Video Gripa aviară, pagubă de milioane de euro pentru fermele româneşti: peste 220.000 de curcani vor fi sacrificaţi
Gripa aviară loveşte puternic fermele româneşti. Avem deja depistate trei focare la cea mai mare crescătorie de curcani din ţară, aflată în judeţul Braşov. Peste 220.000 de păsări vor fi sacrificate zilele urmatoare, iar paguba se ridică la milioane de euro.
Primul focar de gripă aviară a fost confirmat pe 27 ianuarie, la o fermă din Codlea, cea cu numărul 2, unde existau peste 65.000 de curcani. Sâmbătă a venit confirmarea focarului secundar, de la ferma cu numărul 1, unde erau peste 44.000 de curcani. Iar astăzi autorităţile au depistat virusul şi la ferma cu numărul 5, unde sunt crescute peste 113.000 de păsări.
Şi alte ţări din Europa se confruntă cu gripa aviară
"Trei focare care sunt pe aceeaşi platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate, cu ajutorul inspectoratului de poliţie, de jandarmi, poliţia locală. Sperăm că până la sfârşitul săptămânii, acest focar să fie eradicat", a declarat Cătălin Văsii, prefect Brașov. "Am început deja operaţiunile de eutanasiere cu dioxid de carbon şi operaţiunile de îngropare şi neutralizare a cadavrelor afectate", a declarat Răzvan Şandru, reprezentant crescătorie.
Pe drumul către fermă, accesul este interzis şi a fost instalat un filtru pentru decontaminare. Păsările sunt aduse din fermă şi îngropate pe câmp, la o distanţă de aproximativ 300 de metri. Vorbim, în total, de peste 223.000 de curcani care vor fi sacrificaţi. Paguba se ridică la câteva milioane de euro. "Până la această dată încă nu a fost identificată cauza care a făcut să apară acest focar. Aşteptăm să avem mai multe analize şi, în momentul în care vom avea, dacă vom şti cu siguranţă, atunci vom comunica", a declarat Cătălin Văsii, prefect Brașov.
"Motivul este generat de prezenţa agresivă a virusului gripei aviare pe întreg continentul european, care este extrem de transmisibil. În special este transmisibil de către păsările sălbatice migratoare, care sunt foarte prezente în zona noastră", a declarat Răzvan Şandru, reprezentant crescătorie. Prezenţa gripei aviare la cel mai mare producător de carne de curcan din România destabilizează întreaga piaţă a cărnii. "Efectivele vor scădea, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în sectorul creşterii porcului. Dacă la momentul apariţiei fenomenului de pestă porcină africană aveam cam 55% din producţie, o asiguram din România, şi am ajuns la 20%, aşa se va întâmpla şi la carnea de pasăre", a declarat Dragoş Frumosu.
Şi alte ţări din Europa se confruntă cu gripa aviară. În Polonia sunt peste 30 de focare, în Franța - 27, Cehia - 11, Germania – 7. Între octombrie 2021 și septembrie 2022 Europa s-a confruntat cu cel mai devastator val de gripă aviară din istoria sa, aproximativ 50 de milioane de păsări fiind sacrificate în fermele infectate de virus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰