Antena Meniu Search
x

120.000 de vulpi şi de nurci, sacrificate. Fermele de blană din Finlanda, lovite în plin de gripa aviară

Finlanda, principalul producător european de blană de vulpe, a început sacrificarea a 120.000 de vulpi şi de nurci pentru a stăvili o epidemie de gripă aviară care a afectat fermele de blană, au anunţat miercuri autorităţile, potrivit AFP.

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 17:06

120.000 de vulpi şi de nurci, sacrificate
120.000 de vulpi şi de nurci, sacrificate - Shutterstock

Aproximativ 120.000 de vulpi şi de nurci sunt sacrificate în Finlanda. "Un ordin de sacrificare a fost emis pentru 13 ferme", a declarat pentru AFP Tuija Gadd, şefa unităţii de virologie din cadrul Autorităţii alimentare finlandeze. "Sacrificarea a fost deja efectuată în 10 ferme", a precizat ea, potrivit Agerpres.

Focare de gripă aviară în Finlanda

În luna iunie, mai multe focare de gripă aviară H5N1 au fost identificate în rândul laridelor din Finlanda. Primele cazuri în fermele de blană au fost depistate în iulie. La începutul lunii august, autorităţile finlandeze au decis sacrificarea unei mari părţi a animalelor din fermele afectate de epidemie.

De la sfârşitul anului 2021, Europa se confruntă cu cel mai grav focar de gripă aviară, iar America de Nord şi America de Sud au înregistrat, de asemenea, evoluţii grave. La jumătatea lunii iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea că din cauza creşterii numărului de cazuri de gripă aviară la mamifere, virusul s-ar putea răspândi mai uşor la oameni.

Pe acelaşi subiect

"Finlanda are circa 400 de ferme de blană, cu aproximativ 1,3 milioane de animale, în special nurci şi vulpi", a detaliat Gadd. Epidemia pare să se "calmeze", a estimat ea, deoarece pescăruşii şi-au început migraţia spre sud.

Înmulţirea cazurilor de gripă aviară a reînviat apelurile pentru interzicerea industriei blănurilor în această ţară nordică, Finlanda producând circa un milion de blănuri în fiecare an.

În timpul pandemiei de COVID-19, Danemarca s-a confruntat cu o criză politică după ce a ordonat în mod ilegal sacrificarea în masă a 15 milioane de nurci pentru a preveni mutaţii ale virusului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » 120.000 de vulpi şi de nurci, sacrificate. Fermele de blană din Finlanda, lovite în plin de gripa aviară