Antena Meniu Search
x

Va declanșa Putin cel mai mare război din Europa de după 1945? "Semnele nu sunt bune"

La 36 de ore după ce Vladimir Putin le-a ordonat ”trupelor de menținere a păcii” să intre în cele două zone separatiste pro-ruse din Ucraina, Donețk și Lugansk, încă nu există dovezi clare că acestea au sosit, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 14:23

Va declanșa Putin cel mai mare război din Europa de după 1945? BBC: Semnele nu sunt bune
Va declanșa Putin cel mai mare război din Europa de după 1945? BBC: Semnele nu sunt bune - Profimedia

”Forțele ruse au tot intrat și ieșit din cele două zone ucrainene pe durata celor opt ani de război, dar nu sunt dovezi clare cu privire la vreo schimbare pe teren de luni seară până în prezent. Înmulțirea bruscă a bombardamentelor cu obuze de-a lungul „liniei de contact” care desparte teritoriul controlat de separatiști de teritoriul controlat de guvernul ucrainean continuă, dar în rest nimic nu s-a schimbat. Dar a început un război nou, mai mare?

Semnele nu sunt bune. Căile diplomatice par să se închidă. Retorica Moscovei este ostilă. Imaginile din satelit arată că forțele ruse se strecoară și mai aproape de granițele Ucrainei. Guvernul de la Kiev mobiliează rezerviști. A luat Putin decizia de a declanșa ceea ce ar putea ajunge cel mai mare război din Europa de după 1945? Nimeni nu stie” a transmis Paul Adams, corespondentul BBC la Kiev. 

Ucraina a început să mobilizeze rezerviștii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, în urma unui decret al președintelui Volodimir Zelenski. Perioada maximă de serviciu ar fi de un an, iar recruții cu aptitudini, precum mecanicii, vor fi detașați în unități speciale. Cei care ignoră apelul riscă să fie urmăriți penal. Experții estimează că Ucraina ar putea avea 900.000 de rezerviști.

Tot azi, Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a cerut instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării. În plus, Ucraina i-a îndemnat pe cetățenii care locuiesc în Rusia să părăsească imediat țara. În jur de trei milioane de ucraineni trăiesc în Rusia și mulți au familii în ambele țări. Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a votat azi, în primă lectură, proiectul de lege prin care civilii vor avea dreptul la autoapărare şi să poarte arme de foc.

Pe acelaşi subiect

Mutarea agresivă a Moscovei a adus un nou val de sancţiuni 

Nu este clar dacă noi trupe rusești au fost încă trimise în cele două regiuni, conduse de separatiști susținuți de Moscova. Casa Albă a transmis marți seară că președintele Joe Biden nu va mai paricipa la un summit cu Vladimir Putin, așa cum s-a sugerat în weekend. La fel, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anulat o întâlnire de joi cu omologul său rus, spunând că nu mai are sens, deoarece SUA consideră că a început o invazie rusă în Ucraina. Premierul australian Scott Morrison a avertizat miercuri că o invazia la scară largă a Ucrainei ar putea să aibă loc în următoarele 24 de ore.

Mai multe țări - inclusiv Canada și Japonia - au impus şi ele sancțiuni economice la adresa Rusiei după UE și SUA. Sancțiunile occidentale îi vor afecta și pe americanii de rând, a avertizat ambasadorul Rusiei în SUA. Parlamentul Rusiei l-a autorizat marți pe Putin să trimită soldați în afara granițelor, dar nu este clar încă dacă au fost deja trimise trupe în Donbas. Întrebat marţi când vor fi mobilizaţi soldaţii ruşi în Doneţk şi Lugansk, Vladimir Putin a spus vag  că aceştia nu vor intra neapărat „chiar acum”, dar a avertizat că Moscova „își va îndeplini obligațiile pe care și le-a asumat dacă va fi necesar”. „Este imposibil să prezici anumite acțiuni, depinde de situație”, a mai spus Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Va declanșa Putin cel mai mare război din Europa de după 1945? "Semnele nu sunt bune"