Antena Meniu Search
x

Video ROBOR: Rate-record pentru creditele în lei. Cei care anul trecut plăteau 1800 de lei vor ajunge să achite acum 2800 de lei

Românii plătesc rate-record pentru creditele în lei. Robor la trei luni, cel care contribuie la dobânzile lunare, este la un pas de pragul psihologic de 6%. Nu este cea mai proastă veste, însă. Economiştii spun să ne pregătim pentru o creştere cu încă două procente până la final de an. O valoare aproape dublă faţă de acum va avea şi celălalt indice de referinţă, IRCC. Sunt creşteri ameţitoare de dobânzi care i-au adus, deja, pe mulţi, în imposibilitatea de a mai plăti rate. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 30.05.2022, 21:04

Vezi și

De aproape un an, românii cu credite în lei trăiesc un vis urât. Creşterea dobânzilor a dus la rate mai mari de la o lună la alta. Robor la trei luni se apropie în viteză de 6%.

Iar creditele sunt cu atât mai greu de susţinut cu cât totul s-a scumpit.

Salariile n-au crescut, deci puterea de cumpărare este scăzută, copiii suferă, pensionarii suferă, mai spune femeia .

Andreea Nica, CFA Romania: Ce înseamnă un Robor dublat faţă de acum cinci luni şi de patru ori mai mare faţă de anul trecut? Înseamnă un cost de finanţare mai ridicat.

Pe acelaşi subiect

Camelia Grădinariu, broker de credite: Solicitările în ceea ce priveşte creditul ipotecar au scăzut dramatic.

Cine a luat un împrumut de 350 de mii de lei, pe 30 de ani de la bancă, plătea anul trecut, la o rată de 1.815 lei. Anul acesta, la un Robor de 6%, rata ajunge la 2.866 de lei. O diferenţă de o mie de lei care, până la final de an, s-ar putea mări. În paralel, cine se raportează la IRCC plăteşte o rată cu 126 de lei mai mare faţă de anul trecut. 

Robor la trei luni ar putea ajunge până la 8 la sută

Specialiştii preconizează că Robor la trei luni va continua să crească până în jurul valorii de 8 la sută pe care o va atinge undeva în luna decembrie. După care, în funcţie de evoluţia inflaţiei, ar putea să scadă odată cu reducerea dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României. În paralel, IRCC s-ar putea stabiliza în jurul valorii de 4%.

Andreea Nica, CFA Romania: Acest IRCC este o medie aritmetică a ratelor pe trei luni, a ratelor Robor. A fost în permanenţă la un nivel mai mic. Cei care au IRCC în contractele de credit suferă cu întârziere.

Camelia Grădinariu, broker de credite: N-o să ajungă niciodată la valoarea Roborului, astfel încât analiştii îi consiliază să treacă la IRCC. Undeva la 200-300 de lei ar trebui să scadă rata.

Amânarea ratelor ar putea fi o soluţie

Analiştii ne sfătuiesc să amânăm orice fel de împrumut.

<Andreea Nica, CFA Romania: Pentru cei care şi-au făcut calculele, cel puţin încă un an doi mai pot sta liniştiţi pentru că, din semnalele pe care le avem, inflaţia va rămâne cu noi. Este indicat să aibă rezerve trei luni, şase luni de cheltuieli lunare.

La fel ca în pandemie, statul se pregăteşte să dea undă verde amânării ratelor pentru cei care chiar sunt depăşiţi de cheltuieli.

Camelia Grădinariu, broker de credite: Este o soluţie şi nu este, în acelaşi timp, pentru că funcţionează cumva ca şi o penalizare. Se îngheaţă principalul şi plăteşti doar dobândă, iar în momentul în care revii să achiţi ratele integral, vei avea o valoare mult mai mare.

Aproape jumătate de milion de români au creditele legate de indicele Robor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » ROBOR: Rate-record pentru creditele în lei. Cei care anul trecut plăteau 1800 de lei vor ajunge să achite acum 2800 de lei