Antena Meniu Search
x

Video "Sabia cu două tăişuri" din centrul conflictului Rusia - Ucraina. Jurnalist din Cernăuţi: Noi pretexte conturează scenariul unei invazii

După săptămâni întregi în care lumea a urmărit evoluţia tensiunilor din Europa de Est, posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina devine un scenariu tot mai posibil. Asta crede şi Marin Gherman, jurnalist din Cernăuţi, care a acordat un interviu exclusiv pentru Observator cu privire la efectul de domino al acţiunilor lui Vladimir Putin şi al sancţiunilor împotriva Rusiei. Una din principalele teme abordate este problema gazoductul Nord Stream 2, a cărui suspendare ar putea fi "o sabie cu două tăişuri", cu efecte majore asupra statelor UE.

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 23.02.2022, 20:02

Vezi și

Marin Gherman, jurnalist din Cernăuţi, vorbeşte în exclusivitate pentru Observator despre modul în care acţiunile Rusiei, dar şi sancţiunile impuse administraţiei de la Kremlin afectează securitatea şi viaţa oamenilor din spaţiul european. În opinia lui, una dintre cele mai importante probleme din centrul tensiunilor internaţionale cu privire la o posibilă invazie a Ucrainei e reprezentată de gazoductul Nord Stream 2, a cărui suspendare ar putea fi "o sabie cu două tăişuri"

Interviu cu Marin Gherman, jurnalist din Cernăuţi

"Este, cred, o mică înfrângere a lui Vladimir Putin, recunoaşterea acestor două republici autoproclamate. Kremlinul putea să recunoască aceste două republici acum opt ani de zile. Opt ani de zile, Rusia a încercat în fel şi chip să realizeze proiectul de încadrare, includere a acestor două teritorii ca părţi ale Federaţiei Ucrainiene", susţine Marin Gherman. Jurnalistul din Cernăuţi consideră că "opt ani de zile au fost suficienţi să înţeleagă că nu este posibil în cel mai scurt timp. Acest proces şi proiect de federalizare a Ucrainei a suferit un mare eşec, inclusiv în urma susţinerii Occidentului, de aceea s-a recurs la pasul următor - este vorba de recunoaşterea acestor două republici autoproclamate".

Victorie sau înfrângere pentru Vladimir Putin?

Pe acelaşi subiect

Marin Gherman este de părere că liderul de la Kremlin avea nevoie de un nou succes, din punctul de vedere al Rusiei, prin care să-şi consolideze imaginea. "Putin trebuia să iasă cumva cu o mică victorie, cât de micuţă, în faţa opiniei publice interne, în contextul în care Occidentul a informat intensiv prin organele de presă şi prin instituţiile diplomatice comunitatea internaţională despre o posibilă escaladare a conflictului din estul ţării, dar şi despre un război la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei", comentează el. "Putin trebuia să facă o mutare cât de mică, geopolitică, pentru a demonstra societăţii interne, electoratului, intelectualităţii că a făcut ceva. Şi a luat această decizie de a demonstra că a venit în ajutorul rusofonilor din estul ţării, i-a salvat de genocid în ghilimele, a evitat un masacru al Ucrainei, Occidentului şi instructorilor NATO, cum se spune în presa pro-Kremlin împotriva acestor populaţii. Cu alte cuvinte, a salvat cetăţenii ruşi şi vorbitorii de limba rusă şi este o mică victorie prezentată opiniei publice interne"

Decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk ar putea fi, în opinia jurnalistului din ţara vecină, un prim pas al invaziei Ucrainei. "De aici începe cea mai tristă istorie - pentru că Kievului îi este solicitat să îşi elibereze propriul teritoriu - cum că acolo sunt două state separate care şi-au declarat independenţa. Este un prim pas al invaziei. Din păcate, Rusia a reuşit să ne convingă să preluăm în ultimii opt ani o serie de noţiuni aşa cum doreşte ea să le analizăm. Ne-a convins în ultimii opt ani de zile Kremlinul că nici vorbă de prezenţă militară rusă în Donbas."

Posibilitatea unei confruntări militare la graniţa Ucrainei

Marin Gherman nu exclude posibilitatea ca scenariul sumbru al unei confruntări militare în estul Ucrainei să devină realitate: "Nu exclud că va urma o mică escaladare în estul ţării, unde pe linia întâi a frontului vor fi împinşi reprezentanţii miliţiilor autoproclamate din Doneţk şi Lugansk, urmând apoi solicitarea din partea Rusiei a unui sprijin ale statelor membre ale organizaţiei tratatului de apărare colectivă". 

Suspendarea Nord Stream 2, o mare lovitură pentru Rusia

În ceea ce priveşte sancţiunile impuse de comunitatea internaţională, jurnalistul din Cernăuţi crede că adevăratul punct dureros pentru Moscova este suspendarea gazoductului Nord Stream 2. "Este cea mai mare lovitură în momentul de faţă această suspendare a gazoductului Nord Stream 2. Celelalte sancţiuni pe care le-am observat până acum, inclusiv din partea Statelor Unite ale Americii, sunt mai mult simbolice, pentru că vorbim de investiţii în Donbas şi Lugansk".

"Sancţiunile drastice ar fi, din punctul meu de vedere, care ar putea schimba ecuaţia de forţe, blocarea conturilor multor oligarhi apropiaţi de Putin, conturilor din bănci europene sau din altă parte. Deci, cu cât vor fi puse presiuni pe olgarhi, pe familiile lor, pe tot ceea ce înseamnă anturajul, factorii de decizie din aproprierea lui Putin, cu atât mai mult Kremlinul ar putea avea o rezistenţă în plan intern pentru luarea unor decizii necugetate", continuă Marin Gherman. "Susţinerea şi poziţia Uniunii Europene şi NATO este una destul de mare, dar, deocamdată, o observăm la nivel diplomatic, al declaraţiilor, al poziţionărilor. Rusia trebuie să observe şi să vadă că acest cost al unor acţiuni necugetate trebuie să fie mare. Dacă, însă, costul va fi mic, logica este simplă, putem continua şi putem să desfăşurăm, în continuare, acţiuni de destabilizare."

Blocarea Nord Stream 2, "o sabie cu două tăişuri"

Jurnalistul a vorbit şi despre ce înseamnă suspendarea Nord Stream 2 pentru Rusia şi europeni. "Referitor la gaz, cred că Kremlinul s-a pregătit din timp pentru un astfel de scenariu, a calculat. A luat în calcul şi posibilele proiecte de suspendare a proiectului Nord Stream 2. Este un joc şi o sabie cu două tăişuri în acest context. Blocarea Nord Stream 2 va fi prezentată de Rusia ca o lovitură împotriva europenilor şi va folosi Rusia în continuare organele sale de informare în masă, inclusiv în limba engleză pe care le are şi care sunt funcţionale în mai multe state membre ale Uniunii Europene cu acces liber", prevede el.

Marin Gherman crede că Uniunea Europeană se poate aştepta şi la o formă de şantaj din partea Moscovei: "Rusia mizează foarte mult în aceste conjuncturi economice temporare. S-a scumpit petrolul, se aşteaptă scumpiri la gaz, la energie şi va şantaja cred că în viitoarele luni foarte mult Uniunea Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene să revină la normalitate, adică la contracte, la deblocarea proiectului Nord Stream 2."

Invazia Ucrainei devine un scenariu tot mai plauzibil

"Din punctul meu de vedere, suntem mai aproape de o invazie în momentul de faţă decât acum câteva zile, pentru că există pretexte absolut noi pentru această acţiune", susţine Marin Gherman. "În momentul de faţă, observăm că linia de demarcaţie s-a transformat într-un front ruso-ucrainean, unde există pretenţii clare din partea republicilor autoproclamate finanţate direct de Moscova faţă de teritoriul Ucrainei şi este o cerere ca Kievul să se retragă", conchide jurnalistul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » "Sabia cu două tăişuri" din centrul conflictului Rusia - Ucraina. Jurnalist din Cernăuţi: Noi pretexte conturează scenariul unei invazii