le ceva acasă, neexagerând cu lucruri cumpărate din comerț, dulciuri, pentru că e mult mai sănătos ceva făcut în casă. Eu cred că trebuie să punem o limită, pentru că un copil poate exagera foarte mult.

Bucate dulci de sărbători, dar și de post

Florența Mihăilă, cofetar: De Revelion nu lipsește tortul, un tort din ciocolată. Eu aș recomanda un desert mai light. La post am mai multe variante, dar preferatele mele la post sunt plăcintele cu mere, cu dovleac, cu vișine. Poți să faci o foaie foate simplu din apă, făină, o lingură de oțeț și ulei și atunci ai o foaie foarte bună, sănătoasă, nu cumpărată din magazin, umplutura, dovleac ras, măr ras sau vișine congelate pot fi, pui zahăr, scorțișoară și îți iei o plăcintă extraordinară. Sau negresă de post.

Mădălina Iacob: Cu ce înlocuim zahărul sau untul?

Florența Mihăilă, cofetar: Putem înlocui cu unt de cocos untul și este foarte bun, sau cu lapte de cocos. Iar zahărul îl putem înlocui cu zahăr de ștevie, mulți îl înlocuiesc. Mie una nu-mi place, nu sunt fan. Există și prăjituri fără zahăr, dar făcute, la fel, cu zahăr de ștevie. Când e prăjitură trebuie să conțină zahăr, asta este. Moșului putem să-i pregătim și turtă dulce și biscuiți, putem să-i pregătim și cozonac.

Rețetă pentru turta dulce

Florența Mihăilă, cofetar: Turta dulce eu o fac cu miere, scorțișoară, nucșoară, cu miere, nu pun zahăr. Punem toate ingredientele pe foc, mierea se încăljește cu nucșoară, scorțișoară, făină, ouă, se amestecă toate și facem niște biluțe pe care le lăsăm pe hârtia cerată, punem un pic de praf de copt și bicarbonat, le lăsăm 15 minute pe tavă să crească un pic, apoi le băgăm la copt și le formăm o glazură.

Despre rețetele reușite

Florența Mihăilă spune că de-a lungul celor 12 ani de carieră în domeniul gătitlului, a modificat foarte multe rețete, tocmai pentru că are impresia că multe sunt greșite, iar gusturile diferă de la cofetar la cofetar. Unul din motivele pentru care oamenii aleg să se întoarcă la serviciile ei este faptul că, spune ea, folosește produse de calitate și încearcă mereu să îmbunătățească gustul. Cel mai important pentru un client este să știe că va găsi aceeași calitate a produselor acum, peste o lună sau peste un an. 

Florența Mihăilă, cofetar: Am modificat foarte mult rețetele. De 12 ani de când fac prăjituri de casă, le-am modificat foarte mult. Oricine poate găsi o rețetă pe internet. Mi se pare că unele rețete sunt greșite. Eu am modificat și cantitatea de cremă și mereu iau și gust și dacă am găsit un ingredient mai bun, am schimat cu ingredientul mai bun, niciodată cu unul mai prost. Aș fi putut să scad calitatea, dar nu mi-a plăcut niciodată să mă duc intr-un loc, să cumpăr ceva, să știu că e bun și să mă duc după un an să găsesc produsul acela mai slab, mai scump, mai prost.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Rețete de dulciuri pentru Crăciun și Revelion și secretul pentru ca prăjitura Doboș să iasă delicioasă