Antena Meniu Search
x

Video Ţara în care tot mai mulţi elevi români pleacă să studieze. Salariul minim e de 1.700 de euro pe lună, iar taxa de şcolarizare de 3.000 de euro pe an

Avem o ţară frumoasă, păcat că e tot mai puţin locuită. Pierdem 200.000 de români anual, adică în fiecare zi în jur de 500 dintre noi emigrează. După valul celor plecaţi la muncă şi al creierelor, ne pleacă şi copiii. Tot mai mulţi tineri merg la studii în străinătate fără vreun gând să se întoarcă. Urmăriţi un nou episod de excepţie din seria Divorţ de România.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 17.11.2022, 19:52

Vezi și

Andrei, elev: Aş vrea să mă stabilesc în afară şi să dezvolt viitorul în afară.

Reporter: Deci tu vrei să pleci şi să nu te mai întorci. 

Andrei, elev: Da. Aş vrea să mă stabilesc acolo.

E discursul care nu mai miră niciun profesor sau director de liceu astăzi, când adolescenţii vin să ceară scrisori de recomandare pentru facultăţile şi liceele din străinătate. Sunt mai mulţi ca niciodată în ultimii ani. 

Pe acelaşi subiect

Andrei e pregătit să plece în Olanda. A depus deja dosarul, iar acum aşteaptă răspunsul de la facultatea mult visată. 

Andrei, elev: De când eram mic găseam ca refugiu lumi create de mine în căpuşorul meu. În România nu sunt facultăţi care să se axeze specific pe game design, au programa destul de învechită şi metodele de predare la fel. 

Emigrarea în masă a devenit deja o tradiţie în unul dintre cele mai bune colegii din Bucureşti, I.L. Caragiale.   

Aici, 8 din 10 elevi aleg, la finalul liceului, să se înscrie la facultăţi din alte ţări. 

Cristian George Negruţiu, elev: Foarte mulţi dintre cei cu care sunt în clasă dau în afară. Este o decizie pe care au luat-o dinainte de pandemie. E un fenomen care persistă de câţiva ani, de mai mulţi ani.

De ce pleacă tinerii la studii în străinătate

La Sava, Lazăr şi Vianu, zeci de copii au anunţat deja că merg mai departe spre Europa sau Statele Unite ale Americii. Ce îi face să plece? 

Andreia Bodea, director Colegiul Naţional I.L. CaragialeOferta în străinătate este mai tentantă şi oferta României a scăzut. Absolvenţi din anii mai mari care au rămas aici şi care, în ciuda faptului că sunt muncitori, talentaţi şi absolvenţi serioşi de studii superioare, îşi găsesc greu de lucru, sunt plătiţi prost... E complicat.

Cristian Păun, profesor universitar de economie: Calitatea vieții în România i-a îndemnat pe foarte mulți să plece pentru că acolo au autostrăzi, au tot ce le trebuie. Noi nu le-am rezolvat, noi le-am amânat, pentru generațiile viitoare care din păcate generații viitoare pleacă pe capete, ei sunt ăia care ar putea să schimbe lucrurile... și atunci stăm și așteptăm.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Datele oficiale ne arată că avem peste 35.000 de români plecaţi la studii in străinatate. În realitate sunt mult mai mulţi. Peste 10.000 doar în Marea Britanie, peste 3.000 în Olanda, şi apoi în topul preferinţelor sunt facultăţile din Belgia, Germania şi Franţa. După aceea, Italia şi Spania.

Alex: Este un şoc financiar şi pentru părinţi, doar că la finalul zilei toţi banii pe care îi investeşti îi primesti înapoi prin jobul pe care îl ai după facultate.

Taxele de şcolarizare în Olanda depăşesc 3.000 de euro pe an

Peste 1.700 de euro pe lună este salariul minim în Olanda, în timp ce taxele de şcolarizare rar depăşesc 3.000 de euro pe an. Ţările nordice oferă chiar învăţământ gratuit. În Statele Unite, studiile pot ajunge şi la 100.000 de euro, dar tinerii se bazează acolo, mai mult decât în alte locuri, pe bursele oferite de universităţi, care acoperă peste 50% din costuri. 

Reporter: De ce Statele Unite?

Smaranda, elevă care va studia în SUA: Nu trebuie să vorbesc despre calitatea educaţiei, oamenii cu care mă înconjor acolo, aspiraţiile mele personale. Înca din clasa a VII-a aveam deja înclinaţia spre studiul în afară. 

Unii chiar fac pasul mai devreme. Pleacă încă din liceu. Tot cu gândul la educaţie, mulţi părinţi tineri emigrează în primii ani de viaţă ai copiilor, să le ofere şansa unui viitor mai bun. Iar Vestul îi primeşte cu braţele deschise. Oferta nu se mai limitează la vârfuri: oricine are o medie mai mare de 7,50 la Bacalaureat poate aplica la o universitate de afară. 

Andreia Bodea, director Colegiul Naţional I.L. CaragialeOricât am discuta noi pe tema asta, realitatea este că România pierde nişte valori, specialişti, forţă de muncă, şi de asta ne lovim cu toţii, de la lucruri banale, când căutăm un instalator bun, un zugrav bun, până la lucruri importante, atunci când ne lovim de nişte structuri în care au ajuns nişte oameni care nu aveau ce să caute acolo.

E cercul vicios în care e blocată România: părăsită de tineri, rămâne cu tot mai puţini oameni care să-i construiască viitorul. Şi cu şanse tot mai mici să-i întoarcă din drum pe cei plecaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Ţara în care tot mai mulţi elevi români pleacă să studieze. Salariul minim e de 1.700 de euro pe lună, iar taxa de şcolarizare de 3.000 de euro pe an