Antena Meniu Search
x

11 oameni au murit din cauza insolaţiei, în timpul unei ceremonii în India. Temperaturile au ajuns până la aproape 40 de grade

Unsprezece persoane au murit din cauza insolaţiei în India, în timpul unei ceremonii de premiere la care au participat aproximativ un milion de persoane sub un soare arzător, au anunţat luni autorităţile, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 15:25

11 oameni au murit din cauza insolaţiei, în timpul unei ceremonii în India. Temperaturile au ajuns până la aproape 40 de grade
11 oameni au murit din cauza insolaţiei, în timpul unei ceremonii în India. Temperaturile au ajuns până la aproape 40 de grade - Profimedia Images

Cabinetul ministrului-şef al statului Maharashtra (vest), Eknath Shinde, a raportat un "incident trist şi tulburător" şi a promis despăgubiri pentru rudele victimelor.

Potrivit presei locale, 20 de persoane au fost spitalizate şi 300 s-au îmbolnăvit în urma acestei ceremonii de "premii civile" care a avut loc duminică lângă Mumbai (vest) la temperaturi de aproape 38 de grade Celsius şi într-o atmosferă foarte umedă.

La ceremonie au fost prezenţi şi oficiali ai guvernului indian, între care ministrul de Interne Amit Shah, care a mulţumit spectatorilor pentru că au aşteptat atât de mult sub un soare arzător.

Partidul Bharatiya Janata, partidul de guvernământ al Indiei, a anunţat că la eveniment au participat circa un milion de persoane, a informat ziarul Indian Express.

Partidul Congresului, principala formaţiune de opoziţie, a acuzat guvernul de neglijenţă şi a cerut deschiderea unei anchete penale.

Valurile de căldură au ucis peste 6.500 de oameni în India din 2010. Anul trecut, în ţară au fost înregistrate mai multe recorduri de temperatură.

Din cauza temperaturilor ridicate, autorităţile au decis ca începând de luni şcolile şi instituţiile de învăţământ superior vor fi închise timp de o săptămână în statul Bengalul de Vest (est), a informat presa locală.

Val de caniculă în India. Temperaturile au atins 40 de grade Celsius

Temperaturile din India au atins 40 de grade Celsius, iar valul de căldură continuă. Pe de altă parte, furtunile de nisip afectează China, Coreea de Sud și Japonia, iar în SUA a căzut grindină de peste 10 centimetri.

Valul de căldură care a afectat statele Bengalul de Vest, Bihar și Andhra Pradesh din India este prognozat să continue și în cursul săptămânii viitoare. Temperaturi de 40C în timpul zilei au fost înregistrate timp de mai multe zile consecutive în aceste regiuni, cu aproximativ 5 grade peste media sezonieră.

Căldura excesivă este legată de un val de aer dinspre nord-vest, care aduce, de asemenea, condiții mult mai uscate decât de obicei. Autoritățile au sfătuit populația să fie atentă la sănătate, menținându-se hidratată, purtând haine ușoare și evitând mâncarea de pe stradă, care ar putea să se strice repede în aceste condiții. De asemenea, autoritățile au închis școlile și universitățile timp de o săptămână, după ce mai mulți elevi s-au plâns de dureri de cap.

Între timp, în China, furtunile de nisip care afectează de săptămâni întregi unele zone amenință să se extindă în alte părți ale Asiei. O mare parte din nisip și praf provine din deșertul Gobi, care se află la granița dintre Mongolia și China, notează The Guardian.

Shanghaiul a fost deosebit de afectat în ultima lună, concentrația de particule mai mari cunoscute ca PM10 ajungând de peste 46 de ori mai mare decât nivelul de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Acest lucru a dus la avertismente privind calitatea aerului, la reducerea vizibilității și la acoperirea multor suprafețe cu un praf fin.

Coreea de Sud și Japonia au fost, de asemenea, afectate. Seulul a înregistrat niveluri duble de PM10 față de pragul pe care guvernul îl consideră "foarte nesănătos". Furtunile de nisip au devenit mai frecvente în ultimele decenii, din cauza unei combinații de temperaturi în creștere și de precipitații reduse în deșertul Gobi.

De asemenea, SUA au avut parte de furtuni de scurtă durată, dar cu impact, în weekend. Grindină de dimensiuni mari, cu diametrul de aproape 3 centimetri, a fost raportată în mai multe părți din Missouri, alături de vânt puternic, cu rafale de până la 97 de km/h, care au provocat pagube.

Grindină de peste 10 centimetri a fost raportată în apropierea orașului Arcola, iar alta de aproape 8 centimetri în apropierea orașului Golden City.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » 11 oameni au murit din cauza insolaţiei, în timpul unei ceremonii în India. Temperaturile au ajuns până la aproape 40 de grade