Antena Meniu Search
x

Ruşii au 180.000 de soldaţi pe frontul de la Bahmut, Lîman şi Kupiansk. Zelenski a recunoscut că sunt dificultăți pe câmpul de luptă

Război în Ucraina. Rusia a desfășurat peste 180.000 de militari pe două zone importante ale liniei de front din estul Ucrainei, susţine armata Kievului. Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că sunt dificultăți pe câmpul de luptă, dar a spus că Ucraina face progrese. Armata Kievului a anunţat că a recâştigat peste 37 de kilometri pătrați în ultima săptămână.

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 11:33

Ruşii au 180.000 de soldaţi pe frontul de la Bahmut, Lîman şi Kupiansk. Zelenski a recunoscut că sunt dificultăți pe câmpul de luptă
Patrulă ucraineană la Vuhledar, Doneţk - Profimedia

Rusia a desfășurat peste 180.000 de militari pe două mari zone ale liniei de front din estul Ucrainei, potrivit lui Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al grupării de est din cadrul Forțelor Armate Ucrainene.  Rusia a reuşit recent să avanseze limitat pe frontul de est.

Ruşii au 180.000 de soldaţi pe frontul de la Bahmut, Lîman şi Kupiansk

"Peste 180.000 de militari ruşi au fost dislocaţi în zona de responsabilitate a Grupării de forțe din Est... Frontul Lîman-Kupiansk este mai lung, motiv pentru care inamicul își concentrează forțele acolo", a spus Cherevatyi într-un interviu acordat luni presei ucrainene. El a adăugat că în acest moment sunt "peste 120.000 de soldaţi inamici", pe direcția Lîman-Kupiansk. 

Cherevatyi a numit-o "o grupare destul de puternică". El a mai spus că include "unități de asalt aerian și mecanizate, unități de rezervişti BARS" și noile companii de asalt Storm Z, formate din deţinuţi.  Alţi aproximativ 50.000 de soldați ruși se află pe frontul din zona Bahmut, potrivit lui Cherevatyi. Orașele Lîman și Kupiansk se află la aproximativ 100 de kilometri unul de celălalt, la nord de Bahmut, pe frontul de est din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

La Bahmut situaţia se schimbă foarte rapid

Între timp, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a vorbit despre lupte frecvente în apropiere de Bahmut. "Situația se schimbă foarte rapid. Controlul asupra acelorași poziții este pierdut și recâștigat şi de două ori pe zi" a spus ea pe Telegram. 

Informaţiile sunt confirmate şi de generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene. "Inamicul încearcă să mute soldaţi în direcțiile cele mai ameninţătoare pentru contraatacuri, vrea să destabilizeze situația, să provoace pierderi și să afecteaze logistica forțelor de apărare", a spus Syrskyi într-un interviu acordat luni unui ziar online ucrainean, Ukrainska Pravda.

Potrivit lui Syrskyi, continuă să existe ameninţarea unor acţiune ofensive ale ruşilor dinspre Bahmut spre direcția Chasiv Yar. Chasiv Yar se află la aproximativ 15 kilometri vest de Bahmut. Rușii "se agață cu disperare de pozițiile care au fost ocupate în trecut de wagneriți", adică de trupele Wagner, mai spune generalul. Acesta susţine că forțele ucrainene au reușit să oprească trupele ruse să se deplaseze în Bahmut.

Zelenski recunoaște dificultăți pe câmpul de luptă, dar spune că Ucraina face progrese

Președintele ucrainean a recunoscut luni că se duc lupte aprige împotriva ruşilor, dar a avut și câteva cuvinte încurajatoare. "Săptămâna trecută a fost dificilă pentru cei din prima linie. Dar facem progrese", a spus Zelenski într-un comunicat. "Mergem înainte, pas cu pas! Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război spre victoria Ucrainei!"

Zelenski: Vom face tot ce este posibil şi imposibil pentru ca sistemul de apărare aeriană al Ucrainei să fie cel mai puternic

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, că va face tot ce este posibil şi imposibil pentru a face din sistemul Ucrainei apărare aeriană cel mai puternic. "Din păcate, statul nostru nu dispune încă de suficiente sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu şi pentru a doborî toate ţintele inamice. Inamicul profită de acest lucru, aşa cum a făcut astăzi, când a lansat un alt atac terorist asupra oraşului Sumî cu o dronă iraniană, lovind clădiri rezidenţiale şi clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei. Ca urmare a acestor lovituri, există răniţi şi morţi... Condoleanţele mele! Vom face tot ce este posibil şi imposibil pentru ca sistemul nostru de apărare aeriană să fie cel mai puternic. Scopul este ca scutul aerian ucrainean să fie capabil să ne protejeze întregul teritoriu de teroarea rusă, iar în viitor, să devină baza scutului aerian european. Acest lucru este absolut necesar şi absolut posibil", a spus el.

Zelenski a mai afirmat că a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, care a ajutat apărarea aeriană într-un mod foarte puternic."Sistemele germane IRIS-T s-au dovedit a fi foarte eficiente în protejarea cerului nostru. Avem, de asemenea, Patriots americane foarte eficiente, care ne-au fost oferite de Germania. Ucraina le este recunoscătoare pentru acestea, precum şi pentru restul asistenţei vitale! În conversaţia de astăzi cu domnul cancelar, ne-am concentrat, desigur, pe continuarea cooperării în domeniul apărării, precum şi pe chestiuni strategice de protejare a Europei noastre - o Europă care poate fi paşnică doar dacă pacea este garantată de o certitudine deplină în materie de securitate. Europa nu poate avea un deficit de certitudine în materie de securitate care să provoace tirania şi agresiunea rusească. Rusia va încerca să muşte din Europa doar atunci când va vedea orice fel de incertitudine în materie de securitate. Când totul este sigur şi evident, tirania rusă nu îndrăzneşte să încalce securitatea", a spus el.

"Astăzi, lumea a văzut încă o dată cum Kremlinul - din păcate, prin intermediul actualului guvern georgian - îl ucide pe cetăţeanul ucrainean Mihail Şaakaşvili. Viaţa umană este cea mai mare valoare şi nu putem permite ca Mihail să fie pur şi simplu ucis. Ucraina a solicitat în mod repetat autorităţilor georgiene să oprească această execuţie demonstrativă. Atât noi, cât şi partenerii noştri am oferit diferite opţiuni pentru a-l salva pe Mihail. Astăzi, l-am instruit pe ministrul afacerilor externe al Ucrainei să îl convoace pe ambasadorul Georgiei în Ucraina, pentru a ne exprima protestul şi pentru a-i oferi acestuia să părăsească Ucraina în următoarele 48 de ore pentru a avea consultări cu capitala sa. Încă o dată, fac apel la autorităţile georgiene să transfere cetăţeanul ucrainean Mihail Şaakaşvili în Ucraina pentru tratamentul şi îngrijirea necesară. Şi îi îndemn pe partenerii noştri să abordeze această situaţie, să nu o ignore şi să salveze acest om. Niciun guvern din Europa nu are dreptul de a executa oameni, viaţa este o valoare europeană de bază", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ruşii au 180.000 de soldaţi pe frontul de la Bahmut, Lîman şi Kupiansk. Zelenski a recunoscut că sunt dificultăți pe câmpul de luptă