Video Valeriu Turcan, despre secretul succesului PSD în alegeri și greșeala care l-a costat pe Flutur CJ Suceava
Au fost alegeri atipice şi rezultatele trebuie interpretate în cheia corectă pentru a vedea în ce fel vor influenţa scrutinurile viitoare. Valeriu Turcan, consultant politic, a descifrat în platoul Observator întreg tabloul şi raportul de forţe nou creat.
"Era de așteptat (n.r. victoria PSD în alegeri) câtă vreme erau două strategii în același pachet electoral. Pe de o parte, frățietate și iubire pe lista de europarlamentare, pe de altă parte cotonogeală când vine vorba de alegeri locale. Au fost județe unde PSD a dus o campanie foarte agresivă împotriva celor de la PNL. Un prim exemplu ar putea să fie Prahova, unde din acest război PNL a pierdut Consiliul Județean și, pe de altă parte, un independent a câștigat reședința de județ, Ploieștiul. Dar sunt multe alte exemple. La Suceava, domnul Flutur când a aprobat alianța cu PSD și această strategie electorală nu se aștepta că la un anumit moment cei de la PSD vor veni cu o critică foarte dură la adresa domniei sale? Tot cred că nu este pentru el, că este pentru altcineva, că ei sunt feriți. Numai că atunci când se pornește tăvălugul politic sunt multe lucruri pe care nu le poți controla. În concluzie, a fost o zi foarte bună pentru PSD, o zi bună pentru PNL, și o zi mai puțin bună pentru USR, care se salvează prin victoria lui Nicușor Dan de la București. În ceea ce privește AUR, este primul test local al acestui partid, n-au scos rezultate proaste, au 2-3 primării în fiecare județ. Acum patru ani, pe vremea asta, AUR nu exista", a explicat consultantul politic Valeriu Turcan.
Comparaţie între alegerile locale din 2020 şi cele din 2024
Câştigători detașați, dar și eşecuri răsunătoare pentru primari sau preşedinţi de consilii care se credeau eterni. Cea mai mare surpriză a venit de la Suceava. După două decenii de dominaţie clară în faţa PSD, liberalii au scăpat din mână şi primăria, şi Consiliul Judeţean. Alegerile de ieri au redesenat şi harta puterii politice în ţară şi i-au făcut învingători pe social-democraţi.
După al treilea mandat, preşedintele Consiliului, Gheorghe Flutur, a fost învins de Gheorghe Şoldan. Social democratul, care are 33 de ani, aproape jumătate din vârsta lui Flutur, a mizat în campania electorală pe readucerea în ţară a tinerilor.
Altă schimbare de macaz a avut loc la Braşov. Liberalul George Scripcaru s-a reîntors la primărie după doar patru ani. L-a învins strâns pe primarul USR Allen Coliban.
Timişoara, în schimb, continuă cu acelaşi primar. USR-istul Dominic Fritz a sărbătorit victoria cu tort şi şampanie - a câştigat detaşat în faţa liberalui Nicolae Robu care dorea să revină la primărie. Dominic Fritz le-a promis timişorenilor că îi scapă de clanurile interlope şi mafia imobiliară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰